Νεότερες εικόνες από τον Ζορμπά. Πού θα χτυπήσει; Τι αναφέρει το Αστεροσκοπείο. Live

Νεότερες εικόνες του κυκλώνα Ζορμπά έδωσε στην δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών το πρωί του Σαββάτου (29.09.2018). Όπως σημειώνει, παρουσιάζεται ηπιότερη εικόνα σε σχέση με τις προηγούμενες προγνώσεις, τόσο όσον αφορά τους ανέμους, όσο και τον κυματισμό της θάλασσας.

Όπως δείχνει δορυφορική εικόνα που ελήφθη στις 08:45 ώρα Ελλάδος, το κέντρο του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ξενοφών» βρισκόταν το πρωί του Σαββάτου νότια της Καλαμάτας. Σύμφωνα με αναφορά εμπορικού πλοίου, στις 08:00 ο άνεμος στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Μεθώνης έφτασε στα 90 χιλιόμετρα την ώρα (δέκα Μποφόρ). Επίσης μετεωρολογικοί σταθμοί στη Μεσσηνία και στη Λακωνία κοντά στο κέντρο του συστήματος ανέφεραν ανέμους έντασης επτά Μποφόρ με ριπές ακόμη ισχυρότερες.

Η πίεση στο κέντρο του κυκλώνα τις βραδινές ώρες της Παρασκευής έφτασε την ελάχιστη τιμή των 997 hPa (σύμφωνα με αναφορά πλοίου) και πλέον έχει ανέβει στα 999 hPa (μέτρηση από τον μετεωρολογικό σταθμό στα Φιλιατρά).

Η ένταση των ανέμων το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται να φτάσει τοπικά τα εννέα Μποφόρ στις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου. Στη συνέχεια, και καθώς το κέντρο του χαμηλού θα κινηθεί βορειοανατολικά, νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι ανάλογης έντασης αναμένονται το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Πελοποννήσου.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται αρχικά στη Νότια Πελοπόννησο και στη Νοτιοδυτική Κρήτη και από το μεσημέρι και μετά στην Ανατολική Πελοπόννησο, στην Ανατολική Στερεά και στην Αττική. Από αργά το απόγευμα ισχυρές βροχές αναμένονται στη Θεσσαλία και στις Σποράδες.

Τα αναμενόμενα ύψη βροχής είναι μεγάλα και πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα, σύμφωνα με το ΕΑΑ.

Η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Στη συνέχεια, εκτιμάται ότι θα πλήξει την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και, μέχρι το πρωί της Κυριακής, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.

Δείτε LIVE την πορεία του «Ζορμπά»

 

Πως κινείται ο «Ζορμπάς»

«Με βάση υπάρχοντα πραγματικά στοιχεία, αλλά και τα προγνωστικά, το βαρομετρικό χαμηλό, ο στρόβιλος αυτός ονομαζόμενος και Ζορμπάς έχει μπει πλέον στα ελληνικά χωρικά ύδατα, βρίσκεται στα δυτικά και νότια της Πελοποννήσου και κυρίως κοντά στην ακτογραμμή», τόνισε στο newsit.gr ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός.

Όπως είπε, αυτό έχει σαν συνέπεια βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Ήδη άλλωστε τα φαινόμενα εκδηλώνονται στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο την Κρήτη και σιγά σιγά θα απλωθούν στην υπόλοιπη Πελοπόννησο και στη συνέχεια θα κινηθούν πιο ανατολικά, επηρεάζοντας τη Στερεά Ελλάδα, βεβαίως την Αττική, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες, την Εύβοια.

Όπως λέει ο κ. Αρνιακός, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα όσον αφορά την ένταση της βροχής, την πυκνότητα των καταιγίδων και το ύψος κύματος κυρίως στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και δεν αποκλείεται τις νότιες παραλίες τις Αττικής, δηλαδή Ανάβυσσο, Σούνιο, Λαύριο.

Πάντως, καθώς θα προχωράει η μέρα, ο κυκλώνας θα προχωράει προς το Μυρτώο Πέλαγος και τις Κυκλάδες. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να επηρεάζουν και το ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν 8 με 9 τοπικά 10 μποφόρ κυρίως στα νότια πελάγη, το νότιο Ιόνιο και στη θάλασσα των Κυθήρων.

Ο καιρός την Κυριακή

Όσον αφορά την εξέλιξη για αύριο Κυριακή (20.09.2018), περιμένουμε το φαινόμενο να φτάσει στην περιοχή των Κυκλάδων και να προχωρήσει προς το Ικάριο πέλαγος και την Χίο. Έτσι, ο καιρός θα χαλάσει περισσότερο στη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τις Σποράδες και τη Θεσσαλία, με βροχές καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους οι οποίοι θα προκαλέσουν κυματισμό γύρω στα 8 μέτρα κύμα στο Αιγαίο.

Ωστόσο σταδιακά από την Κυριακή το βράδυ και μετά τα φαινόμενα αυτά θα εξασθενίσουν καθώς το φαινόμενο αυτό θα προχωρήσει προς την Τουρκία και σιγά σιγά ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται.

Απαγορευτικό απόπλου

Εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που φέρνει μαζί το κυκλώνας «Ζορμπάς» και φτάνουν έως και τα 10 μποφόρ, σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από Πειραιά για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. Δεν εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια των πλοίων από Ραφήνα για Κυκλάδες παρά μόνο μέχρι το Μαρμάρι.

Κανονικά εκτελούνται των δρομολόγια των συμβατικών πλοίων στον Αργοσαρωνικό και τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Αίγινα-Αγκίστρι. Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Ύδρα, Ερμιόνη, Σπέτσες, Πόρτο Χέλι. Κλειστό είναι το Ρίο-Αντίρριο ενώ στη γραμμή Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με ημερολογιακή εγγραφή και κατόπιν έγκρισης του πλοιάρχου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα