Κακοκαιρία: Νέα επιδείνωση του καιρού την Τετάρτη

Κακοκαιρία: Νέα επιδείνωση του καιρού την Τετάρτη

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας σαρώνει από αργά το βράδυ της Δευτέρας (07/01) όλη τη χώρα. Μάλιστα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα, Τρίτη, ενώ νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από την Τετάρτη.

Συνεχίζεται η κακοκαιρία στη χώρα μας και η επέλαση του «Τηλέμαχου» έφερε τα χιόνια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από το κέντρο της Αθήνας, όπου πολλοί κάτοικοι βρίσκονται από νωρίς το πρωί της Τρίτης (08/01) αντιμέτωποι με ένα λευκό τοπίο, καθώς λόγω των χιονοπτώσεων το έχει στρώσει σε αρκετές περιοχές. 

Πού θα χτυπήσει ο χιονιάς τις επόμενες ώρες

Στην Αττική, σήμερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και μέχρι το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία από 00 (μηδέν) έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη γενικά αίθριος ο καιρός. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία από -04 (μείον 04) έως 02 βαθμούς Κελσίου.

Στη Ζάκυνθο ο καιρός αρχικά γενικά αίθριος, βαθμιαία από το μεσημέρι νεφώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Γενικά αίθριος ο καιρός. Στη Χαλκιδική τοπικές νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες. Το απόγευμα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία και από τα δυτικά θα αυξηθούν. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -09 (μείον 09) έως 02 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Αρχικά γενικά αίθριος, βαθμιαία από το μεσημέρι νεφώσεις και από το βράδυ στα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο κατά τόπους 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές τις πρώτες πρωινές ώρες και σε πεδινές περιοχές της Ευβοίας, των Σποράδων, της ανατολικής Στερεάς καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Πελοποννήσου. Βαθμιαία μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Εύβοια και ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι βόρειοι, ορειοανατολικοί 4 με 6 και τις πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 00 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά, κατά τόπους πιο πυκνές στην Κρήτη, οπού θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 400 μέτρα). Τα φαινόμενα από το βράδυ θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση τους και στροφή σε δυτικούς. Η θερμοκρασία από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι στα βόρεια. Στα νότια τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και στα ορεινά χιόνια. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για αύριο Τετάρτη 09-01-2019

Την Τετάρτη ο καιρός θα παρουσιάσει νέα επιδείνωση από τα δυτικά με τοπικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα αρχικά στα δυτικά και από το απόγευμα βαθμιαία στα υπόλοιπα θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια νότιοι, νοτιοδυτικοί 4 με 6 βαθμιαία 7 με 8 και στο Αιγαίο πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ. Στα υπόλοιπα δυτικοί, βορειοδυτικοί 5 με 6 στρεφόμενοι μετά το μεσημέρι σε νοτιοδυτικούς 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. 

Θερμοκρασία σε άνοδο, όμως τις βραδινές και κυρίως τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

Καλλιάνος: Πιο επικίνδυνο το κύμα κακοκαιρίας της Τετάρτης

Χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας αναμένονται τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο και ττο κεντρικό δελτίο του OPEN με την Έλλη Στάη, μέσα στις επόμενες 16 με 18 ώρες, θα χιονίσει ακόμα και στα πεδινά σε περιοχές όπως η Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Εύβοια, ακόμα και στην Αττική.

Όπως ανέφερε ο κ. Καλλιάνος, η  θερμοκρασία το πρωί της Τρίτης θα σημειώσει αισθητά χαμηλές τιμές. Στη Δυτική Μακεδονία αναμένεται να πέσει ο υδράργυρος στους -19 βαθμούς Κελσίου, ενώ ακόμα και στη Πελοπόννησο, το θερμόμετρο θα δείξει -10 βαθμούς Κελσίου. 

Ο μετεωρολόγος, όμως εφιστά την προσοχή κυρίως στο επόμενο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται την Τετάρτη. "Είναι πιο επικίνδυνη η κακοκαιρία της Τετάρτης. Θα έχουμε νοτιάδες που θα προκαλέσουν πυκνές χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας, από νωρίς το πρωί", τόνισε ο κ. Καλλιάνος. 

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι  "την Πέμπτη αναμένεται η βελτίωση του καιρού και άνοδος της θερμοκρασίας 8-10 βαθμούς".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα