Για δεύτερη μέρα στο κόκκινο ο υδράργυρος. Ποτε θα δροσίσει

Με καύσωνα και υψηλές θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 42 και πιθανόν 43 βαθμούς Κελσίου φεύγει ο Ιούνιος. Για δεύτερη μέρα ο υδράργυρος "χτυπάει κόκκινο" προκαλώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται από την Κυριακή το απόγευμα και από τα δυτικά της Ελλάδας.

Στο μεταξύ αμέσως μετά την έκδοση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ, την περασμένη εβδομάδα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έθεσε σε πλήρη εφαρμογή τον σχεδιασμό για την πρόληψη των επιπτώσεων από τις υψηλές θερμοκρασίες και ενημέρωσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε επίπεδο Κεντρικής Διοίκησης, Περιφερειών και Δήμων, προκειμένου να λάβουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό οι όποιες επιπτώσεις από τον καύσωνα, δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Γιάννης Καπάκης.

"Σε συνεργασία με την γενική διεύθυνση Δημόσιας Υγείας", προσθέτει ο κ. Καπάκης, "η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οδηγίες αυτοπροστασίας για τους πολίτες και ειδικά για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα μωρά, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία".

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει ο γγ Πολιτικής Προστασίας: "Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, έχουν ορίσει κλιματιζόμενες αίθουσες προκειμένου να καταφύγουν οι συμπολίτες μας που επιθυμούν. Επίσης, για περισσότερες πληροφορίες, οδηγίες και συνεχείς ανακοινώσεις για την εξέλιξη του κύματος καύσωνα, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που είναι η http://civilprotection.gr/el".

Κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ελλοχεύει, όμως και μεγάλος κίνδυνος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών. "Επειδή μετά το κύμα καύσωνα εκδηλώνονται συνήθως δυνατοί άνεμοι", υπογραμμίζει ο κ. Καπάκης, "πρέπει οι συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν δραστηριότητες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά όπως, το άναμμα ψησταριών στην ύπαιθρο, η χρήση τροχού, ηλεκτροσυγκολλήσεων ή άλλων εργαλείων που προκαλούν σπινθήρες, καθώς και η καύση ξερών χόρτων και σκουπιδιών. Σημειώστε, επίσης, ότι βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών".

Οάσεις δροσιάς αναζητούν οι πολίτες

Στο μεταξύ πιο ψύχραιμα φαίνεται να αντιμετωπίζουν, σήμερα Παρασκευή, τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού όσοι κυκλοφόρησαν έξω από το σπίτι τους. "Το 'βάπτισμα του Πυρός' το πήραμε χθες. Θα καώ και σήμερα, αλλά τουλάχιστον από αύριο θα είμαι στην παραλία", δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο 28χρονος Παύλος Νικολόπουλος, ενώ η Κατερίνα Αραμπατζή δηλώνει "υπομονή μέχρι να τελειώσει αυτό το μαρτύριο. Περιμέναμε πώς και πώς το καλοκαιράκι αλλά όχι και 40αρια".
Λιγότερο υπομονετικός ο 25χρονος Λεωνίδας Λάσκαρης που εργάζεται ως διανομέας, υπογραμμίζει: "Είμαι και χθες και σήμερα έξω στο δρόμο από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα. Όσα μέτρα κι αν παίρνω, φοράω καπέλο, αντηλιακό δεν μπορώ να αντέξω άλλο".

Αρκετοί πάντως επιλέγουν να βγούνε από το σπίτι και να επισκεφθούν το πάρκο της γειτονιάς τους ή τις κλιματιζόμενες αίθουσες για να πάρουν μια ανάσα δροσιάς. Εξάλλου όπως τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου "Αντώνης Τρίτσης", Γιάννης Πολύζος "κάποιοι μεγάλοι χώροι πρασίνου, είναι ιδανικές επιλογές για κατοίκους, αλλά κι επισκέπτες της Αθήνας για να δροσιστούν".

Αναφερόμενος στο πάρκο Τρίτση επεσήμανε ότι "μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε θέλει, όλο το 24ωρο, καθώς είναι ανοιχτό. Το πάρκο διαθέτει μεγάλες επιφάνειες νερού, κάτι που βοηθά πολύ στην πτώση της μέσης τιμής θερμοκρασίας, ενώ υπάρχουν και πολλές σκιερές επιφάνειες, πυκνά δέντρα. Εξάλλου, το περιαστικό πράσινο κι οι μεγάλοι χώροι πρασίνου προσφέρονται για να ξεφύγει κάποιος από την υπερβολική θερμοκρασία".

Την Κυριακή θα αρχίσει η υποχώρηση του καύσωνα

Το πρώτο "καυτό κύμα" αναμένεται να αρχίζει να υποχωρεί "την Κυριακή, καθώς στα δυτικά αρχίζει και πέφτει η θερμοκρασία στους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου και στα ηπειρωτικά στους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου", δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος ο οποίος διευκρινίζει ότι τη Δευτέρα η κατάσταση βελτιώνεται, καθώς "η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση στους 33 με 36 βαθμούς".

Ανοιχτές αίθουσες σε δήμους

"Προτιμώ να πάω στο ΚΑΠΗ της γειτονιάς μου που έχει και κλιματισμό κι όχι να κάθομαι στο σπίτι μου. Έτσι και δροσίζομαι και περνάει ωραία η ώρα μου με παρέα" δηλώνει ο 80χρονος Ευθύμης Παπαδόπουλος.

Οι κλιματιζόμενοι χώροι για τη φιλοξενία και προστασία πολιτών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται ανά Περιφερειακή Ενότητα στο παρακάτω στον παρακάτω σύνδεσμο, ενώ όσοι επιθυμούν περαιτέρω πληροφορίες μπορούν να καλούν το 1539.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα