Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για θυελλώδεις βοριάδες και πτώση θερμοκρασίας

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για θυελλώδεις βοριάδες και πτώση θερμοκρασίας

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σημαντική μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας από τα βόρεια, με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Αναλυτικά:

1. Τη νύχτα της Δευτέρας - Την Τρίτη

Α. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (7-8 μποφόρ) θα επηρεάσουν την κεντρική Μακεδονία, το βόρειο και το κεντρικό Αιγαίο, την ανατολική Θεσσαλία και σταδιακά τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Αττική, που από το βράδυ της Τρίτης θα ενισχυθούν τοπικά σε 9 μποφόρ στο Αιγαίο.

Β. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, στα κεντρικά και βόρεια κατά 8 έως 10 βαθμούς κελσίου.

2. Την Τετάρτη (26-09-2018) - Την Πέμπτη (27-09-2018):

Α. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (7-8 μποφόρ) θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά, ενώ στο Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 9 και πιθανώς τα 10 μποφόρ.

Β. Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Γ. Την Πέμπτη (27-09-2018) σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

3. Την Παρασκευή (28-09-2018) - Το Σάββατο (29-09-2018) και την

Κυριακή (30-09-2018):

Την Παρασκευή (28-09-2018) τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη κεντρική και νότια χώρα, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή (30-09-2018) θα επικρατήσει άστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Θοδωρής Κολυδάς: Έρχεται πτώση θερμοκρασίας και θυελλώδεις άνεμοι

Πέφτει η αυλαία στις καλοκαιρινές ημέρες και τις υψηλές θερμοκρασίες την τελευταία βδομάδα του Σεπτέμβρη, καθώς αύριο Τρίτη ο καιρός αλλάζει απότομα με αισθητή πτώση θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, «πρόκειται για αλλαγή του καιρού η οποία είναι αναμενόμενη για την εποχή, είναι μια λογική μεταβολή.

Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι αισθητή, γύρω στους 11 με 13 βαθμούς, όμως είμαστε ήδη υψηλά, δηλαδή στους 7 βαθμούς πάνω από το κανονικό και από αύριο θα πέσουμε 6 βαθμούς κάτω από τα κανονικά. Υπάρχει ένα σκαμπανέβασμα που μας εκπλήσσει, αλλά δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο και σπάνιο και δεν έχει καμία σχέση με την κλιματική αλλαγή. Οι άνεμοι θα είναι θυελλώδεις, ωστόσο δεν θα έχουμε ακόμη πλημμύρες προς το παρόν. Θα βγάλουμε ένα έκτακτο για αυτήν την αλλαγή, αλλά δεν θα δώσουμε στίγμα για τις βροχοπτώσεις γιατί δεν έχουμε ακόμη επαρκή στοιχεία. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στα ψηλά δέντρα που πιθανό πρέπει να ‘κουρευτούν’».

Από την πλευρά του κι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, τονίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή. «Υπάρχει διαδικασία για αξιολόγηση αυτών των δεδομένων και των στοιχείων της ΕΜΥ και ειδική υπηρεσία επεξεργάζεται τον χάρτη επικινδυνότητας, για αυτό κι αν υπάρξει κάποια κίνηση, ενδεχόμενο ότι χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προσοχή θα προκύψει ανακοίνωση. Γίνεται πολύ προσεκτική εκτίμηση και των μετεωρολογικών προγνώσεων».

Για αύριο, πάντως, σύμφωνα με τη γενική πρόγνωση καιρού (3-7 ημερών) της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που εκδόθηκε σήμερα, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές αναμένονται την Τρίτη στα βόρεια, τα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις που από το βράδυ στα δυτικά θα αυξηθούν και στη Δυτική Πελοπόννησο θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΜΥ, θα κυμανθούν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και βαθμιαία στο Αιγαίο 7 με μποφόρ.

Όσον αφορά την Τετάρτη αναμένονται αυξημένες τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και στα νότια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές, κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Κρήτη, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στο Αιγαίο 8 και πιθανώς 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία προβλέπεται πως θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με λίγες νεφώσεις στα βόρεια, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα κεντρικά και στα νότια και σποραδικές καταιγίδες στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολοτικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 μποφόρ.

Προειδοποίηση και από τον Γιάννη Καλλιάνο

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, οι θυελλώδεις άνεμοι θα φτάσουν τα 10 μποφόρ. Οι άνεμοι θα ενταθούν από αύριο Τρίτη και ακόμη περισσότερο την Τετάρτη και την Πέμπτη. Κατά τον Γιάννη Καλλιάνο, την Πέμπτη αναμένονται και βροχοπτώσεις στην Αθήνα.

 

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι η Υπηρεσία βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή. «Υπάρχει διαδικασία για αξιολόγηση αυτών των δεδομένων και των στοιχείων της ΕΜΥ και ειδική υπηρεσία επεξεργάζεται τον χάρτη επικινδυνότητας, για αυτό κι αν υπάρξει κάποια κίνηση, ενδεχόμενο ότι χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προσοχή θα προκύψει ανακοίνωση. Γίνεται πολύ προσεκτική εκτίμηση και των μετεωρολογικών προγνώσεων», τόνισε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα