Καμίνι και σήμερα η χώρα: Σε ποιες περιοχές θα έχουμε 43°C. Πότε θα δροσίσει

Με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν και σήμερα τους 40°C μας αφήνει ο ισχυρότερος καύσωνας της τελευταίας δεκαετίας αφού σύμφωνα με τους μετεωρολόγους από το βράδυ και τα βορειοδυτικά αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας που θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα από αύριο Δευτέρα.

Πάντως και σήμερα σε πολλές περιοχές, ο υδράργυρος θα αγγίξει τιμές ρεκόρ με θερμοκρασία άνω των 43-44 βαθμών Κελσίου.

Οι περιοχές που θα "ψηθούν" και σήμερα είναι η Θράκη, η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά και η ανατολική Πελοπόννησος.

Μάλιστα η ατμόσφαιρα θα είναι αποπνικτική αφού οι συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης, κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Σύμφωνα με τον φυσικό μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο που μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, τέτοιον καύσωνα, μεγάλης έντασης έχουμε να βιώσουμε από το 2007, εδώ και δέκα χρόνια.

Όπως είπε, πρόκειται για έναν αληθινό καύσωνα, που έχει όμως περιορισμένη διάρκεια, σε αντίθεση με το 2007 όταν γνωρίσαμε θερμοκρασίες ρεκόρ και τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Πάρνηθα και Πελοπόννησο.

Ο καιρός σήμερα

Σήμερα Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017 αναμένεται αίθριος καιρός και ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα με εξαίρεση την Ήπειρο και το βόρειο Ιόνιο. Οι άνεμοι στο νότιο Αιγαίο και το Ιόνιο θα φτάνουν τοπικά τα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα κυμανθεί από 20 έως 41 βαθμούς, ενώ στην περιοχή του Έβρου θα φτάσει τοπικά τους 43 βαθμούς. Στη δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 36 βαθμούς, ενώ στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο από 22 έως 42, όμως κατά τόπους θα φτάσει και τους 44 με 45 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 34 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Αιγαίου από 21 έως 41, όμως τοπικά στη νότια Κρήτη και τη Ρόδο θα φτάσει και τους 44 με 45 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ, ενώ στο κεντρικό και νότιο από βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Στη Αττική αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 31 έως 43 βαθμούς.

Ααι αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα στραφούν σε νότιους ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 28 έως 39 βαθμούς.

Στη Λέσβο αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 41 βαθμούς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα