Μεσογειακός Κυκλώνας: Σε αυτές τις περιοχές θα βρέξει το Σάββατο

Μεσογειακός Κυκλώνας: Σε αυτές τις περιοχές θα βρέξει το Σάββατο

Προ των πυλών βρίσκεται ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ζορμπάς», ο οποίος αναμένεται να κάνει σαρωτικό πέρασμα από τη χώρα μας.

Στο «μάτι» του κυκλώνα, σύμφωνα με τον διδάκτωρ Μετεωρολογίας Μιχάλη Σιούτα θα βρεθούν το Σαββατοκύριακο η ανατολική και νότια Πελοπόννησος, η Αττική, οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Σιούτας σε αυτές τις περιοχές αναμένεται να σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα καθώς ο κυκλώνας θα πλησιάζει την ακτή να εξασθενήσει, οπότε ο όγκος του νερού να είναι μειωμένος.

Πως δημιουργείται

«Ο κυκλώνας Ζορμπάς που μας έχει ήδη επισκεφθεί, είναι μια μίνι απομίμηση των μεγάλων κυκλώνων που βλέπουμε στον Ατλαντικό. Οι οποίοι επιφέρουν και μεγάλες καταστροφές.

Δημιουργείται από θέματα που έχουν να κάνουν με μετεωρολογικές συνθήκες της θάλασσας, στην συγκεκριμένη περίπτωση της Μεσογείου και της ατμόσφαιρας. Η διαφορετική θερμοκρασία δηλαδή του ενός και του άλλου, δημιουργεί αυτούς τους κυκλώνες», λέει αρχικά ο ερευνητής.

Για να συνεχίσει: «Αυτοί ακολουθούν μια συγκεκριμένη τροχιά, η οποία είναι από Δύση προς Ανατολή. Υπάρχουν διάφορα προγνωστικά μοντέλα τα οποία προσπαθούν να μας δώσουν ακριβώς την τροχιά.

Αλλά και αυτά τα μοντέλα δεν έχουν βεβαιότητα 100%. Δηλαδή μπορεί να τρέξουν έξι μοντέλα και να σου δώσουν διαφορετικές τροχιές για το πού θα καταλήξει ο κυκλώνας Ζορμπάς.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο κυκλώνας Ζορμπάς δημιουργήθηκε και παραμένει στο Ιόνιο. Κατεβαίνει προς τα κάτω, θα πιάσει τη νότια Πελοπόννησο και θεωρητικά πρέπει να γυρίσει προς την Κρήτη και σιγά – σιγά να πάρει προς τα πάνω το δρόμο και να εξαφανιστεί.

«Το ανησυχητικό στην συγκεκριμένη περίπτωση», συνεχίζει ο κ. Πετράκης, «είναι ότι η Μεσόγειος δεν μπορεί να συντηρήσει μεγάλους κυκλώνες. Είναι τέτοια η έκτασή της και η θερμοκρασία που δεν μπορεί. Εάν όμως συμβούν αυτά για τα οποία οι επιστήμονες ανησυχούν, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, τότε η θερμοκρασία της θαλάσσης σταδιακά θα ανέβει. Εάν ανέβει η θερμοκρασία της θαλάσσης τότε υπάρχει κίνδυνος οι κυκλώνες όπως ο κυκλώνας Ζορμπάς, που εμφανίζονται μία φορά το χρόνο, να εμφανίζονται πολύ συχνότερα.

Είναι η θεωρία της κλιματικής αλλαγής και μένει να δούμε εάν θα επαληθευτεί».

Όσον αφορά στα κύματα που μπορεί να δημιουργηθούν, ο κ. Πετράκης τονίζει: «Τα κύματα υπολογίζονται και μετρούνται από μοντέλα προσομοίωσης και μηχανήματα που μετράνε το ύψος των κυμάτων ανάλογα με την ταχύτητα των ανέμων και τον βυθό. Δηλαδή την γεωγραφική αποτύπωση του βυθού της θαλάσσης.

Βάσει αυτών των δεδομένων και με το μοντέλο μπορεί κανείς να έχει εικόνα του τι πρόκειται να συμβεί. Το εύρος το έχουμε προσδιορίσει. Οι ταχύτητες, οι ριπές του ανέμου μπορεί να φτάσουν και τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Βάσει αυτού έχεις και την ένταση του κυκλώνα. Κατεβαίνει από το Ιόνιο, θα πιάσει κομμάτια της Πελοποννήσου, στα νοτιοδυτικά και ύστερα θα περιηγηθεί προς την Κρήτη. Από εκεί προς το Αιγαίο και από εκεί θα φτάσει στα δυτικά παράλια της Τουρκίας, οπότε θα βρει στεριά και θα εξασθενήσει. Υπάρχει μια πιθανότητα να περάσει και από τα νότια της Αττικής».

Κυκλώνας Ζορμπάς: Τι είναι το μάτι του κυκλώνα. Ποια η διαφορά με τον τυφώνα

Τι σημαίνει η έκφραση «μάτι του κυκλώνα»; Συνήθως η έκφραση χρησιμοποιείται μεταφορικά. Και τις περισσότερες φορές με λάθος τρόπος. Μάτι του κυκλώνα είναι το κέντρο του κυκλώνα. Στο σημείο αυτό επικρατεί νηνεμία (δηλαδή έλλειψη ανέμων ή πολύ ήπιοι άνεμοι).

Το μάτι ενός κυκλώνα έχει συνήθως διάμετρο 30 – 65 χιλιομέτρων. Γύρω από το μάτι του κυκλώνα είναι το λεγόμενο «eyewall», ένας δακτύλιος με κεραυνούς, αστραπές και πολύ ισχυρούς ανέμους, που ουσιαστικά πρόκειται για τα πλέον ακραία καιρικά φαινόμενα που «κουβαλά» ένας κυκλώνας.

Αυτό είναι που προκαλεί τις μεγάλες καταστροφές και όχι το μάτι. Στις πιο ήπιες καταιγίδες, το μάτι δεν είναι σαφώς οριοθετημένο. Για την ακρίβεια, όσο πιο ισχυρός ο κυκλώνας, τόσο πιο ξεκάθαρα όρια έχει το σημείο που ονομάζεται μάτι του κυκλώνα.

Ποια είναι η διαφορά του κυκλώνα από τον τυφώνα, τον ανεμοστρόβιλο και την τροπική καταιγίδα;

Ανεμοστρόβιλος - Κυκλώνας - Τυφώνας: Είναι όλα ήδη καταιγίδων. Αυτό που ποικίλει είναι η ένταση και κυρίως το πού εκδηλώνονται. Ο ανεμοστρόβιλος χρησιμοποιείται για φαινόμενα στις περιοχές του Ατλαντικού, της Καραϊβικής του κεντρικού και νοτιοανατολικού Ειρηνικού. Τυφώνας εκδηλώνεται στον Ειρηνικό. Κυκλώνες ονομάζουν τα φαινόμενα αυτά στον κόλπο της Βεγγάλης και την Αραβική Θάλασσα. Αν εκδηλώνεται σε τροπική ζώνη, ονομάζεται τροπικός κυκλώνας ή καταιγίδα (πχ σε περιοχές της Ινδίας και τον Ινδικό Ωκεανό).

Ένταση: Μια καταιγίδα ονομάζεται τροπική όταν οι άνεμοι που πνέουν έχουν ένταση άνω των 63 χλμ/ ώρα. Γίνεται ανεμοστρόβιλος, τυφώνας ή κυκλώνας όταν οι άνεμοι ξεπερνούν τα 119 χλμ/ωρα σε ταχύτητα.

Δειτε ζωντανά την εικόνα του κυκλώνα:


Υπάρχουν 5 βασικές διαβαθμίσεις ανάλογα με την ένταση των ανέμων. Η υψηλότερη διαβάθμιση είναι η 5 όπου οι άνεμοι ξεπερνούν τα 249 χλμ/ώρα. Κατεύθυνση: Αν εκδηλώνονται στο βορρά ή στον ισημερινό στριφογυρίζουν αντίθετα από τη φορά των δεικτών του ρολογιού ενώ αν εκδηλώνονται στο νότο στριφογυρίζουν με τη φορά του ρολογιού.

Εποχή: Στον Ατλαντικό και τον κεντρικό Ειρηνικό, εποχή των τυφώνων είναι από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Στον ανατολικό Ειρηνικό από 15 Μαΐου έως και 30 Νοεμβρίου. Στο βορειοδυτικό Ειρηνικό εκδηλώνονται όλο το χρόνο. Στον κόλπο της Βεγγάλης σε δυο περιόδους: από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο και από το Σεπτέμβριο ως το Νοέμβριο. Πού εκδηλώνονται οι περισσότεροι: Ακριβώς εκεί που χτύπησε ο Χαϊγιάν το 2013, στο βορειοδυτικό Ειρηνικό. Κάθε χρόνο εκδηλώνονται κατά μέσο όρο 27 μείζονες καταιγίδες. Στον Ατλαντικό αντίστοιχα εκδηλώνονται 11 τυφώνες κατά μέσο όρο το χρόνο.

Ποιος βαφτίζει τους κυκλώνες και τους τυφώνες;

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Το όνομα καθενός εξαρτάται από την περιοχή που χτυπά - παίρνει όνομα... τοπικό! Όταν ένας τυφώνας προκαλέσει πολλά θύματα ή καταστροφές, όπως πχ ο Κατρίνα το 2005 στη Νέα Ορλεάνη, τότε δεν δίδεται ξανά το ίδιο όνομα σε άλλον. Οι Φιλιππίνες - καθ' ότι έχουν αρκετούς τυφώνες- έχουν και δικό τους σύστημα ονοματοδοσίας.

Κυκλώνας Ζορμπάς: Νέα βίντεο με την εξέλιξη του φαινομένου

Νέα στοιχεία για την εξέλιξη των ακραίων καιρικών φαινομένων δίνει στη δημοσιότητα ο Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Θοδωρής Κολυδάς, μετά το έκτακτο δελτίο που η υπηρεσία το μεσημέρι της Παρασκευής, ενόψει πάντα του κυκλώνα "Ζορμπά".

Σημειώνεται βέβαια ότι ήδη Πελοπόννησος και Κρήτη, όπως και πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας, βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο έλεος της κακοκαιρίας «Ξενοφών».

Ειδικότερα, το βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται ανοιχτά του Ιονίου το επόμενο διήμερο θα κινηθεί βορειοανατολικά και θα επηρεάσει τις περιοχές που περιγράφονται αναλυτικά στο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Τα έντονα φαινόμενα σε γενικές γραμμές θα επηρεάσουν τα κεντρικά και νότια τμήματα της Ελλάδος και από το πρωί του Σαββάτου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Νότιο Ιόνιο, τη Νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη. Μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη Πελοπόννησο, την Στερεά (συμπεριλαμβάνεται και η Αττική) την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς και τις Βόρειες Σποράδες.

Ιδιαίτερα έντονα θα είναι τα φαινόμενα στην Ανατολική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε τα προβλεπόμενα 6ωρα ύψη υετού, που είναι επεξεργασμένο προϊόν της ΕΜΥ, με δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου (ECMWF).

news247

newsit

topontiki

newsbomb

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα