Tελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία για την κακοκαιρία. Που υπάρχουν προβλήματα. LIVE εικόνα #Ζορμπας

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων με Α.Α. 4/2018, που εκδόθηκε την Παρασκευή (28-09-2018), επικαιροπoιείται σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία ως ακολούθως:

1. Σήμερα Σάββατο (29-09-2018):

   Α] Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες (κυρίως τις δυτικές) και από τις απογευματινές ώρες τις Σποράδες και τη Θεσσαλία.

  Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην Ανατολική Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά και πιθανώς στην Αττική.

  Σταδιακά μέχρι το βραδύ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, πιθανώς στα Δωδεκάνησα και προς τη νύχτα της Κυριακής (30-09-2018) στη Χαλκιδική.

   Β] Άνεμοι εντάσεως 8-9 και τοπικά στα πελάγη 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά από αργά το απόγευμα.

2. Την Κυριακή (30-09-2018):

   Α] Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες την Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο και θα σταματήσουν.

   Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην Ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.

   Β] Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τοπικά στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

3. Τη Δευτέρα (01-10-2018):

   Α] Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Κυριακής θα περιοριστούν στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, οπού θα επηρεάσουν κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές.

   Β] Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 Πολύ πιο ήπια τα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη

Ηπιότερη θα είναι η συμπεριφορά του καιρού στην Κρήτη απ’ ότι αρχικά αναμένονταν, ανέφερε στην ΕΡΤ Χανίων ο Μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, αναμένοντας βροχές, αρκετά ασθενέστερες στα ανατολικά της Κρήτης, ενώ πρόσκαιρα σημαντικές βροχές μπορεί να σημειωθούν στα δυτικά τμήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε από την όλη παρουσίαση και προβολή αυτού του συστήματος είναι το γεγονός ότι τα μέτρα πρόληψης θα πρέπει να λαμβάνονται εκ των προτέρων και απλά ο βαθμός ετοιμότητας των αρμόδιων φορέων Πολιτικής προστασίας να είναι επαυξημένος όταν αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα , ώστε ο κάθε πολίτης να νοιώθει ασφαλής και να μην τρομοκρατείται».

Σε σχετική εξάλλου γραπτή ανακοίνωσή του, ο κ. Λέκκας τονίζει:

Επιτρέψτε μου να κάνω και ένα σχόλιο σχετικά με το κλείσιμο των σχολείων το οποίο τείνει να γίνει μία πρακτική της Πολιτείας, πιθανολογώ για να αποφύγει τις δικές της ευθύνες. Είναι ένα μέτρο πρόληψης και σε ακραίες συνθήκες ίσως και επιβεβλημένο. Είναι όμως και ένα μέτρο που δεν κοστίζει τίποτα και μπορεί στο μέλλον να επεκταθεί ακόμη περισσότερο. Κοστίζει όμως στους εργαζόμενους Γονείς οι οποίοι στο άκουσμα για το κλείσιμο των σχολείων θα πρέπει να βρουν κάποιο άνθρωπο να φυλάξει τα παιδιά τους, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Δημόσιοι υπάλληλοι και κάποιοι τυχεροί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν την ευχέρεια να τα πάρουν στη δουλειά τους ταλαιπωρώντας τα σε ένα ωράριο εργασίας. Υπάρχουν όμως και εργαζόμενα ζευγάρια που αδυνατούν να βρουν κάποιον να φυλάξει τα παιδιά τους, αναζητώντας λύσεις που μπορεί και να τους κοστίζουν οικονομικά ή μέχρι και να ρισκάρουν να αφήνουν τα παιδιά μόνα τους στο σπίτι, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Καλό θα είναι λοιπόν η Πολιτεία, εφόσον θέλει πραγματικά να προστατεύσει τις παιδικές ψυχές να φροντίσει και οι Γονείς των παιδιών να παίρνουν αυτεπάγγελτη άδεια απο την εργασία τους προκειμένου να φροντίσουν τα παιδιά τους. Αυτό είναι μέτρο πρόληψης και κοινωνικής μέριμνας και γιαυτό θα πρέπει να φροντίσει η Πολιτεία.

Διακοπή της κυκλοφορίας στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θήβας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων

Για προληπτικούς λόγους και μέχρι την ομαλοποίηση των έντονων καιρικών συνθηκών, δεν θα επιτρέπεται, σύμφωνα με την αστυνομία, η κυκλοφορία παντός είδους οχήματος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας – Θήβας, στο τμήμα της από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων «CYCLON») μέχρι και τα όρια με το νομό Βοιωτίας, εδαφικής αρμοδιότητας Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Από τον περιορισμό εξαιρούνται τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης και τα οχήματα κρατικών, καθώς και άλλων υπηρεσιών.

O διευθυντής προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θοδωρής Κολυδάς μίλησε για την εικόνα που επικρατεί, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να συγχέεται ο μεσογειακός κυκλώνας, που είναι έντονη κακοκαιρία με χαρακτηριστικά κυκλώνα, με τους τροπικούς που βλέπουμε σε Αμερική και Ασία, οι οποίοι είναι πολύ ισχυροί και καταστροφικοί.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Ερμιονίδα

Στην περιοχή της Ερμιονίδος εστιάζονται τα περιβλήματα που προκαλεί ο καιρός , σε τι αφορά το νομό Αργολίδας.

Η έντονη βροχόπτωση και οι άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις δέντρων αλλά και υπερχείλιση χειμάρρων.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει σε περιπτώσεις άντλησης υδάτων από υπόγειους χώρους και για δέντρα που είχαν προκαλέσει προβλήματα σε δρόμους.

Επί ποδός είναι και τα συνεργεία του δήμου Ερμιονίδος για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα , κυρίως σε Πορτοχέλι, Κρανίδι και Ερμιόνη.

Επίσης στην περιοχή Τροιζήνας επενέβη η Π.Υ., για άντληση υδάτων σε οικίες και καταστήματα ( περιοχή Γαλατά-Τροιζήνας ) και για απομάκρυνση πεσμένων δέντρων.

Στοπ κέντρο του νομού , Ναύπλιο και Άργος , αν και βρέχει συνεχώς από χθες βράδυ δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός από μια περιορισμένη καθίζηση οδοστρώματος,, στον κόμβο της Ενδεκάτης , στο Ναύπλιο.

Σε ετοιμότητα είναι και το κεντρικό Λιμεναρχείο Ναυπλίου που ενημερώνει συνεχώς αλιείς και ιδιοκτήτες σκαφών για την ένταση των ανέμων κλπ .

Ο κυκλώνας "Ζορμπάς" που έχει θέσει σε συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό, αναμένεται να μην επηρεάσει το Βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, ενώ θα επηρεαστούν το Βόρειο Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, που αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι δεν κινδύνευαν.

Στην Αττική, το κύμα της κακοκαιρίας με ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις, αναμένεται σήμερα Σάββατο μετά το μεσημέρι.

 Κακοκαιρία: Προσοχή στα ηλεκτροφόρα δίκτυα

Προβλέπεται πως μέχρι το Σάββατο το πρωί το βαρομετρικό χαμηλό θα ξεκινήσει από το Νότιο Ιόνιο με ανέμους 9-10 μποφόρ και ισχυρές βροχές, αλλά κυρίως στη θάλασσα και θα επεκταθεί στη Δυτική Πελοπόννησο. Στη συνέχεια θα κινηθεί προς την Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησο, όπου τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα, ενώ η δυσκολότερη κατάσταση αναμένεται στα Κύθηρα.

Ταυτόχρονα, το κύμα κακοκαιρίας θα κινηθεί προς την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και αργότερα την Αττική. Τα ξημερώματα της Κυριακής θα κατευθυνθεί στο Βόρειο Αιγαίο, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Νεότερες εικόνες του κυκλώνα Ζορμπά έδωσε στην δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών το πρωί του Σαββάτου (29.09.2018). Όπως σημειώνει, παρουσιάζεται ηπιότερη εικόνα σε σχέση με τις προηγούμενες προγνώσεις, τόσο όσον αφορά τους ανέμους, όσο και τον κυματισμό της θάλασσας.

Δείτε LIVE την πορεία του «Ζορμπά»



Όπως δείχνει δορυφορική εικόνα που ελήφθη στις 08:45 ώρα Ελλάδος, το κέντρο του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ξενοφών» βρισκόταν το πρωί του Σαββάτου νότια της Καλαμάτας. Σύμφωνα με αναφορά εμπορικού πλοίου, στις 08:00 ο άνεμος στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Μεθώνης έφτασε στα 90 χιλιόμετρα την ώρα (δέκα Μποφόρ). Επίσης μετεωρολογικοί σταθμοί στη Μεσσηνία και στη Λακωνία κοντά στο κέντρο του συστήματος ανέφεραν ανέμους έντασης επτά Μποφόρ με ριπές ακόμη ισχυρότερες.

Η πίεση στο κέντρο του κυκλώνα τις βραδινές ώρες της Παρασκευής έφτασε την ελάχιστη τιμή των 997 hPa (σύμφωνα με αναφορά πλοίου) και πλέον έχει ανέβει στα 999 hPa (μέτρηση από τον μετεωρολογικό σταθμό στα Φιλιατρά).

Η ένταση των ανέμων το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται να φτάσει τοπικά τα εννέα Μποφόρ στις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου. Στη συνέχεια, και καθώς το κέντρο του χαμηλού θα κινηθεί βορειοανατολικά, νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι ανάλογης έντασης αναμένονται το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Πελοποννήσου.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται αρχικά στη Νότια Πελοπόννησο και στη Νοτιοδυτική Κρήτη και από το μεσημέρι και μετά στην Ανατολική Πελοπόννησο, στην Ανατολική Στερεά και στην Αττική. Από αργά το απόγευμα ισχυρές βροχές αναμένονται στη Θεσσαλία και στις Σποράδες.

Τα αναμενόμενα ύψη βροχής είναι μεγάλα και πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα, σύμφωνα με το ΕΑΑ.

Η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Στη συνέχεια, εκτιμάται ότι θα πλήξει την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και, μέχρι το πρωί της Κυριακής, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.

ΕΡΤ

Τασος Αρνιακός ΒΙΝΤΕΟ, προβλέψεις

Κακοκαιρια, προβλήματα, Καλαμάτα

Ποιες περιοχες θα χτυπησει ο Ζορμπάς

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα