Η πρόβλεψη μάλιστα για το τέλος του έτους είναι ακόμη πιο αισιόδοξη, όπως ανέφερε και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, αφού εκτιμάται ότι τα συνολικά έσοδα θα φτάσουν ακόμη και τα 830 εκ. ευρώ
Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ εντείνει τους ελέγχους στην αγορά, βάζοντας στο «στόχαστρο» πρώτα 1.000 ιδιοκτήτες που έχουν περισσότερες από τρεις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ ήδη προωθεί με ταχύτατες διαδικασίες και το Μητρώο Ιδιοκτητών Ακινήτων ώστε να κάνει «πρεμιέρα» το Δεκέμβριο.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής στο πλαίσιο του συνεδρίου της 25ης Prodexpo, για το real estate στην Ελλάδα, με βάση τα τελευταία στοιχεία, περίπου 6.200 νομικά πρόσωπα έχουν δηλώσει πάνω από 3 ακίνητα, με την εικόνα συμμόρφωσης στη νομοθεσία να είναι καλή, καθώς το 90% έχει ανοίξει βιβλία, περίπου 500 έχουν δώσει λάθος κωδικούς, ενώ άλλοι 500 δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενέργεια.
Για τους συγκεκριμένους μάλιστα ιδιοκτήτες ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ υπογράμμισε ότι οι ελεγκτές τους έχουν εντοπίσει και «θα τους ενοχλήσουμε το επόμενο διάστημα για να συμμορφωθούν», ενώ πρόσθεσε ότι πλέον μόνο το 12% των καταχωρήσεων στις πλατφόρμες αυτές είναι προβληματικό.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Πατέλης, Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, παρέθεσε μία σειρά από στοιχεία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, σύμφωνα με τα οποία 100.000 κατοικίες διαθέτουν μοναδικό ΑΜΑ και μισθώνονται βραχυχρόνια, με 40.000 ΑΜΑ να έχουν προστεθεί την τελευταία τετραετία.
Ο κ. Πατέλης υπογράμμισε ότι από αυτά τα 100.000 ΑΜΑ, το 1/4 τα μισθώνει πάνω από 90 ημέρες ετησίως, για αυτό και αποφασίστηκε να μην θεσμοθετηθεί χρονικός περιορισμός, ενώ ανέφερε ότι σε φυσικά πρόσωπα ανήκουν τα 80.000, εκ των οποίων τα 4/5 νοικιάζονται κάτω από 90 ημέρες. Αντίστοιχα σε νομικά πρόσωπα ανήκουν 20.000, με τα μισά τουλάχιστον να μισθώνονται πάνω από 90 ημέρες, γι’ αυτό και έχει «σφίξει» το πλαίσιο στα νομικά πρόσωπα.
Το μέσο έσοδο
Ο κ. Πατέλης οριοθέτησε το μέσο έσοδο ανά ΑΜΑ σε 7.350 ευρώ ετησίως, ενώ σχετικά με τους περιορισμούς σε τρία διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων, εξήγησε πως στο κέντρο ελλοχεύει ο κίνδυνος αλλοίωσης του κοινωνικού ιστού. «Στις γειτονιές αυτές οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ξεπερνούν το 5%. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2025 και στο τέλος του έτους θα κρίνουμε αν το μέτρο έχει αποτέλεσμα και πρέπει να παραταθεί», υπογράμμισε ο κ. Πατέλης.
Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στη δημιουργία καλύτερων βάσεων δεδομένων και τη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας στην αγορά ακινήτων, λέγοντας ότι υπάρχει ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών σε διάφορες υπηρεσίες, που πρέπει να «κουμπώσει». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πολλές περιοχές της χώρας δεν έχουν ωφεληθεί από την ανάπτυξη του τουρισμού, με αποτέλεσμα να δημιουργείται περιφερειακή ανισορροπία, ενώ χαρακτήρισε τεράστιο θέμα την κλιματική μετάβαση και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
Προβληματισμός από την ΠΟΜΙΔΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κουβέντα που έχει ανοίξει τόσο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις όσο και για τον «δήθεν» υπερτουρισμό.
Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει βελτιώσει την εικόνα σε πάρα πολλές γειτονιές της Αθήνας, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση στα τρία διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε πολλά ακίνητα από μισθώσεις που θα λήξουν και από τη διακοπή της συνεργασίας με τον διαχειριστή, στο όνομα του οποίου είναι το ΑΜΑ.
«Πρέπει να διασυνδεθεί το ΑΜΑ με τον Αριθμό Ταυτότητας του Ακινήτου (ΑΤΑΚ), να διασφαλιστούν οι επενδύσεις που έχουν κάνει οι ιδιοκτήτες στο ακίνητά τους», τόνισε ο κ. Παραδιάς.
Όσον αφορά το σχεδιαζόμενο μέτρο της τριετούς φοροαπαλλαγής για τα κενά ακίνητα που θα επανενταχθούν στην αγορά, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ σημείωσε ότι θα φέρει τα περισσότερα σπίτια στην αγορά, αρκεί να νομοθετηθεί σωστά, δηλαδή να μην μπουν αχρείαστοι κόφτες αφού, όπως τόνισε, ο κάθε περιορισμός στερεί από τους νέους σπίτια στην αγορά..
Ο κ. Παραδιάς πρόσθεσε επίσης πως δεν έχει οποιαδήποτε λογική η τριετία των κενών να ισχύσει και για τα σπίτια της βραχυχρόνιας, δηλαδή κάποιος που θέλει να φύγει αμέσως από τη βραχυχρόνια να πρέπει να περιμένει να συμπληρωθεί τριετία.
Το μητρώο ιδιοκτησίας
Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε και στη λειτουργία, εκτός απροόπτου το Δεκέμβριο, του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, το οποίο θα προσφέρει πλήρη και ακριβή εικόνα για τα ακίνητα που κατέχουν οι ιδιοκτήτες και τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από τους ενοικιαστές, διασφαλίζοντας τη σωστή δήλωση των εσόδων και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Επισημαίνεται ότι το Μητρώο θα αντλεί δεδομένα από διάφορες πηγές:
- περιουσιολόγιο: τα δεδομένα του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου θα μεταφερθούν αυτόματα στο Μητρώο χωρίς καμία ενέργεια από τους
- φορολογούμενους. Εφόσον οι ιδιοκτήτες διαπιστώσουν διαφορές ή παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους, θα μπορούν να προβούν σε διορθώσεις.
- πλατφόρμα μισθωτηρίων και έντυπο Ε2: οι πληροφορίες για τα μισθωμένα ακίνητα θα αντλούνται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα μισθωτηρίων της ΑΑΔΕ και το έντυπο Ε2, το οποίο καταγράφει τα εισοδήματα από ενοίκια.
- πρόσβαση στους ενοικιαστές: οι ενοικιαστές θα έχουν πρόσβαση στη νέα ειδική εφαρμογή και θα μπορούν να ελέγχουν τα στοιχεία των ακινήτων που νοικιάζουν. Σε περίπτωση διαφορών, όπως χαμηλότερο ενοίκιο από αυτό που καταβάλλεται, θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τις πραγματικές τιμές.
Με την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου, η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει άμεσα τις δηλώσεις των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών για τα μισθωμένα ακίνητα και τα ενοίκια που εισπράττονται.
Πηγή: naftemporiki.gr