Συνεχίζεται ο καύσωνας και το Σάββατο. Πότε θα δροσίσει

Αίθριος καιρός και πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που κατά τόπους θα φτάνουν τους 43 βαθμούς Κελσίου, αναμένονται σήμερα Σαββάτο 1 Ιουλίου 2017. Οι άνεμοι στο νότιο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 7 μποφόρ.

Εκτός από την αποπνικτική ζέστη, οι καιρικές συνθήκες ευνοούν και τη μεταφορά σκόνης.

Περί τις 4 το μεσημέρι του Σαββάτου η θερμοκρασία ήταν 42,6 βαθμοί Κελσίου στο Ψυχικό, 40,4 στα Βριλήσσια, 41,6 στα Πατήσια, 41,3 στον Ασπρόπυργο, 42,3 στο Λευκοχώρι Φθιώτιδος και στη Λιβαδειά, 40,7 στη Λίνδο, 40,8 στη Μεγαλόπολη, 44,6 στις Μοίρες Ηρακλείου, 42,4 στους Μολάους Λακωνίας, 40,9 στη Νέα Μάκρη, 42 στη Νεμέα, 40,1 στην Πετρούπολη, 43,2 στη Σπάρτη, 42,6 στο Ψυχικό και 42,9 στην Ωλένη Ηλείας...

"Ψήθηκε" στους 44, 3 βαθμούς η Λάρισα την Παρασκευή! 47 βαθμοί στα Τρίκαλα!

Θερμοκρασίες ακόμη και πάνω από τους 45 βαθμούς Κελσίου (47 στα Τρίκαλα) καταγράφηκαν χθες Παρασκευή, όπως είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι.

Για δεύτερη μέρα ο υδράργυρος «χτυπάει κόκκινο» προκαλώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες καταγράφονται στα Τρίκαλα, 47 βαθμοί Κελσίου και 46 βαθμοί Κελσίου. «Κόλαση» ζέστης όμως και στην Ελευσίνα όπου σύμφωνα με το meteo καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία 45.2.

Κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ελλοχεύει, όμως και μεγάλος κίνδυνος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών. «Επειδή μετά το κύμα καύσωνα εκδηλώνονται συνήθως δυνατοί άνεμοι», υπογραμμίζει ο κ. Καπάκης, «πρέπει οι συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν δραστηριότητες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά όπως, το άναμμα ψησταριών στην ύπαιθρο, η χρήση τροχού, ηλεκτροσυγκολλήσεων ή άλλων εργαλείων που προκαλούν σπινθήρες, καθώς και η καύση ξερών χόρτων και σκουπιδιών. Σημειώστε, επίσης, ότι βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών».

Οάσεις δροσιάς αναζητούν οι πολίτες

Στο μεταξύ πιο ψύχραιμα φαίνεται να αντιμετωπίζουν, σήμερα Παρασκευή, τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού όσοι κυκλοφόρησαν έξω από το σπίτι τους. «Το 'βάπτισμα του Πυρός' το πήραμε χθες. Θα καώ και σήμερα, αλλά τουλάχιστον από αύριο θα είμαι στην παραλία», δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο 28χρονος Παύλος Νικολόπουλος, ενώ η Κατερίνα Αραμπατζή δηλώνει «υπομονή μέχρι να τελειώσει αυτό το μαρτύριο. Περιμέναμε πώς και πώς το καλοκαιράκι αλλά όχι και 40αρια».

Λιγότερο υπομονετικός ο 25χρονος Λεωνίδας Λάσκαρης που εργάζεται ως διανομέας, υπογραμμίζει: «Είμαι και χθες και σήμερα έξω στο δρόμο από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα. Όσα μέτρα κι αν παίρνω, φοράω καπέλο, αντηλιακό δεν μπορώ να αντέξω άλλο».

Αρκετοί πάντως επιλέγουν να βγούνε από το σπίτι και να επισκεφθούν το πάρκο της γειτονιάς τους ή τις κλιματιζόμενες αίθουσες για να πάρουν μια ανάσα δροσιάς.

Την Κυριακή θα αρχίσει η υποχώρηση του καύσωνα

Το πρώτο «καυτό κύμα» αναμένεται να αρχίζει να υποχωρεί «την Κυριακή, καθώς στα δυτικά αρχίζει και πέφτει η θερμοκρασία στους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου και στα ηπειρωτικά στους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου», δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος ο οποίος διευκρινίζει ότι τη Δευτέρα η κατάσταση βελτιώνεται, καθώς «η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση στους 33 με 36 βαθμούς».

Ανοιχτές αίθουσες σε δήμους

«Προτιμώ να πάω στο ΚΑΠΗ της γειτονιάς μου που έχει και κλιματισμό κι όχι να κάθομαι στο σπίτι μου. Έτσι και δροσίζομαι και περνάει ωραία η ώρα μου με παρέα» δηλώνει ο 80χρονος Ευθύμης Παπαδόπουλος.

Οι κλιματιζόμενοι χώροι για τη φιλοξενία και προστασία πολιτών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται ανά Περιφερειακή Ενότητα στο παρακάτω στον παρακάτω σύνδεσμο http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id..., ενώ όσοι επιθυμούν περαιτέρω πληροφορίες μπορούν να καλούν το 1539.

Ο καιρός το επόμενο διήμερο θα είναι καλός με τοπικές νεφώσεις από την Κυριακή το μεσημέρι στα βόρεια και το απόγευμα βροχές ή καταιγίδες, που τη Δευτέρα θα επηρεάσουν και την κεντρική χώρα.

Η πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο:
Οι άνεμοι το Σάββατο θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα νότια πελάγη τοπικά βορειοδυτικοί ως 6 μποφόρ, ενώ από την Κυριακή θα γίνουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και πιθανώς στα δυτικά βαθμιαία 7 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά,

Στη Θράκη και στη Μακεδονία, ήλιος και πολύ ζέστη με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 18 έως 40 και τοπικά 42 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, αίθριος καιρός και το θερμόμετρο από 22 έως 41 βαθμούς.

Στην Ήπειρο, στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Στερεά Ελλάδα, ηλιοφάνεια, άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία από 16 έως 40 και τοπικά στη δυτική Στερεά 43 βαθμούς.

Στην Πελοπόννησο, καλός καιρός με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ο υδράργυρος από 16 έως 42 βαθμούς.

Στα Κύθηρα, ήλιος και θερμοκρασία έως 36 βαθμούς.

Στην Κρήτη και στις Κυκλάδες, αίθριος καιρός, βορειοδυτικοί άνεμοι 3 με 5 μποφόρ και το θερμόμετρο από 23 έως 37 βαθμούς.

Στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, ηλιοφάνεια, άνεμοι βορείων διευθύνσεων 3 με 5 και στα νότια ως 6 μποφόρ και θερμοκρασία έως 38 βαθμούς.

Στη Θεσσαλία, την κεντρική και την ανατολική Στερεά Ελλάδα, καλοκαιρία και συνθήκες καύσωνα. Ο υδράργυρος από 22 έως 43 και πιθανώς τοπικά 44 βαθμούς.

Στην Αττική, αίθριος και πολύ ζεστός καιρός, ασθενείς άνεμοι και θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης από 24 έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΒΙΝΤΕΟ: Αρνιακός για καύσωνα

protothema

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα