Χάος με τις συντάξεις χηρείας: Τι ισχύει με τα αναδρομικά;

Χάος με τις συντάξεις χηρείας: Τι ισχύει με τα αναδρομικά;

Χάος με τις συντάξεις χηρείας: Σε αλλαγές θα προχωρήσει το υπουργείο αναφορικά με την αναθεώρηση της διάταξης για τις συντάξεις χηρείας που θα προωθηθεί το φθινόπωρο στο πλαίσιο του μίνι – ασφαλιστικού, εφαρμόζοντας την μείωση κατά 50% για τον ιδιωτικό τομέα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο που ισχύει τώρα, η σύνταξη χηρείας μετά την τριετία καταβολής της περιορίζεται στο 50% για τον δικαιούχο που εργάζεται ή λαμβάνει σύνταξη.

Αρχικά ο δικαιούχος λαμβάνει 70% της σύνταξης του θανόντος και στην τριετία προβλέπεται να λαμβάνει το 35%.

Ωστόσο, η διάταξη αυτή εφαρμόζεται εδώ και καιρό μόνο στο Δημόσιο και στον ΟΓΑ, αλλά όχι στον Ιδιωτικό Τομέα. Το μίνι ασφαλιστικό του φθινοπώρου θα το αλλάξει αυτό και θα φέρει την καθολική εφαρμογή της διάταξης.

Χάος με τις συντάξεις χηρείας: Τι θα γίνει με τα αναδρομικά

Αξίζει να σημειωθεί πως η ρύθμιση ισχύει από τον Οκτώβριο του 2020, επομένως εάν αρχίσει να εφαρμόζεται στους συνταξιούχους λόγω θανάτου του ιδιωτικού τομέα οφείλονται αναδρομικά από τότε.

Πρόκειται όμως για μια σημαντική επιβάρυνση, καθώς θα είναι επιπρόσθετη της μείωσης 50% της αρχικής διάταξης. Αυτό είναι μια δύσκολη εξίσωση που προβληματίζει, με το υπουργείο να κρατά κλειστά τα «χαρτιά» του.

Συντάξεις χηρείας με περικοπή 50%

  • Αφορά θανάτους μετά τις 13-5-2016
  • Αφορά όσους εργάζονται ή παίρνουν δική τους σύνταξη
  • Αφορά συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα
  • Συντάξεις – Αλλάζουν όλα: Τι πρέπει να ξέρουν οι συνταξιούχοι

Συντάξεις – Αλλάζουν όλα: «Έχουμε διάφορες αλλαγές που έρχονται στις συντάξεις. Μένει να δούμε αν θα έρθουν τώρα ή αν κάποιες θα πάνε πιο μετά» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς

Στις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν περιλαμβάνονται:

  • μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων από το 2025,
  • 2,5% αύξηση στις συντάξεις από 1/1/25,
  • μείωση σε 60.000 συνταξιούχους λόγω θανάτου του ιδιωτικού τομέα (εδώ από ένα λάθος του πληροφοριακού συστήματος δεν
  • έγινε μετά την τριετία από τον θάνατο η περικοπή στη σύνταξη χηρείας για εκείνες ή εκείνους οι οποίοι είτε συνεχίζουν να
  • εργάζονται είτε λαμβάνουν και δική τους σύνταξη),
  • παροχή δυνατότητας εξαγοράς πλασματικών για συμπλήρωση 15ετίας στην επικουρική σύνταξη,
  • νέος τρόπος αύξησης συντάξεων για όσους αποχωρούν από 1/1/2025,
  • επίδομα από 100 έως 250 ευρώ σε όσους έχουν προσωπική διαφορά,
  • επίδομα 100 έως 150 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους τον Δεκέμβριο,
  • αύξηση ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών και των αγορών βάσει του δείκτη μεταβολής μισθών και
  • μείωση εισφορών εργαζομένων κατά 0,5% από 1/1/2025.

Αλλαγές αναμένονται και στο επίδομα ανεργίας. «Πρέπει να εξηγηθεί από το Υπουργείο το σύνολο αυτού που θα λάβει ο νέος άνεργος θα είναι ίδιο με εκείνο που έπαιρνε τώρα ή θα είναι μικρότερο;» ανέφερε ακόμα ο Κώστας Τσουκαλάς.

Δημόσιο: Αποζημίωση και εφάπαξ με τη σύνταξη – Πώς θα δίνονται μέχρι 15.000 ευρώ στους δικαιούχους

Με νομοθετική παρέμβαση σχεδιάζει η κυβέρνηση να απαντήσει στην «ερμηνεία» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που μπλοκάρει την καταβολή αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης σε περίπου 100.000 υπαλλήλους του Δημοσίου με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, με το αιτιολογικό, όπως αναφέρει η Απογευματινή, ότι εισπράττουν «εφάπαξ βοήθημα από συναφές τομέα ή κλάδο πρόνοιας και δεν δικαιούνται το ποσό της αποζημίωσης απόλυσης», που αντιστοιχεί σε 15.000 ευρώ.

Ήδη έχουν υπάρξει, όπως αναφέρει η Απογευματινή, δεκάδες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια, γεγονός που έχει προβληματίσει τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Το πρόβλημα αφορά χιλιάδες υπαλλήλους, καθώς και τους επιστημονικούς φορείς, που έχουν προσληφθεί, διατηρώντας την ιδιότητα και σε άλλες ιδιωτικής φύσεως εργασίες, αλλά και εργαζόμενους που κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου μετατάχτηκαν από άλλους φορείς και μονιμοποιήθηκαν σε φορείς του Δημοσίου.

Οι εργαζόμενοι αυτοί με τις ισχύουσες ρυθμίσεις δεν δικαιούνται αποζημίωση, όταν συνταξιοδοτούνται για τα χρόνια πριν από τη μονιμοποίησή τους, δεδομένου ότι λαμβάνουν εφάπαξ μόνο για τα μετέπειτα χρόνια, για τα οποία πληρώνουν συγκεκριμένες εισφορές.

Έτσι, όπως αναφέρει η Απογευματινή, ένας εργαζόμενος ΙΔΑΧ, που υπηρετεί για παράδειγμα 40 χρόνια σε φορέα του Δημοσίου θα λάβει με την αποχώρηση/συνταξιοδότησή του την προβλεπόμενη από τον Ν. 4093/2012 αποζημίωση, ενώ ένας εργαζόμενος που ήταν ΙΔΑΧ σε έναν φορέα, π.χ., για 15 χρόνια που στη συνέχεια μετατάχτηκε σε φορέα του Δημοσίου και μονιμοποιήθηκε, δεν δικαιούται καμία αποζημίωση κατά την αποχώρηση/συνταξιοδότησή του γι’ αυτά τα χρόνια εργασίας.

Πηγή: tromaktiko.gr
 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα