Στην κατάψυξη η χώρα: Χιόνια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Τα σημαντικότερα προβλήματα

Στην κατάψυξη η χώρα: Χιόνια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Τα σημαντικότερα προβλήματα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Σοφία» που θα δείχνει το...ψυχρό της πρόσωπο έως και το Σάββατο, με κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Να σημειωθεί ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές προκαλώντας προβλήματα από τον ισχυρό παγετό, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, σύμφωνα με το meteo.gr.

Για σήμερα Παρασκευή, αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Κεντρικό Ιόνιο και το Αιγαίο, καθώς και στις παραθαλάσσιες περιοχές τους, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις στα ανατολικά θα είναι κατά περιόδους πυκνές. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα ενταθούν στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνότερες σε Ανατολική Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία. Χιονοπτώσεις αναμένονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά περιόδους κυρίως μετά το μεσημέρι και τις απογευματινές ώρες πιθανόν και στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί έως 6 μποφόρ και στο Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ.

Το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Σοφία», θα είναι το δριμύ ψύχος καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο, με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και του Σαββάτου, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα

Καλλιάνος: Έρχονται χιόνια στο κέντρο της Αθήνας τη Δευτέρα

Βίντεο. Η άφιξη και η πορεία της κακοκαιρίας «Σοφία» από το… διάστημα.

Ταφύλλης: Κάποια χωριά σε ορεινές περιοχές είναι αποκλεισμένα - Όλο το εθνικό δίκτυο είναι ανοιχτό

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η κακοκαιρία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας και τις χαμηλές θερμοκρασίες, θα επηρεάσει και το επόμενο διήμερο τη χώρα.

Πιο αναλυτικά:

Α] 1. Την Παρασκευή (04-01-2019)

Οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται θα ενταθούν μετά το μεσημέρι στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, βαθμιαία στην Ανατολική Μακεδονία και από αργά το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

2. Το Σάββατο (05-01-2019)

Οι πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην Κεντρική, καθώς και την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και βαθμιαία από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

Β] Παγετός κατά τόπους ισχυρός τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί και τις δυο ημέρες. Στα βόρεια κατά τόπους θα είναι ολικός.

Γ] Στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο Παρασκευή (04-01-2019), θα πνέουν βαθμιαία θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 και από τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ, που αναμένεται να εξασθενήσουν από το μεσημέρι του Σαββάτου (05-01-2019).

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Χιόνια στην Θεσσαλονίκη

Νέα χιονόπτωση αναμένεται από το μεσημέρι και μετά στη Θεσσαλονίκη, “αν και ακόμη κανείς δεν γνωρίζει την ένταση του καιρικού φαινομένου”, επισήμανε ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, λέγοντας ότι “η ύφεση που βλέπουμε αυτήν την ώρα θα είναι πρόσκαιρη”.

Λέγοντας ότι εξακολουθεί να χιονίζει στις περιοχές με υψόμετρο πάνω από τριακόσια έως τετρακόσια μέτρα, ο ίδιος σημείωσε ότι επιχειρούν 75 μηχανήματα – αλατιέρες σε όλη την Κεντρική Μακεδονία “και θα συνεχίσουν να επιχειρούν τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή”.

Η κυκλοφορία στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στα περίχωρα διεξάγεται κανονικά χωρίς προβλήματα ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -1 έως 1 βαθμούς Κελσίου.

Η Θεσσαλονίκη στα λευκά

Αυτοκίνητα, δέντρα, θάμνοι και πεζοδρόμια “ντύνονται” στα λευκά, δημιουργώντας ένα πολύ όμορφο σκηνικό.

Μέχρι στιγμής στο κέντρο της πόλης δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην κυκλοφορία  των οχημάτων, με τις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Χωρίς προβλήματα οι πτήσεις στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”

Κανονικά διεξάγονται οι απογειώσεις και προσγειώσεις στο αεροδρόμιο Μακεδονία, αφού από νωρίς το πρωί έγιναν όλες οι απαραίτητες διεργασίες που απαιτούνταν λόγω του χιονιά, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο PR manager της Fraport Greece, Γιάννης Παπάζογλου, λέγοντας δε “παραμένουμε σε ετοιμότητα υψηλού επιπέδου”.

Οπως επισήμανε ο ίδιος, το snow control του “Μακεδονία” ενεργοποιήθηκε στις 6:45 και πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές ρίψεις αλατιού σε διάφορα σημεία του αεροδρομίου μέχρι και τις 9 το πρωί. Πρόσθεσε δε ότι “τα εννέα εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να επιχειρήσουν εκ νέου, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο”.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, λόγω της χαμηλής νέφωσης και όχι του χιονιά, συνολικά 11 πτήσεις ανακατευθύνθηκαν από το αεροδρόμιο Μακεδονίας σε αυτά των Καβάλας και Αθηνών.

 

Στα λευκά ντύθηκαν Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθος

Τα σημαντικότερα προβλήματα

Η «Σοφία» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη έχοντας ήδη ντύσει στα λευκά πολλές περιοχές ενώ τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στο οδικό δίκτυο της χώρας και τις μετακινήσεις. Στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, συνολικά 11 πτήσεις χρειάστηκε να προσγειωθούν σε άλλα αεροδρόμια, λόγω χαμηλής νέφωσης. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Fraport Greece, Γιάννης Παπάζογλου, το προσωπικό του αεροδρομίου είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη χιονόπτωση. Προβλήματα παρατηρήθηκαν και σε δρομολόγια τρένων στη Βόρεια Ελλάδα. 

Πήλιο: Επιχείρηση διάσωσης μέσα στη νύχτα. Τρία άτομα εγκλωβίστηκαν στα χιόνια

Επιπλέον προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζουν στη Λαμία και συγκεκριμένα στην Παύλιανη, στο Αργυροχώρι  αλλά και την Καστανιά. Διακοπές ρεύματος σημειώνονται και σε αρκετά χωριά της Εύβοιας.

Επίσης εννέα χωριά στην ορεινή Ναυπακτία δεν έχουν ακόμη πρόσβαση. Όπως έκανε γνωστό μέσω της σελίδας του στο facebook ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ναυπακτίας, Θωμάς Κοτρωνιάς, τα χωριά που παραμένουν χωρίς πρόσβαση, λόγω ειδικών συνθηκών και απομακρυσμένης πρόσβασης είναι: Δενδροχώρι, Λειβαδάκι, Μανδρινή, Λεύκα, Γραμμένη Οξυά, Καλλονή, Κυδωνιά, Ελατόβρυση και Ελευθέριανη. Στην ορεινή Ναυπακτία απεγκλωβίστηκαν και πάρα πολλά οχήματα.

Σε απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών  στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας,και στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Θηβών εξαιτίας της κακοκαιρίας προχώρησε η Τροχαία και συγκεκριμένα στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών- Θηβών, από το 6ο χιλιόμετρο στο ρεύμα προς Θήβα, στην περιοχή των Βιλίων και στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας, από το 32,3 χιλιόμετρο (διόδια Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία.

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα υπόλοιπα οχήματα στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Θηβών και στο ρεύμα προς Θήβα στο ύψος των Βιλίων.

Η Λεωφόρος Πάρνηθος παραμένει κλειστή από το τελεφερίκ και πάνω ενώ το απόγευμα της Πέμπτης έκλεισε και η Περιφερειακή Οδός Πεντέλης-Νέας Μάκρης λόγω χιονόπτωσης. 

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην Αργολίδα

Πού υπάρχουν προβλήματα στην περιφέρεια Πελοποννήσου λόγω χιονοπτώσεων και παγετού

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε Πήλιο και Βόλο

Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση φαίνεται πως αντιμετωπίζουν περιοχές της Μαγνησίας εξαιτίας της κακοκαιρίας, καθώς χωρίς ρεύμα έχουν μείνει οικισμοί του Πηλίου, στην Πορταριά και στη Μακρινίτσα.

Στην περιοχή του Βόλου προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν περιοχές στην Αγία Παρασκευή, αλλά και στην Πλατεία Χρυσοχοΐδη, ενώ συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούν για την αποκατάσταση των βλαβών.

Ιωάννινα: Καθολικός παγετός. Στους -11 βαθμούς έπεσε ο υδράργυρος

Λάρισα: Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Η κακοκαιρία προκάλεσε το βράδυ της Πέμπτης διακοπές της ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Μελιβοίας και λίγες ώρες αργότερα σε τμήματα του δήμου Αγιάς.

Στην Αγιά πάντως η ζημιά αποκαταστάθηκε. Συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούν για την αποκατάσταση της ζημιάς στη Μελιβοία και για την επαναφορά της ηλεκτροδότησης.

Τουλάχιστον τρία αυτοκίνητα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες έχουν εκτραπεί της πορείας τους λόγω της ολισθηρότητας, ενώ όπως σημείωνε στο onlarissa.gr αξιωματούχος της περιφέρειας Θεσσαλίας, η ένταση της χιονόπτωσης είναι τέτοια, που το οδόστρωμα γεμίζει με χιόνι μόλις ελάχιστα λεπτά αφότου περάσουν τα μηχανήματα που επιχειρούν εκεί.

Έτσι, κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στον πάγο και η Κοζάνη: Στους -5 βαθμούς η θερμοκρασία

Ακυρώσεις σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω κακοκαιρίας

Κακοκαιρία: Προβλήματα στην κυκλοφορία σε 182 σημεία σε όλη τη χώρα

Κλειστοί λόγω χιονιού παιδικοί σταθμοί στο Ωραιόκαστρο

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΓΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Προστατευτείτε από τον παγετό

Ο παγετός στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ιδιαίτερα ισχυρός, και για αυτό το λόγο θα πρέπει να τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες προστασίας, όπως:

Να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής

Να κλείσουμε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα

Να αδειάζουμε το νερό από το θερμοσίφωνα, ιδιαίτερα το βράδυ

Να μην σπαταλούμε αλόγιστα το νερό και να ελέγξουμε εάν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια

Επίσης,

εάν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.

Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.

Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

και εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.

Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.

Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.

Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

Σε ποιες περιοχές απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες  

Απαραίτητη κρίνεται και σήμερα η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Ελλάδας καθώς ακόμη και στις περιοχές που δεν χιονίζει αυτή τη στιγμή υπάρχει πυκνό στρώμα χιονιού από τη νύχτα και κλειστοί δρόμοι. Η κακοκαιρία Σοφία έχει φέρει έντονες χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Κεντρική Μακεδονία

Με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στο οδικό της Κεντρικής Μακεδονίας. Η χιονόπτωσης βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ υπάρχουν και κλειστοί δρόμοι από τα χιόνια.

Συγκεκριμένα, στο νομό Ημαθίας αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στα εξής σημεία:

*Από το 82 έως το 97 χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς)

*Στο οδικό δίκτυο προς τα Χιονοδρομικά Κέντρα Σελίου και 3/5 Πηγάδια

*Από το 21 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Βέροιας - Δασκίου

*Στη Δημοτική Οδό Νάουσας - Ροδοχωρίου

*Στη Δημοτική Οδό Νάουσας - Αρκοχωρίου

Στο Κιλκίς, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη από το 5 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Γουμένισσας – Λιβαδίων, ενώ στο νομό Πιερίας από το 23 έως το 44 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Κατερίνης – Ελασσόνας και στην Επαρχιακή Οδό Πλαταμώνα - Παλαιού Παντελεήμονα. Στις Σέρρες, όσοι οδηγοί αποφασίσουν να μετακινηθούν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από το 19 έως το 27 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Σερρών – Λαϊλιά.

Πολλά είναι τα σημεία στο νομό Χαλκιδικής, στα οποία η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη. Συγκεκριμένα:

*Από το 65 έως το 95 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού

*Από το 54 χιλιόμετρο (Διασταύρωση Παλαιοκάστρου) της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου

*Από το 60 έως το 85 χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη)

*Από τον Άγιο Πρόδρομο έως τον Πολύγυρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου (μέσω Παλαιοκάστρου)

*Από το 51 έως το 59 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού

*Επαρχιακή Οδό Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Ολυμπιάδος

*Επαρχιακή Οδό Αρναίας - Στανού

*Επαρχιακή Οδό Παλαιοχωρίου - Μεγάλης Παναγίας

*Επαρχιακή Οδό Παλαιοκάστρου - Ταξιάρχη

*Δασική Οδό Ταξιάρχη - Παλαιόχωρας

*Δασική Οδό Πολυγύρου - Ταξιάρχη

*Εντός των Δημοτικών Διαμερισμάτων Παλαιοκάστρου, Ταξιάρχη και Σανών

Υπογραμμίζεται ότι στην Πέλλα συνεχίζεται η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης.

Δυτική Μακεδονία

Ιδιαίτερη προσοχή συνίσταται στους οδηγούς οχημάτων που προτίθενται να κινηθούν στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, λόγω της χιονόπτωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί η έντασή της.

Συγκεκριμένα, στο νομό Γρεβενών, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το 32ο έως 39ο χλμ. της Εθνικής Οδού Ελασσόνας – Δεσκάτης. Οπως τονίζεται από την αρμόδια διεύθυνση αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά στην Εγνατία Οδό.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση αστυνομίας Καστοριάς, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

*από το 22ο έως 31ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Αμυνταίου,

*από το 30ο έως 43ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου),

*από το 97ο έως 108ο χλμ. της Εθνικής οδού Κοζάνης - Ιωαννίνων (μέσω Επταχωρίου) και

σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Τονίζεται ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το 18ο έως 28ο χλμ της Επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου).

Κανονικά διεξάγεται ωστόσο, η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα Εγνατίας Οδού Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής, καθώς και στο υπόλοιπο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο νομό Κοζάνης, σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση αστυνομίας. Συγκεκριμένα, αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στα εξής σημεία:

*στην Εθνική οδό Κοζάνης – Πτολεμαΐδας (κάθετος άξονας Εγνατίας Οδού Α27 Κοζάνη - Πτολεμαΐδα) και παλαιό τμήμα αυτής,

*από το 25ο έως 50ο χλμ. της Εθνικής Οδού Κοζάνης – Λάρισας,

*από το 50ο έως 97ο χλμ. της Εθνικής Οδού Κοζάνης – Ιωαννίνων,

*σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο του Δήμου Εορδαίας,

*στο δημοτικό δίκτυο του Δήμου Κοζάνης και

*σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο υπόλοιπο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι και οι οδηγοί που θα μετακινηθούν στο οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας αφού έχει χιόνια. Ετσι, σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση αστυνομίας, απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού Φλώρινας, πλην του οδικού δικτύου λεκανοπεδίου Πρεσπών. Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Α27 Πτολεμαΐδα-Φλώρινα-Νίκη, ενώ έχει διακοπή η κυκλοφορία των οχημάτων από το 20ο έως 30ο χλμ της Επαρχιακής οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου).

Παγετός και πολικές θερμοκρασίες στην Ήπειρο

Στην «κατάψυξη» βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές τα Ηπείρου, ενώ χιόνια σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας και σε πεδινές περιοχές.

Στην πόλη των Ιωαννίνων αυτή την ώρα ο υδράργυρος είναι στους -5 βαθμούς ενώ στο Μέτσοβο, την Βωβούσα και άλλα ορεινά χωριά κυμαίνεται από -7 έως -11 βαθμούς.

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου συνιστά στους οδηγούς που κινούνται ειδικά στο επαρχιακό δίκτυο, να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Από τις 8:30 το πρωί χιονίζει και στην πόλη τα Ηγουμενίτσας.

Σε όλο το οδικό δίκτυο της Ηπείρου δουλεύουν πυρετωδώς τα μηχανήματα ρήψης αλατιού καθώς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών σε πολλά σημεία των δρόμων υπάρχει πάγος.

Πού υπάρχουν προβλήματα στην περιφέρεια Πελοποννήσου λόγω χιονοπτώσεων και παγετού

Στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης και σε σημεία του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου της Κορινθίας και της Αρκαδίας επικεντρώνονται τα προβλήματα στην περιφέρεια Πελοποννήσου, λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στα παρακάτω σημεία:

*Στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης, από το 22ο χιλιόμετρο, έως το 40ο χιλιόμετρο, στα όρια του νομού Μεσσηνίας και από το 40ο χιλιόμετρο, έως το 44,5ο χιλιόμετρο, στα όρια του νομού Λακωνίας.

*Στην επαρχιακή οδό Ελάτης - Χρυσοβιτσίου - Στεμνίτσας, στο νομό Αρκαδίας.

Στην Κορινθία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στις εξής περιοχές:

*Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου - Τρικάλων, από το 14ο χιλιόμετρο και άνω.

*Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων - Καρυάς από 1ο χιλιόμετρο και άνω.

*Στην επαρχιακή οδό Γκούρας - Κιάτου, από το 1ο, έως το 17ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Γκούρας - Δερβενίου από το 1ο, έως το 18ο χιλιόμετρο

*Στην επαρχιακή οδό Γκούρας - Λυκούριας, από το 1ο, έως το 17ο χιλιόμετρο

*Στην επαρχιακή οδό Κιάτου- Γκούρας, από 10ο χιλιόμετρο και άνω.

*Στην επαρχιακή οδό Δερβενίου - Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω.

Στην Αρκαδία, είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Βουρβούρων - Αγίου Πέτρου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι μηχανήματα της περιφέρειας Πελοποννήσου και των δήμων εργάζονται συνεχώς για τον καθαρισμό των δρόμων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα