Καύσωνας: Τρεις άνθρωποι στο νοσοκομείο με θερμοπληξία

Καμίνι είναι όλη η χώρα εδώ και τέσσερις μέρες με τις θερμοκρασίες να σκαρφαλώνουν τους 45 βαθμούς Κελσίου - θερμοκρασίες ρεκόρ τόσο για την εποχή όσο και για τη χώρα μας... που θυμίζει πλέον Αφρική! Μάλιστα, ο καύσωνας, παραλίγο να αποβεί μοιραίος για τρεις ηλικιωμένους Κρητικούς, οι οποίοι νοσηλεύονται στο ΠΑΓΝΗ με συμπτώματα θερμοπληξίας. Οι δυο από αυτούς είναι διασωληνωμένοι.

Και σήμερα, τα θερμόμετρα αναμένεται να... "σπάσουν", με πολλές περιοχές να ψήνονται στους 45 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, φαίνεται πως αύριο μας περιμένει σκωτσέζικο ντους... μιας και η θερμοκρασία θα πέσει περίπου 8 βαθμούς Κελσίου.

Η πτώση της θερμοκρασίας θα επεκταθεί σταδιακά στο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, οπότε οι μέγιστες στις περισσότερες περιοχές δεν θα ξεπερνούν τους 33 με 34 βαθμούς. Στο Αιγαίο οι μέγιστες θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές πλησιάζοντας κατά τόπους τους 36 με 38 βαθμούς.

Τροπικό βράδυ

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, η θερμοκρασία το Σάββατο (01.07.2017) παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα: σε 42 από τους σταθμούς μας η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 30 βαθμούς, οι περισσότεροι από τους σταθμούς αυτούς ήταν στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και πολλοί στην Αττική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε 6 σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το Σάββατο 1 Ιουλίου η μέση θερμοκρασία του 24ωρου ήταν μεγαλύτερη απ' αυτήν του ανθρώπινου σώματος:

--> Λέντας Ηρακλείου 37.8

--> Παλαιόχωρα Χανίων 37.3

--> Λίνδος 37.2

--> Κάλυμνος 37.2

--> Πετροκεφάλι Μοιρών Ηρακλείου 37.1

--> Πλακιάς Ρεθύμνου 36.8

 

Ωστόσο, υπήρχαν και αυτοί οι οποίοι όχι μόνο δεν ζεσταίνονταν αλλά κρύωναν κιόλας. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν στις εξής περιοχές:

--> ΑΜΟΡΓΟΣ 28°C

--> ΜΕΤΣΟΒΟ 28°C

--> ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ 28°C

--> ΙΘΑΚΗ 29°C

--> ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ ΑΡΤΑΣ 29°C

Μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιές

Σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών για να ενημερώσει και να προειδοποιήσεις τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, καθώς σήμερα Κυριακή 2 Ιουλίου, εντοπίζεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την μισή χώρα και υψηλός κίνδυνος (κατηγορία κινδύνου 3) σχεδόν στην υπόλοιπη.

Σύμφωνα λοιπόν, με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για σήμερα Κυριακή 02 Ιουλίου 2017, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Μεσσηνία, Λακωνία)

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Φωκίδα, Βοιωτία)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

 

newsit

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ