Σαρώνει η Χιόνη: Xιόνια στα ορεινά της Αττικής. Πού χρειάζονται αλυσίδες - Δεμένα τα πλοία

Σαρώνει η Χιόνη: Xιόνια στα ορεινά της Αττικής. Πού χρειάζονται αλυσίδες - Δεμένα τα πλοία

Το άγριο πρόσωπο της δείχνει και σήμερα η κακοκαιρία «Χιόνη», με τις βροχές, τα χιόνια και το τσουχτερό κρύο να πρωταγωνιστούν ξανά. 

Πιο συγκεκριμένα, αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, θα σημειωθούν σήμερα Παρασκευή, στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. 

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Στα δυτικά βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και από το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Xιόνια στα ορεινά της Αττικής-Πού χρειάζονται αλυσίδες

Προβλήματα σημειώνονται από το πρωί της Παρασκευής στα ορεινά τμήματα της Αττικής εξαιτίας της χιονόπτωσης.

Συγκεκριμένα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των αυτοκινήτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης, από το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο μέχρι τον Άγιο Πέτρο και στη λεωφόρο Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω.

Επίσης απαγορεύτηκε η κίνηση των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην παλαιά εθνική οδό Αθήνας-Θήβας από το 6ο χλμ στην περιοχή της Μάνδρας, στο ρεύμα προς Θήβα. Στο ίδιο τμήμα, τα υπόλοιπα οχήματα κινούνται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Δεμένα πλοία στα λιμάνια

Η "Χιόνη", εξακολουθεί να πλήττει την Ελλάδα δημιουργώντας προβλήματα παντού και κυρίως στις μετακινήσεις. 

Τα πλοία στα λιμάνια της Ραφήνας, του Λαυρίου και του Πειραιά παραμένουν δεμένα, καθώς παραμένει σε ισχύ το απαγορευτικό, λόγω των ισχυρών ανέμων που συνεχίζουν να πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά, λόγω νέας μεταβολής του καιρού από χθες το βράδυ δεν αναχώρησαν τελικά τα πλοία για την Κρήτη.

Κανονικά πάντως εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τον Αργοσαρωνικό.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά στα σχολεία

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα σε αρκετές περιοχές, με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να παραμείνουν σήμερα κλειστά, κυρίως στην Κρήτη και στις Κυκλάδες, όπου οι δρόμοι έχουν υποστεί ζημιές από κατολισθήσεις. 

Πιο συγκεκριμένα τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά σε Κρήτη και Κυκλάδες είναι τα εξής:

Κρήτη

Δήμος Πλατανιά Χανίων

Με απόφαση του Δημάρχου Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκης, έκλεισαν όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Πλατανιά, καθώς και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών (Βουκολιών, Σκινέ, Κολυμβαρίου), για σήμερα Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019 , λόγω των ακραίων και δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου και με γνώμονα την ανάγκη προστασίας και ασφάλειας των μετακινούμενων μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία του Δήμου Πλατανιά.

Δήμος Κισσάμου Χανίων

O Δήμαρχος Κισσάμου, λαμβάνοντας υπόψη τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν σε όλη την έκταση του Δήμου μας, αποφάσισε με την υπ’ αρ. 83/14.02.2019 απόφασή του, να παραμείνουν και την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019 κλειστά όλα τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, καθώς και οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Κισσάμου.

Δήμος Καντάνου - Σελίνου Χανίων

Ο Δήμαρχος Καντάνου - Σελίνου αποφάσισε τη μη λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καντάνου-Σελίνου καθώς και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών (Καντάνου, Κουντούρας και Παλαιόχωρας) για σήμερα, Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, λόγω των ακραίων και δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου και με γνώμονα την ανάγκη προστασίας και ασφάλειας των μαθητών και εκπαιδευτικών.

Κυκλάδες

Δήμος Σύρου

Την αναστολή λειτουργίας του των Σχολικών Μονάδων που στεγάζονται στο Σχολικό Συγκρότημα Ξηροκάμπου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, σήμερα Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, λόγω εκτάκτων καιρικών φαινομένων, αποφάσισε ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για σήμερα Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου

Για σήμερα, Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019 στο Αιγαίο και την Ανατολική Θεσσαλία και Στερεά αναμένονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Θεσσαλίας και Στερεάς.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις αρχικά στη Μακεδονία και τη Θράκη, οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, ενώ βροχές θα πέσουν από το μεσημέρι και έπειτα στη Θράκη και τα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ανατολικά ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά και πιθανώς σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Θράκης.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη έως το πρωί και προς το τέλος του 24ώρου.

Μέχρι 9 μποφόρ οι άνεμοι

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, με μικρή πρόσκαιρη εξασθένηση το μεσημέρι.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ, με ενίσχυση κατά 1 έως 2 μποφόρ από το μεσημέρι.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις. Βαθμιαία θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά – ημιορεινά χιονοπτώσεις (ενδεικτικό υψόμετρο 700 μέτρα).

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις. Βαθμιαία θα σημειωθούν ασθενείς βροχές και στα γύρω ορεινά – ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 3 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο, ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά και στη Θράκη σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6, στα ανατολικά 7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 1 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν ασθενείς βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις που το βράδυ θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και από το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά και βαθμιαία σε περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Ευβοίας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα).

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και κατά διαστήματα στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 0 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα ορεινά της Κρήτης χιονοπτώσεις.

Άνεμοι: Βόρειοι 7 με 8 και στις Κυκλάδες το πρωί τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου τοπικές χιονοπτώσεις.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 που από τις μεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα ενισχυθούν σε 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός το Σαββατοκύριακο, 16 και 17 Φεβρουαρίου

Σάββατο (16/2)

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. 

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά – ημιορεινά και τα ορεινά της Κρήτης. 

Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες θα περιοριστούν στα νότια. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος και μόνο στα βόρεια τις πρωινές ώρες θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις. 

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στο Αιγαίο 7 τοπικά 8 και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. 

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός, ο οποίος θα είναι τοπικά ισχυρός στα βόρεια τις πρωινές ώρες.

Κυριακή (17/2)

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις, με τοπικές βροχές στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. 

Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης. 

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία από το μεσημέρι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. 

Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα