Δείτε ζωντανά πώς κινείται η κακοκαιρία Ξενοφώντας στην Ελλάδα

Δείτε ζωντανά πώς κινείται η κακοκαιρία Ξενοφώντας στην Ελλάδα στο τέλος του κειμένου.
Το γράφημα που δείχνει σε real time την πορεία και την εξέλιξη του καιρικού φαινόμενου

 

Η κακοκαιρία με το όνομα «Ξενοφώντας», που πλήττει με σφοδρότητα τις τελευταίες ώρες τη χώρα, έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να εξελιχθεί σε μεσογειακό κυκλώνα με το ίδιο όνομα (ή «Ζορμπάς» σύμφωνα με ξένα δίκτυα), όπως αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου, meteo.

Το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας είναι οι θυελλώδεις άνεμοι και οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες την Πέμπτη 28/09. Βροχές και καταιγίδες αναμένονται το βράδυ της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής 28/09 κυρίως στην Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.

Ενώ η κακοκαιρία "Ξενοφών" συνεχίζεται με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους και ξεροβόρι από το βράδυ της Πέμπτης αναμένονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στην Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Οσον αφορά δε στη δημιουργία του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ζορμπάς», τα στοιχεία με βάση το Meteo.gr δίνουν πολύ μεγάλη πιθανότητα σχηματισμού του αργά το βράδυ την Πέμπτη στο Νότιο Ιόνιο. Η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου 29/09, στη συνέχεια την Αττική, Εύβοια και Κυκλάδες και μέχρι το πρωί της Κυριακής 30/09 τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα αναμένεται σημαντική μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική από το απόγευμα της Παρασκευής που θα είναι μεγαλύτερη στην Κρήτη όπου θα σημειωθούν και λασποβροχές.

Η κίνηση του κυκλώνα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου. Σε αυξημένη ετοιμότητα καλεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Όσον αφορά στη δημιουργία του μεσογειακού κυκλώνα, τα σημερινά στοιχεία δίνουν πολύ μεγάλη πιθανότητα σχηματισμού του αργά το βράδυ της Πέμπτης 27/09 στο Νότιο Ιόνιο. Η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου 29/09, στη συνέχεια την Αττική, Εύβοια και Κυκλάδες και μέχρι το πρωί της Κυριακής 30/09 τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα.

Παράλληλα περιμένουμε σημαντική μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική από το απόγευμα της Παρασκευής που θα είναι μεγαλύτερη στην Κρήτη όπου θα σημειωθούν και λασποβροχές. Λόγω της χαμηλής προγνωσιμότητας της πορείας του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφών», θα εκδοθούν νεότερες ανακοινώσεις με επικαιροποιημένα στοιχεία.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα