Η Σοφία σαρώνει τη χώρα: Πολικό ψύχος, χιόνια, θυελλώδεις ανέμους - Δείτε live τα σημεία όπου χιονίζει

Η Σοφία σαρώνει τη χώρα: Πολικό ψύχος, χιόνια, θυελλώδεις ανέμους -  Δείτε live τα σημεία όπου χιονίζει

Η κακοκαιρία «Σοφία» θα επηρεάσει τη χώρα μας έως και το Σάββατο 05/01, με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το meteo.gr, οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές προκαλώντας προβλήματα από τον ισχυρό παγετό, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα.

Την Πέμπτη 03/01 αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά και νότια, καθώς και στο Ιόνιο και το Αιγαίο και τις παραθαλάσσιες σε αυτά περιοχές. Τα φαινόμενα στο Κεντρικό Ιόνιο, στο Αιγαίο (κυρίως Κεντρικό και Νότιο), την Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις αναμένονται από την αρχή της ημέρας στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά και γρήγορα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Ηπείρου, της Μακεδονίας και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς και της Βόρειας Πελοποννήσου. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές σε Ανατολική Θεσσαλία, Εύβοια και στα βόρεια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς (Χάρτης 1). Χιονοπτώσεις αναμένονται και στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τις βραδινές ώρες πιθανόν στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.      

Το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Σοφία», θα είναι το δριμύ ψύχος καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο, με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 04/01 και του Σαββάτου 05/01/2019, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα 

 Η "Σοφία" χτυπά την Αττική - Στα λευκά η Πάρνηθα

 Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με ασθενείς βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και μέχρι το μεσημέρι θα εκδηλωθούν καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις πρωινές ώρες στην Πάρνηθα (πάνω από τα 1000 μέτρα) και μετά το μεσημέρι και στα υπόλοιπα ορεινά με χαμηλότερο υψόμετρο (700 μέτρα). Μέχρι τις βραδινές ώρες θα χιονίσει πρόσκαιρα και στα βόρεια προάστια. Ύφεση των φαινομένων τη νύχτα.

Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 6 που βαθμιαία από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 6 με 7 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 03 έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά-ημιορεινά (400 μέτρα ) που βαθμιαία θα ενταθούν, ενώ μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να χιονίσει και στην πόλη. Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 στρεφόμενοι βαθμιαία σε βόρειους βορειοδυτικούς 6 με 7 και στο Θερμαϊκό τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -02 έως 04 βαθμούς Κελσίου. 

Ζάκυνθος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ με εξασθένηση τις βραδινές ώρες.

Θερμοκρασία: από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις κατά τόπους πιο πυκνές αρχικά στα ορεινά-ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο στη Μακεδονία 400 μέτρα), ενώ από το μεσημέρι αναμένεται να επηρεαστούν και τα πεδινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και αργότερα η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7, βαθμιαία τοπικά 8 και τη νύχτα στο θρακικό 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -02 έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα βόρεια χιονόνερο. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά- ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα). Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο μέχρι το μεσημέρι.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 με 8 μποφόρ με εξασθένηση τις βραδινές ώρες.

Θερμοκρασία: από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από -06 έως 02 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νότια, χιονόνερο στα βόρεια. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά και βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και της Ευβοίας (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα), ενώ μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να χιονίσει και στα πεδινά της Θεσσαλίας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.

Άνεμοι: στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση τη νύχτα. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι στα ορεινά της Κρήτης.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 7 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 στρεφόμενοι από το απόγευμα σε δυτικούς βορειοδυτικούς 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: στα βόρεια νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο και από τις απογευματινές ώρες χιονοπτώσεις που τις βραδινές ώρες θα ενταθούν. Στα νότια νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 7 βαθμιαία 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση τη νύχτα. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και βαθμιαία 8 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου με περαιτέρω πτώση τη νύχτα.

 Δείτε Live που χιονίζει τώρα μέσα από τις κάμερες στο διαδίκτυο. Ο καιρός σε δέκα διαφορετικές περιοχές.

Πάρνηθα

http://parnithacam2.forecastweather.gr

http://parnithacam1.forecastweather.gr

Τρίκαλα Κορινθίας

http://trikalakorinthiascam.forecastweather.gr

Βίλια Αττικής

http://viliacam.forecastweather.gr

Λίμνη Πλαστήρα

http://limniplastiracam.forecastweather.gr

Πισοδέρι

http://pisodericam.forecastweather.gr

Νεραϊδοχώρι Τρικάλων

https://neraidochoricam.forecastweather.gr

Κόζιακας

http://koziakascam.forecastweather.gr

Νυμφαίο

http://nymfaiocam2.forecastweather.gr

Ορεινή Ναυπακτία

http://oreininafpaktia.forecastweather.gr

Μέτσοβο

http://metsovocam1.forecastweather.gr/

http://metsovocam2.forecastweather.gr/

Ο παγετός στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ιδιαίτερα ισχυρός, και για αυτό το λόγο θα πρέπει να τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες προστασίας, όπως:

Να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής

Να κλείσουμε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα

Να αδειάζουμε το νερό από το θερμοσίφωνα, ιδιαίτερα το βράδυ

Να μην σπαταλούμε αλόγιστα το νερό και να ελέγξουμε εάν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια

Επίσης,

εάν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.

Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.

Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

και εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.

Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.

Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.

Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα