Μετά τον Ξενοφώντα απειλεί την Ελλάδα και Μεσογειακός Κυκλώνας. Επεσαν τα πρώτα χιόνια

Σε κλοίο σφοδρής κακοκαιρίας θα παραμείνει τις επόμενες ημέρες η χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τους εξαιρετικά θυελλώδεις ανέμους.

Έρχεται μεσογειακός κυκλώνας στο νότιο Ιόνιο

Ωστόσο, μετά την επέλαση του «Ξενοφώντα», ακόμη ένα σχετικά ασυνήθιστο φαινόμενο, ένας μεσογειακός κυκλώνας, είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο νότιο Ιόνιο την Παρασκευή (28/09/2018), σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο νότιο Ιόνιο την Παρασκευή (28/09/2018) είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού».

Πρόγνωση ταχύτητας και διεύθυνσης των ανέμων το απόγευμα της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου 2018 από το «Ανεμολόγιο».

Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

Η προγνωσιμότητα του Medicane, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η κακοκαιρία αναμένεται να επικρατήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας αφού, πέρα από το ψυχρό κύμα που έχει εισβάλει από τα βόρεια, ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό σχηματίζεται στο Ιόνιο και δεν αποκλείεται να εξελιχθεί ακόμα και σε Μεσογειακό Κυκλώνα.

Ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, μιλώντας στο Newsbomb.gr προειδοποιεί για το σφοδρότατο βαρομετρικό χαμηλό που προσεγγίζει τη χώρα μας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιοχές που θα «χτυπήσει».

Ειδικότερα, ο κ. Καλλιάνος αναφέρει:

«Καθώς θα εξασθενούν οι άνεμοι από το πρωί της Παρασκευής για τις περισσότερες περιοχές της χώρας (στη δυτική Ελλάδα θα παραμείνουν ενισχυμένοι 9-10 μποφόρ), ταυτόχρονα από το βράδυ της Παρασκευής ένα πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί από τα νότια του Ιονίου.

Το συγκεκριμένο σύστημα πολύ γρήγορα θα περάσει πάνω από την Πελοπόννησο και μέχρι το Σάββατο θα έχει βρεθεί σχεδόν πάνω από την Αττική.

Όπως είναι λογικό, στο πέρασμά του θα προκαλέσει σφοδρούς ανέμους η ένταση των οποίων θα αγγίζει τα 11-12 μποφόρ. Οι καιρικές συνθήκες που θα προκαλέσει το συγκεκριμένο βαρομετρικό θα είναι σχεδόν ασυνήθιστες για την εποχή, μιας και το διήμερο του Σαββατοκύριακου θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες σχεδόν στο σύνολο της Ελλάδας.

Τα φαινόμενα κατά τόπους θα έχουν πολύ έντονο χαρακτήρα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι ο συνδυασμός των ισχυρών βροχοπτώσεων μαζί με τους πολύ θυελλώδεις ανέμους θα δημιουργήσει μια κατάσταση που σε τοπικό επίπεδο ενδεχομένως να είναι άκρως επικίνδυνη.

Σε λίγες ώρες θα σας ενημερώσω αναλυτικά για όλα όσα θα συμβούν τις επόμενες μέρες».

Αναλυτικά η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου για τις ερχόμενες ημέρες:

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΕΜΠΤΗ: 9 ΜΠΟΦΟΡ ΒΟΡΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται ότι το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης οι βοριάδες θα αγγίξουν τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο και ίσως σε τοπικό επίπεδο οι μέγιστες ριπές τους τα ξεπεράσουν. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα έχουμε απαγορευτικό σε πολλά λιμάνια της ανατολικής και νότιας Ελλάδας.

12°C ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Όπως είναι λογικό, οι σφοδροί αυτοί βοριάδες θα ρίξουν κατά πολλούς βαθμούς την θερμοκρασία. Κατά μέση τιμή, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 12°C ενώ τοπικά η πτώση θα είναι και μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι στις ορεινότερες περιοχές της κεντρικής και ιδιαιτέρως της βόρειας Ελλάδας θα επικρατήσει ακόμη και κρύο.

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ - 9 ΜΠΟΦΟΡ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία δεν αναμένονται ιδιαίτερες βροχές την Τετάρτη. Την Πέμπτη όμως θα βρέξει σε περιοχές της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Εύβοιας, της κεντροανατολικής Στερεάς (και στην Αττική πιθανότατα), της ανατολικής Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Απαγορευτικό απόπλου - Βυθίσεις μικρών σκαφών - Κλειστά σχολεία

Το ακραίο καιρικό φαινόμενο υπό την ονομασία «Ξενοφών» έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές δυσχέρειες στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.  Βυθίσεις σκαφών σημειώθηκαν σε Κάλυμνο, Ιερισσό και Ερέτρια, λόγω της κακοκαιρίας και ειδικότερα εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, εντός του λιμένα Καλύμνου, βυθίστηκε το ταχύπλοο σκάφος «Πήγασος», εντός του λιμένα Σταυρού Θεσσαλονίκης, τα σκάφη «Ζωή» και «Βάσω» και εντός του δυτικού λιμενοβραχίονα Ερέτριας το σκάφος «Μάριος».Σε όλες τις περιπτώσεις δεν υπήρχαν επιβαίνοντες και δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ούτε υλικές ζημιές σε παρακείμενα σκάφη.

Εξάλλου, σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων. Κλειστή είναι η γραμμή Πέραμα-Παλούκια, Αρκίτσα-Αιδηψός, Ρίο-Αντίρριο, Πρίνος-Καβάλα και Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη.

Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή-Θάσος, ενώ από το Βόλο για τις Σποράδες τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία συμβατικού τύπου.

Κλειστά παρέμειναν την Τετάρτη (26/09) τα σχολεία την Τετάρτη σε Τήνο, Άνδρο και Μύκονο. Η απόφαση αυτή πάρθηκε από τους δημάρχους των νησιών και ισχύει για όλες τις σχολικές μονάδες των νησιών.

Ο κύριος λόγος της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων ήταν για την προστασία των μαθητών, των γονέων τους και των εκπαιδευτικών, επειδή η ΕΜΥ είχε κάνει λόγο για ανέμους η ένταση των οποίων έφτασε και ξεπέρασε τα 10 μποφόρ!

Τι σημαίνει 12 μποφόρ;

Η κλίμακα Μποφόρ είναι ένας εμπειρικός τρόπος μέτρησης της έντασης των ανέμων, που βασίζεται στην παρατήρηση των αποτελεσμάτων του ανέμου στη στεριά ή τη θάλασσα, αναφέρει το wikipedia. Το πλήρες επίσημο όνομά της είναι Beaufort Wind Force Scale = Kλίμακα (Έντασης Ανέμου) Μποφόρ.

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ_ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΙΟΥΤΑΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ

Επεσαν τα πρώτα χιονια στη Στερεά: ΒΙΝΤΕΟ

newsbomb

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα