Ο κυκλώνας #Ζορμπας στην Αττική. Πού υπάρχουν προβλήματα. LIVE εικόνα

 Έντονα καιρικά φαινόμενα εξαιτίας του κυκλώνα Ζορμπά χτύπησαν από τα ξημερώματα τη νότια Πελοπόννησο. Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από Μεθώνη, Καλαμάτα, Στούπα και Φοινικούντα. Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων από την ΕΜΥ. Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο». Σε ποια λιμάνια είναι «δεμένα» τα πλοία. Θα συνεχιστεί η κακοκαιρία και τις επόμενες ημέρες. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα κυρίως στα βόρεια προάστια και στην ανατολική Αττική.

Μετά τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται ο κυκλώνας Ζορμπάς να πλησιάσει την Αθήνα. Δείτε την εικόνα της κίνησής του όπως την καταγράφει δορυφόρος...

Για τις επόμενες ώρες η Αττική αναμένεται να βρεθεί στο «μάτι» του κυκλώνα.

Αττική: Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

 Αναγνώστες του newsit καταγγέλλουν ότι στην Ανάβυσσο δεν έχουν ρεύμα εδώ και 48 ώρες, ενώ και στα Βριλήσσια υπάρχει διακοπή ηλεκτροδότησης εδώ και μια ώρα.

Τα περισσότερα εντοπίζονται σε μια τεράστια ακτίνα από το Σούνιο μέχρι τον Μαραθώνα, με τους τεχνικούς της ΔΕΗ να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να λύσουν το πρόβλημα και να επανέλθει κανονικά το ρεύμα στους καταναλωτές.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε πως “τις τελευταίες 48 ώρες που έχουμε αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχει προκαλέσει ο «Ζορμπάς»,  έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά σοβαρά προβλήματα κυρίως στα βόρεια προάστια και στο κομμάτι της ανατολικής Αττικής. Οι κλήσεις είναι πάρα πολλές, με τους τεχνικούς να έχουν καλύψει 2000 με 2500 χιλιάδες προβλήματα βλαβών. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν 500 με 700 κλήσεις πολιτών για βλάβες”.

Στη συνέχεια επεσήμανε την έλλειψη τεχνικού προσωπικού τονίζοντας πως “οι τεχνίτες δουλεύουν επί 24ωρου βάσεως δεν έχουν σταματήσει. Η μεγάλη έλλειψη τεχνικού προσωπικού που υπάρχει δημιουργεί τα προβλήματα και η κάλυψη των αναγκών από το Σούνιο μέχρι το Μαραθώνα είναι δύσκολη γιατί οι αποστάσεις είναι τεράστιες. Οι τεχνικοί πρέπει φτιάχνοντας μια βλάβη να αποκαταστήσουν και την επόμενη και έτσι δημιουργείται ένα μεγάλο κενό. Άρα και ο καταναλωτής καταλαβαίνει ότι πρέπει να υπάρχει υπομονή ώστε ο τεχνίτης να μπορεί να αντεπεξέλθει, να αποκαταστήσει τη βλάβη και να επανέλθει κανονικά το ρεύμα στους πολίτες. Το στοίχημα είναι μεγάλο, όμως οι τεχνίτες θα το κερδίσουν και αυτή τη φορά και θα καταφέρουν να αποκαταστήσουν πλήρως τις βλάβες, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να έχει ρεύμα και να φτάνει αυτό το αγαθό, η ηλεκτρική ενέργεια, σπίτι τους χωρίς προβλήματα.

 Σε Ανατολική Αττική και βόρεια Προάστια τα περισσότερα προβλήματα

Τα περισσότερα προβλήματα που έχει φέρει ο τυφώνας «Ζορμπάς»  ξεκινάνε «από το Σούνιο, από την Ανάβυσσο, το Λαύριο, τη Ραφήνα, μέχρι το Μαραθώνα” επεσήμανε ο κ. Μανιάτης και ανέφερε πως “υπάρχουν εκεί πολίτες που μπορεί να έχουν προβλήματα μέχρι και 24 ώρες. Ενδιάμεσα, γύρω στις 6-7 ώρες, έχουν πάρει και πάλι ρεύμα, αλλά τα καιρικά φαινόμενα δημιουργούν συνέχεια προβλήματα. Δέντρα πέφτουν πάνω στα καλώδια και μένουν πάλι εκτός δικτύου. Και τρέχουν πάλι από την αρχή οι τεχνίτες για να επαναφέρουν το ρεύμα. Είναι αρκετές τέτοιες περιπτώσεις που μέσα στις 48 ώρες έχουν μείνει αρκετές ώρες εκτός ρεύματος. Κυρίως αυτά τα προβλήματα είναι στην ανατολική Αττική στα βόρεια προάστια, στο Μαρούσι, στην Αγία Παρασκευή, στον Άγιο Στέφανο, στο Μενίδι, στο Περιστέρι. Εκεί δημιουργούνται και υπάρχουν τα περισσότερα προβλήματα αυτή τη στιγμή”.

 Αργά το μεσημέρι του Σαββάτου, σύμφωνα με την Τροχαία, στην παραλιακή οδό, στο ύψος της Καλαμακίου και στο ρεύμα προς Αθήνα, η κίνηση γίνεται μόνο από την αριστερή λωρίδα.

Δείτε LIVE την πορεία του «Ζορμπά»

Satellite products: https://t.co/we3jjqadCh pic.twitter.com/TOCnR2ZDM7

— meteo.gr - Ο καιρός (@meteogr) 29 Σεπτεμβρίου 2018


 Κλειστά και τα λιμάνια της Αττικής

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο λόγω ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο, που φθάνουν κατά τα τόπους τα 10 μποφόρ.

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για Αργοσαρωνικό.

Κανονικά εκτελείται η γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, ενώ κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη - Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας Πελοποννήσου, έχει προκαλέσει το κύμα της κακοκαιρίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αργολίδα έχει κλείσει η είσοδος του Κρανιδίου, ενώ στην Αρκαδία, λόγω πτώσης πετρών, έχουν κλείσει οι δρόμοι Άστρους - Άργους, στο ύψος του Ξηροπήγαδου και Άστρους - Λεωνιδίου, στο ύψος του Κρυονερίου. Στις περιοχές αυτές βρίσκονται μηχανήματα της Περιφέρειας, και προχωρούν στις απαραίτητες εργασίες, ώστε να δοθούν και πάλι οι δρόμοι στην κυκλοφορία.

Πύλος: Χωρίς ρεύμα περιοχές σε Μεθώνη, Κορώνη, Φοινικούντα. Βίντεο

Μεσογειακός κυκλώνας: Ψαράς παρασύρεται από τα κύματα στη Στούπα

Ο Ζορμπάς σαρώνει την Μεσσηνία. Εικόνες από την παραλία της Καλαμάτας. Βίντεο

 Εξασθενεί αλλά παραμένει επικίνδυνος ο κυκλώνας #Ζορμπας



Στην Μεσσηνία έχουν κλείσει, λόγω του έντονου κυματισμού, οι παραλιακοί δρόμοι στη Μεθώνη, στην Καρδαμύλη, στο Ακρογιάλι και στις Κιτριές, ενώ στην Καλαμάτα προκλήθηκαν ζημιές σε δύο αυτοκίνητα, μετά την πτώση δέντρων.

Τέλος, στην Λακωνία έχει «φουσκώσει» ξεροπόταμος στις Κροκεές και έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα στο δρόμο που περνά από το σημείο.

 
Κλειστή είναι σε δυο σημεία η Ε.Ο. Αθηνών Καλαμάτας και στα δυο ρεύματα.

Μαραθόπολη: Τεράστια κύματα σκέπασαν το λιμάνι:



Ο δρόμος έχει κλείσει τόσο στη σήραγγα της Νεστάνης λόγω πλημμύρας αλλά και στο Αρτεμίσιο λόγω κατολίσθησης. Στην Εθνική Οδό υπάρχουν εγκλωβισμένοι οδηγοί.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με το 100 ή με το 1025 του «ΜΟΡΕΑ».

Σύντομα θα ξεκινήσει εκτροπή της κυκλοφορίας από τον κόμβο της Στέρνας και του Ναυπλίου

Διακοπή της κυκλοφορίας στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θήβας

Για προληπτικούς λόγους και μέχρι την ομαλοποίηση των έντονων καιρικών συνθηκών, δεν θα επιτρέπεται, σύμφωνα με την αστυνομία, η κυκλοφορία παντός είδους οχήματος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας – Θήβας, στο τμήμα της από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων «CYCLON») μέχρι και τα όρια με το νομό Βοιωτίας, εδαφικής αρμοδιότητας Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Από τον περιορισμό εξαιρούνται τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης και τα οχήματα κρατικών, καθώς και άλλων υπηρεσιών.

O διευθυντής προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θοδωρής Κολυδάς μίλησε για την εικόνα που επικρατεί, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να συγχέεται ο μεσογειακός κυκλώνας, που είναι έντονη κακοκαιρία με χαρακτηριστικά κυκλώνα, με τους τροπικούς που βλέπουμε σε Αμερική και Ασία, οι οποίοι είναι πολύ ισχυροί και καταστροφικοί.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Ερμιονίδα

Στην περιοχή της Ερμιονίδος εστιάζονται τα περιβλήματα που προκαλεί ο καιρός , σε τι αφορά το νομό Αργολίδας.

Η έντονη βροχόπτωση και οι άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις δέντρων αλλά και υπερχείλιση χειμάρρων.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει σε περιπτώσεις άντλησης υδάτων από υπόγειους χώρους και για δέντρα που είχαν προκαλέσει προβλήματα σε δρόμους.

Επί ποδός είναι και τα συνεργεία του δήμου Ερμιονίδος για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα , κυρίως σε Πορτοχέλι, Κρανίδι και Ερμιόνη.

Επίσης στην περιοχή Τροιζήνας επενέβη η Π.Υ., για άντληση υδάτων σε οικίες και καταστήματα ( περιοχή Γαλατά-Τροιζήνας ) και για απομάκρυνση πεσμένων δέντρων.

Στοπ κέντρο του νομού , Ναύπλιο και Άργος , αν και βρέχει συνεχώς από χθες βράδυ δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός από μια περιορισμένη καθίζηση οδοστρώματος,, στον κόμβο της Ενδεκάτης , στο Ναύπλιο.

Σε ετοιμότητα είναι και το κεντρικό Λιμεναρχείο Ναυπλίου που ενημερώνει συνεχώς αλιείς και ιδιοκτήτες σκαφών για την ένταση των ανέμων κλπ .

 Παράλληλα, προβλήματα με την ηλεκτροδότηση σημειώνονται στο Ζούμπερι, την Αρτέμιδα και την Παλλήνη.

Υπερχείλησε ο Ξεριάς στο Άργος

Μεγάλα προβλήματα προκάλεσε στην πόλη του Άργους η υπερχείλιση του Ξεριά.

Όπως αναφέρει το «argolikeseidhseis.gr», η Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλωβίζει συνεχώς ανθρώπους από τα σπίτια του, ενώ η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην είσοδο του Άργους από το Ναύπλιο στο ύψος του Αγίου Βασιλείου.

Τα νερά από το ποτάμι έχουν κατακλύσει τους γύρω δρόμους στο ύψος του ΟΣΕ και ξεχύνονται και προς το κέντρο της πόλης, ενώ η Ινάχου και η Καρπετοπούλου έχουν σοβαρό πρόβλημα με τα φρεάτια να μην μπορούν να δεχθούν το όγκο των νερών.

Να τονίσουμε πως από την πρώτη στιγμή βρίσκονται επί ποδός όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Άργους Μυκηνών αλλά και ο Δήμαρχος που συντονίζουν τις ενέργειες. Επίσης πολλά είναι τα πλημμυρισμένα υπόγεια και σπίτια στους γύρω δρόμους με την πυροσβεστική αυτη την στιγμή να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις ανθρώπινες ζωές

Στο χωριό Σταθέικα έχει επίσης εγκλωβιστεί οικογένεια στο τυροκομείο Έλατος και γίνεται επιχείρηση της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό της.

Ο «Ζορμπάς» «σφυροκοπά» τη νότια Πελοπόννησο

Πρωτοφανείς είναι οι εικόνες που έρχονται από τη νότια Πελοπόννησο, όπου έντονα φαινόμενα με βροχές και θυελλώδεις ανέμους σαρώνουν πολλές περιοχές.

Στο «μάτι» του κυκλώνα βρέθηκε από τα ξημερώματα του Σαββάτου (29/09/2018) η Μεσσηνία. Σύμφωνα με το tharrosnews.gr, τεράστια κύματα «σφυροκοπούν» την παραλία της Καλαμάτας, ενώ πολλά είναι τα προβλήματα στη Φοινικούντα και τις γύρω περιοχές.

Ισχυροί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ πνέουν και στην περιοχή της Φοινικούντας.

Εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων και της έντονης βροχόπτωσης προκλήθηκε πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση το οποίο ωστόσο αποκαταστάθηκε.

Οι άνεμοι είναι εντάσεως 9 μποφόρ, ωστόσο, ενισχύονται διαρκώς και συνοδεύονται και από ισχυρή βροχόπτωση, ενώ στην Πύλο και τη Μεθώνη σημειώνονται διακοπές ρεύματος.


Σύμφωνα με αναφορά εμπορικού πλοίου, στις 08:00 ο άνεμος στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Μεθώνης έφτασε στα 90 χιλιόμετρα την ώρα (10 μποφόρ).

Επίσης μετεωρολογικοί σταθμοί στη Μεσσηνία και στη Λακωνία κοντά στο κέντρο του συστήματος ανέφεραν ανέμους έντασης 7 μποφόρ με ριπές ακόμη ισχυρότερες.

Στην παραλία της Καλαμάτας τα κύματα παρέσυραν τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες. Δειτε βιντεο στο τέλος του άρθρου.

Επικαιροποιημένο εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων με Α.Α. 4/2018, που εκδόθηκε την Παρασκευή (28-09-2018), επικαιροπoιείται σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία ως ακολούθως:

1. Σήμερα Σάββατο (29-09-2018):

   Α] Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες (κυρίως τις δυτικές) και από τις απογευματινές ώρες τις Σποράδες και τη Θεσσαλία.

  Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην Ανατολική Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά και πιθανώς στην Αττική.

  Σταδιακά μέχρι το βραδύ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, πιθανώς στα Δωδεκάνησα και προς τη νύχτα της Κυριακής (30-09-2018) στη Χαλκιδική.

   Β] Άνεμοι εντάσεως 8-9 και τοπικά στα πελάγη 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά από αργά το απόγευμα.

2. Την Κυριακή (30-09-2018):

   Α] Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες την Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο και θα σταματήσουν.

   Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην Ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.

   Β] Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τοπικά στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

3. Τη Δευτέρα (01-10-2018):

   Α] Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Κυριακής θα περιοριστούν στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, οπού θα επηρεάσουν κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές.

   Β] Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Τι να προσέξετε. Πως να προστατευτείτε

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 Στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης οι πολίτες καλούνται να επικοινωνήσουν με:

    Ελληνική Αστυνομία: 100
    Πυροσβεστική: 199
    ΕΚΑΒ: 166
    Λιμενικό: 108
    Ευρωπαϊκός Αριθμός: 112

 Ποιες περιοχες θα χτυπησει ο Ζορμπάς BINTEO

Καλαμάτα κακοκαιρία... η θάλασσα βγήκε στο δρόμο BINTEO

Κυκλώνας Ζορμπάς: Εφτασε στη Φοινικούντα ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα