Βροχή emails από την εφορία σε φορολογούμενους για υποβολή τροποποιητικής δήλωσης

Βροχή emails από την εφορία σε φορολογούμενους για υποβολή τροποποιητικής δήλωσης

Με τον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να λήγει σε 15 ημέρες νέα στοιχεία από εργοδότες ή ασφαλιστικά ταμεία για αποδοχές, επιδόματα και αναδρομικά στέλνουν στην ΑΑΔΕ φορείς και υπηρεσίες που αλλάζουν το εκκαθαριστικό των αυτόματων φορολογικών δηλώσεων.

Η ΑΑΔΕ καλεί τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει αρχική δήλωση να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση. Χιλιάδες συνταξιούχοι έλαβαν μήνυμα από την ΑΑΔΕ ότι ο ΕΦΚΑ απέστειλε νέα στοιχεία για αποδοχές και συνεπώς υποχρεούνται να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων έως τις 26 Ιουλίου 2024 χωρίς πρόστιμο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των λογιστών για περίπου 6 στις 10 προσυμπληρωμένες δηλώσεις απαιτείται υποβολή τροποποιητικών, ενώ το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας επισημαίνει ότι, με το νέο σύστημα της αυτόματης υποβολής των προσυμπληρωμένων δηλώσεων μισθωτών-συνταξιούχων, θα οδηγηθούν οι περισσότεροι φορολογούμενοι της κατηγορίας αυτής να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, λόγω λανθασμένων στοιχείων ή μη ανάρτησης από δημόσιους οργανισμούς των βεβαιώσεων αναδρομικών ή οικονομικών ενισχύσεων.

Την ίδια ώρα, μόλις 83 ή ποσοστό 0,05% του συνόλου όσων πιάστηκαν στην τσιμπίδα των τεκμαρτών εισοδημάτων έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής αίτηση αμφισβήτησης του φόρου, αποδεχόμενοι τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου.

Η ΑΑΔΕ έχει δεχτεί επιπλέον 106 αιτήσεις αμφισβήτησης του φόρου για αντικειμενικούς λόγους, που επίσης προβλέπονται στον νόμο, όπως για παράδειγμα στρατιωτική θητεία, φυλάκιση, νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική, αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή κατά τους 12 μήνες μετά τη γέννα ή την υιοθεσία ή αναδοχή τέκνου, εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους, απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον, άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τροποποιητική δήλωση
   
Οι φορολογούμενοι που πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν από την αρχή τη δήλωση, αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσουν τα σημεία της δήλωσης που υπέβαλαν αρχικά στα οποία έχουν διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις.

Φόρος
Ο έξτρα φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι είναι αυξημένος κατά 20,5% σε σχέση με πέρυσι, όπως προκύπτει από την εκκαθάριση 4,5 εκατ. φορολογικών δηλώσεων.

Ειδικότερα ο λογαριασμός διαμορφώνεται ως εξής:

Tο 30,97% των φορολογουμένων ή για 1.396.829 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (αυξημένα κατά 200 εκατ. σε σύγκριση με πέρυσι). Ο μέσος φόρος ανέρχεται σε 1.376 ευρώ.
Για το 21,09% ή για 951.215 φορολογικές δηλώσεις προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φθάνει τα 300 ευρώ.
Το 47,94% των φορολογουμένων ή για 2.161.221 το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα