Αγριεύει ο καιρός. Ισχυροί νοτιάδες με καταιγίδες και λασποβροχή

Ισχυροί νοτιάδες με καταιγίδες και λασποβροχή από σήμερα, ενώ από την Πέμπτη και ολόκληρο το Σαββατοκύριακο θα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα

Δύο κύματα κακοκαιρίας θα επηρεάσουν τη χώρα αυτή την εβδομάδα, με κύρια χαρακτηριστικά αρχικά τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες και στη συνέχεια τις χιονοπτώσεις και τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας κατά 8-10 βαθμούς Κελσίου.

Το Σαββατοκύριακο θα κυλήσει με τσουχτερό κρύο σε όλη την Ελλάδα, ενώ αξιόλογη άνοδος του υδραργύρου αναμένεται από την άλλη Τετάρτη.

Το πρώτο κύμα κακοκαιρίας άρχισε να επηρεάζει από χθες τη δυτική Ελλάδα με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής Στερεάς, της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας.

«Σήμερα αυτή η μεταβολή θα συνεχιστεί, επηρεάζοντας και την υπόλοιπη χώρα, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και ισχυρούς νοτιάδες με ένταση 7-8 μποφόρ, ενώ βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά» λέει ο μετεωρολόγος - φυσικός και πρώην διευθυντής Προγνώσεων της ΕΜΥ Νίκος Καντερές.

Μαζί με τους νοτιάδες θα κάνει την εμφάνισή της και η γνωστή αφρικανική σκόνη, με αποτέλεσμα την κατά τόπους εκδήλωση λασποβροχής. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 14-16 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια Ελλάδα, τους 16-18 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τους 18-20 βαθμούς στα νησιά.

Εξασθένηση

Αύριο τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις ανατολικές και τις νότιες περιοχές και από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν, ενώ από την Πέμπτη αρχίζει η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, που θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. «Παρασκευή προς Σάββατο έρχεται ένα δεύτερο σύστημα να επηρεάσει τη χώρα με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και τα ημιορεινά της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και το Σάββατο, αλλά δεν δείχνουν να είναι ιδιαίτερα έντονα, τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια» επισημαίνει ο κ. Καντερές.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι το τσουχτερό κρύο, με μονοψήφιες θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα και ελάχιστες τιμές κάτω από το μηδέν στα βόρεια. Αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από τις 15 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα