Αλλάζουν τις πινακίδες στην ΠΓΔΜ με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας"

Αλλάζουν τις πινακίδες στην ΠΓΔΜ με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας"

Τα γράμματα «Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» αφαιρέθηκαν από την πρόσοψη του κτιρίου της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πρόκειται για την πρώτη αλλαγή σε δημόσιο κτίριο και σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο αναμένεται να συμβεί εντός της ημέρας και στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ

Όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης το ξήλωμα του παλιού ονόματος έγινε εν μια νυκτί ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η αφαίρεση των γραμμάτων,παρά το γεγονός ότι η ρηματική διακοίνωση δεν είχε ακόμα σταλεί από την Ελλάδα, έγινε καθώς για σήμερα έχει προγραμματιστεί τελετή όπου θα γίνει έπαρση σημαίας του ΝΑΤΟ μπροστά από το κτίριο.

Οι αλλαγές στην πΓΔΜ όπως φαίνεται προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς.

Σήμερα αναμένεται να τοποθετηθούν οι πρώτες επιγραφές με το «Βόρεια Μακεδονία» στα σημεία διέλευσης των συνόρων και το πρώτο θα είναι το συνοριακό σημείο "Bogorodica", το κύριο σημείο διέλευσης των συνόρων με την Ελλάδα, αναφέρει το πρακτορείο Meta.

Επιπλέον ,σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, oι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν τα προσωπικά έγγραφα με τη νέα ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»,όπως διαβατήρια, δελτία ταυτότητας και άδειες οδήγησης αφού η Κυβέρνηση ανακοινώσει σε ΦΕΚ την ημερομηνία έναρξης ισχύος των συνταγματικών τροποποιήσεων, όπως μεταδίδει το Meta.

Σήμερα η ρηματική διακοίνωση

Σήμερα θα αποσταλεί από την Αθήνα στα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία τόσο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, με την οποία ξεκινούν και οι υποχρεώσεις της. Αυτό  δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τόνισε πως από αυτή την εβδομάδα είναι υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία. «Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ’ αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία» εξήγησε. 

H πρώτη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και των Σκοπίων μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από τις δύο χώρες θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα κατά την 55η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια στις 15-17 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα  ως αναγνώριση της προσφοράς τους υπέρ της συνεννόησης και επίλυσης των διαφορών Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας η  Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια θα τους απονείμει το ετήσιο βραβείο της, το  «Ewald von Kleist».

Οι δύο άνδρες αναμένεται κατά την επαφή τους στη Βαυαρική πρωτεύουσα να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις της κύρωσης της Συμφωνίας και την εφαρμογή των μέτρων για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 

 ΑΠΕ-ΜΠΕ, Meta, Makfax

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα