Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού - Που θα χτυπήσει ο Ορέστης μετά την αλλαγή πορείας του

Για ραγδαία επιδείνωση του καιρού από σήμερα προειδοποιεί η ΕΜΥ, που τονίζει ότι αναμένονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους. Αισθητή θα είναι, από την Τρίτη, και η πτώση της θερμοκρασίας.

Αναλυτικά θα επηραστούν οι εξής περιοχές:

1. Τη Δευτέρα (22-10-2018):

Α. Οι τοπικές βροχές που θα εκδηλώνονται από το πρωί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην κεντρικής ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), από το απόγευμα βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές στα νησιά του Ιονίου και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική, τη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Β. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις και τοπικά στο Ιόνιο θα φτάσουν τα 7 μποφόρ.

2. Την Τρίτη (23-10-2018):

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες, την Κρήτη και πιθανόν πρόσκαιρα στη Στερεά Ελλάδα. Από τις βραδινές ώρες τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στις νοτιότερες περιοχές.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ, www.emy.gr

Νέα δεδομένα για την πορεία της κακοκαιρίας από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Σε κλοιό κακοκαιρίας θα βρεθεί από τη Δευτέρα η χώρα μας. Κύρια χαρακτηριστικά οι ισχυρές βροχές και έντονες καταιγίδες, οι οποίες δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Η επερχόμενη κακοκαιρία «Ορέστης» θα ακολουθήσει πιο δυτική και νότια τροχιά, σύμφωνα με νεότερα προγνωστικά στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Το κέντρο του χαμηλού βαρομετρικού κινείται πάνω από τη Νότια Ιταλία και τη Σικελία, μία κίνηση που θα έχει ως αποτέλεσμα τα εντονότερα φαινόμενα να επηρεάσουν κυρίως το Ιόνιο και τη δυτική και νότια χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα αναμένονται μετά το μεσημέρι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, ενώ μέχρι το βράδυ θα επηρεασθούν και περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Πολύ ισχυροί άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν στο Ιόνιο. Την Τρίτη τα ισχυρότερα φαινόμενα αναμένονται σε περιοχές του Ιονίου, της Πελοποννήσου και από αργά το βράδυ και στην Κρήτη.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Δευτέρα 22 Οκτωβρίου

Αττική

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές από το απόγευμα.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.

Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και αργότερα πιθανόν στη δυτική Μακεδονία μεμονωμένες καταιγίδες. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες οι οποίες από το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Πελοπόννησο θα είναι ισχυρές.

Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ ενισχυόμενοι από το απόγευμα στα 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Από το απόγευμα οι βροχές θα ενταθούν και τη νύχτα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά οι οποίες στη νότια Πελοπόννησο θα είναι τοπικά ισχυρές.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και μετά το απόγευμα στη δυτική Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά ισχυρές.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ που θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις αλλά και πολύ ισχυρούς ανέμους.

Η επερχόμενη κακοκαιρία Ορέστης θα ακολουθήσει πιο δυτική και νότια τροχιά, σύμφωνα με νεότερα προγνωστικά στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Το κέντρο του χαμηλού βαρομετρικού κινείται πάνω από τη Νότια Ιταλία και τη Σικελία, μία κίνηση που θα έχει ως αποτέλεσμα τα εντονότερα φαινόμενα να επηρεάσουν κυρίως το Ιόνιο και τη δυτική και νότια χώρα.

Η ψυχρή αέρια και μάζα και το ανώτερο χαμηλό στα 500 hPa για το οποίο είχαμε αναφερθεί στο προηγούμενο άρθρο, σήμερα Κυριακή πρωί βρίσκεται στη Κεντρική Ευρώπη και κινείται Ν-ΝΔ προς την Κεντρική Μεσόγειο. Στους χάρτες που ακολουθούν απεικονίζεται πρώτα η φωτογραφία από τον δορυφόρο στις 0600 UTC και δίπλα βρίσκεται ο χάρτης των 500 hPa με το ανώτερο χαμηλό και τις ψυχρές αέριες μάζες που το συνοδεύουν. Η παρούσα θέση του συστήματος και η προβλεπόμενή του κίνηση με τα σημερινά δεδομένα μας δίνει μια δυτικότερη πορεία και οργάνωση προς το Τυρρηνικό πέλαγος. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα από τη μια μεριά τα έντονα φαινόμενα να καθυστερήσουν και από την άλλη οι περιοχές που θα επηρεαστούν να είναι λιγότερες από αυτές που είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο δελτίο.

Με βάση τα μέχρι στιγμής προγνωστικά δεδομένα τη Δευτέρα (22-10-2018) οι τοπικές και κατά κανόνα ασθενείς βροχές, που θα εκδηλώνονται από το πρωί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), από το απόγευμα βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές στα νησιά του Ιονίου και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική, τη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη. Στον χάρτη που ακολουθεί εμφανίζεται ο υετός 12ωρου καθώς και η θέση του επιφανειακού χαμηλού η οποία βρίσκεται δυτικά της Σικελίας. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής απεικονίζονται σε αποχρώσεις του μωβ με μέγιστες τιμές περί τα 40 με 53 mm. Από πλευράς ανέμων προβλέπεται επικράτηση ενισχυμένων νοτιάδων στα δυτικά που τοπικά θα φτάσουν και τα 7 μπoφόρ στο Ιόνιο.

 


Προβλεπόμενα ύψη υετού από Δευτέρα 22/10/2018 / 12:00 έως Τρίτη 23/10/2018 / 00:00 UTC

Την Τρίτη το χαμηλό θα ξεκινήσει να κινείται αργά ανατολικά νοτιοανατολικά και θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τις Δυτικές Κυκλάδες, την Κρήτη και πιθανόν πρόσκαιρα στη Στερεά Ελλάδα. Στον 12ωρο υετό εμφανίζονται οι περιοχές που θα δεχτούν μεγάλα ύψη υετού και εμφανίζονται τιμές από 35 με 50 mm βροχής και τοπικά στη Νότια και Ανατολική Πελοπόννησο ακόμη και 85 mm (έντονο μωβ χρώμα).


Προβλεπόμενα ύψη υετού από Τρίτη 23/10/2018 / 00:00 έως Τρίτη 23/10/2018 / 12:00 UTC

Από την Τρίτη το μεσημέρι το κέντρο του χαμηλού κινείται ανατολικότερα και περνά νότια της Πελοποννήσου και Κρήτης και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι έντονες βροχοπτώσεις, αλλά βαθμιαία θα αρχίσουν να περιορίζονται στις νοτιότερες περιοχές της χώρας. Θα πρέπει να επισημάνουμε στον χάρτη που ακολουθεί τα μεγάλα ύψη υετού (50-80mm) που εμφανίζονται στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο, Ανατολικά τμήματα Πελοποννήσου (Αργολίδα) και στα νότια τμήματα του Σαρωνικού.

 


Προβλεπόμενα ύψη υετού από Τρίτη 23/10/2018 / 12:00 έως Τετάρτη 24/10/2018 / 00:00 UTC

Οδηγίες προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων. Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια). Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα