Καιρός Χριστούγεννα: Έρχονται χιόνια στα χαμηλά της Αττικής

Καιρός Χριστούγεννα: Έρχονται χιόνια στα χαμηλά της Αττικής

Από τα Χριστούγεννα αλλάζει ο καιρός με κρύο και χιόνια. Χιονοπτώσεις στα βόρεια και βορειοανατολικά της Αττικής. Που θα χιονίσει από την επόμενη Τρίτη. Δείτε σε χάρτες πως θα κινηθούν οι ψυχρές αέριες μάζες.

Από την ημέρα των Χριστουγέννων και μετά, ο καιρός αλλάζει πρόσωπο και χιόνια αναμένονται ακόμη και στην Αττική, σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 300 μέτρων.

Εκείνο που είναι σίγουρο είναι πως η θερμοκρασία θα σημειώσει ραγδαία πτώση και εκτός από τα χιόνια, η αλλαγή του καιρού θα φέρει και κατά τόπους βροχές και καταιγίδες.

Με δεδομένα τα μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων θα χιονίσει τοπικά και στην Αττική.

Οι περιοχές της Αττικής που αναμένεται να επηρεαστούν θα είναι τα βορειοδυτικά, κεντροβόρεια και βορειοανατολικά τμήματα του νομού που έχουν υψόμετρο πάνω από των 300 – 350 μέτρα. Πρόσκαιρα και χάρη στους ευνοϊκούς ανέμους, ίσως επηρεαστούν και περιοχές με ελαφρώς χαμηλότερο υψόμετρο ή και τμήματα των υπολοίπων δυτικών και κεντρικών τμημάτων του νομού, πάντα πάνω από τα 300-350 μέτρα. 

Ο καιρός τα Χριστούγεννα και μετά

Το διήμερο των Χριστουγέννων ο καιρός θα είναι άστατος, όπως δείχνουν τα νέα προγνωστικά στοιχεία που δημοσιεύει το meteo.gr. Τόσο την ημέρα των Χριστουγέννων όσο και τη δεύτερη μέτρα (Τετάρτη, 26.12.2018) θα εκδηλωθούν βροχές, σποραδικές καταιγίδες σε νότιες θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές και χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πιθανώς σε βόρειες πεδινές περιοχές.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν τα 8, και πιθανώς τοπικά τα 9 μποφόρ.

Από την ημέρα των Χριστουγέννων, ψυχρές αέριες θα φτάσουν και θα επηρεάσουν την χώρα.

Δείτε πως θα κινηθούν στους παρακάτω χάρτες

Η θέση των αερίων μαζών την παραμονή των Χριστουγέννων 

Η θέση των αερίων μαζών ανήμερα των Χριστουγέννων 

Εξαιτίας των ψυχρών μαζών, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ραγδαία πτώση, αρχικά στα βόρεια και κατόπιν σε όλη τη χώρα. Ολικός παγετός θα επικρατήσει στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας.

Παράλληλα θα πέσουν βροχές, χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά και πιθανώς πεδινά της βόρειας χώρας και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

Αρχικά, τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις βορειότερες περιοχές και σταδιακά θα επεκταθούν στα κεντρικά και νότια. Οι άνεμοι στα πελάγη στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 8 και πιθανώς τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο δεν θα ξεπερνούν τα 6 με 7 μποφόρ.

Η αναμενόμενη διεύθυνση και ένταση του ανέμου το πρωί της Τρίτης 25/12 – Πηγή: meteo.gr

Στην Αττική αναμένεται άστατος καιρός, με βροχές κατά περιόδους. Χιόνια αναμένονται στα ορεινά του νομού και πιθανώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, από το πρωί της ημέρας των Χριστουγέννων έως και τις πρώτες ώρες της Πέμπτης (27.12.2018). Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις έως 5 με 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας θα φτάσει τους 9 με 10 βαθμούς την Τρίτη (ανήμερα των Χριστουγέννων) και μόλις τους 6 με 7 την Τετάρτη (δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων).

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται άστατος καιρός κυρίως την ημέρα των Χριστουγέννων, με βροχές και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά του νομού έως και το μεσημέρι. Πιθανότητα για ασθενή πρόσκαιρη χιονόπτωση υπάρχει και για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και στο κέντρο της πόλης δεν θα ξεπεράσει τους 5 με 6 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 5 με 6 μποφόρ. Την Τετάρτη (26.12.2018) ο καιρός θα παραμείνει καλός ενώ η θερμοκρασία και οι άνεμοι δεν θα παρουσιάσουν αξιόλογη μεταβολή.

Την Πέμπτη (27.12.2018), ο καιρός αναμένεται βελτιωμένος σε όλη τη χώρα, όμως η θερμοκρασία θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Με πληροφορίες και από meteo.gr