Ψηφιακή κάρτα: Δώρο μία ώρα στους εργοδότες κάνει το υπουργείο Εργασίας

Ψηφιακή κάρτα: Δώρο μία ώρα στους εργοδότες κάνει το υπουργείο Εργασίας

Νέες οδηγίες εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και την εξαήμερη εργασία, λίγες ημέρες πριν την υποχρεωτική εφαρμογή της.

 Σημειώνεται ότι η εξαήμερη εργασία αφορά επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας όπως οι βιομηχανίες, ενώ η ψηφιακή κάρτα ισχύει και για τις βιομηχανίες και για το λιανεμπόριο και έχει στόχο, σύμφωνα με το υπουργείο, να περιορίσει την αδήλωτη εργασία, τις υπερβάσεις ωραρίων και τις αδήλωτες και απλήρωτες υπερωρίες.

 Το υπουργείο έρχεται τώρα να εξαιρέσει από τον χρόνο εργασίας στις βιομηχανικές επιχειρήσεις που εμπίπτει στην καταγραφή της ψηφιακής κάρτας τον χρόνο προετοιμασίας του εργαζόμενου πριν ξεκινήσει την εργασία του, τον χρόνο στις διακοπές εργασιών και τα διαλείμματα εργασίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, που υπογράφει η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Άννα Στρατινάκη, «για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας και από 01.01.2024 έχουν υποχρέωση να χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα για τη μέτρηση του χρόνου εργασίας τους, επισημαίνονται τα εξής:

Γενικά, ως χρόνος εργασίας θεωρείται κάθε περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας ο εργαζόμενος βρίσκεται στη διάθεση του εργοδότη και ασκεί τα καθήκοντα του, σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις για κάθε κατηγορία εργαζομένων ( αρ. 2 του Π.Δ. 88/99 ), ενώ δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν, οι διακοπές και τα διαλείμματα εργασίας (αρ. 14 του Π.Δ.27.6.1932 όπως ισχύει) καθώς και ο χρόνος προετοιμασίας του εργαζόμενου προς παροχή εργασίας [π.χ. η είσοδος στην περιοχή των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, η αλλαγή ενδυμασίας εφόσον αυτή απαιτείται λόγω της θέσης/καθηκόντων εργασίας, η μετάβαση στη θέση παροχής εργασίας, το πλύσιμο μετά την ολοκλήρωση της εργασίας κ.λ.π, (ΑΠ 317/65)], εκτός αν υφίσταται διαφορετική συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου.

Η βιομηχανία είναι ένας κλάδος οικονομικής δραστηριότητας, στον οποίο ενδέχεται να απαιτείται χρόνος προετοιμασίας των εργαζομένων, πριν την ανάληψη υπηρεσίας και μετά τη λήξη της.

Στην περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, ο χρόνος αυτός, ο οποίος δεν δύναται να υπερβαίνει τα 30΄ λεπτά προ της έναρξης και τα 30΄ λεπτά μετά τη λήξη της εργασίας (εκτός αν απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος προετοιμασίας που δικαιολογείται από αντικειμενικούς λόγους και μπορεί να αποδειχτεί κατά την ελεγκτική διαδικασία), δεν αποτελεί χρόνο εργασίας και συνεπώς η σήμανση της ψηφιακής κάρτας για την εν λόγω κατηγορία εργαζομένων θα πρέπει να λαμβάνει χώρα:

– Κατά την έναρξη της εργασίας, μετά το πέρας της ολοκλήρωσης του χρόνου προετοιμασίας για ανάληψη υπηρεσίας και

 
– Κατά την λήξη της εργασίας, πριν την έναρξη του χρόνου προετοιμασίας για αποχώρηση.

 
Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που βρεθεί εργαζόμενος να εργάζεται κατά τον χρόνο προετοιμασίας για ανάληψη υπηρεσίας ή ξεκινήσει να εργάζεται μετά την ολοκλήρωση της προετοιμασίας για ανάληψη υπηρεσίας χωρίς να έχει σημάνει την ψηφιακή του κάρτα, θα επιβάλλονται από την Επιθεώρηση Εργασίας οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις που ο εργαζόμενος έχει σημάνει την κάρτα του κατά την λήξη της εργασίας του και συνεχίσει να εργάζεται κατά τον χρόνο προετοιμασίας για αποχώρηση».

«Οριστικό ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων»
Για «οριστικό ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων» και «περαιτέρω φτωχοποίηση των εργαζομένω» κάνει λόγο ο Γιώργος Γαβρήλος. Όπως σημειώνει ο τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε άλλη μια καταστρατήγηση δικαιώματος των εργαζομένων .

«Ενώ ακόμη καλά- καλά δεν έχει αναλάβει καθήκοντα η νέα υπουργός, η πρόσφατη Εγκύκλιος (Α.Δ.Α.: 9ΑΥΝ46ΝΛΔΓ-ΥΓΜ, Α.Π. 37271/21-06-2024) που εκδόθηκε από την ΓΓ. Εργασιακών Σχέσεων και έχει σαν θέμα την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ορίζει τον χρόνο προετοιμασίας των εργαζομένων στην βιομηχανία, ουσιαστικά, ως χρόνο μη εργασίας, με αποτέλεσμα μια περίπου ώρα που αυτοί βρίσκονται εντός της επιχείρησης και ετοιμάζουν τα απαραίτητα για την έναρξη ή λήξη της βάρδιας, είναι μια ώρα απλήρωτη, προς όφελος των εργοδοτών» αναφέρει ο Γιώργος Γαβρήλος και προσθέτει:

 
 
«Περαιτέρω, η συγκεκριμένη εγκύκλιος που έρχεται να εφαρμόσει στην πράξη τους Νόμους Γεωργιάδη και Χατζηδάκη για την 6ημερη εργασία και την ψηφιακή κάρτα (4808/2022 και 5053/2023), αποτελεί μνημείο στοχευμένης ασάφειας. Έτσι ενώ η ψηφιακή κάρτα παρουσιάζεται ως μια μεγάλη καινοτομία της κυβέρνησης, φαίνεται ξεκάθαρα πως όλα λειτουργούν προς όφελος των εργοδοτών και προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ελαστικοποίησης της εργασίας.

Την ώρα λοιπόν που ο βιομηχανικός εργάτης δεν θα πληρώνεται αυτά τα 60 λεπτά που θα βρίσκεται στον χώρο εργασίας του, αφού δεν χρειάζεται να χτυπά την ψηφιακή κάρτα κατά την είσοδο του παρά μόνο με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο εργαζόμενος με τηλεργασία ή όσοι δεν έχουν σταθερό τόπο εργασίας και μετακινούνται συχνά για λόγους που εμπίπτουν στα καθήκοντά τους, δεν υπόκεινται καν σε ψηφιακό έλεγχο του ωραρίου τους, αφήνοντας ανεξέλεγκτο το πεδίο για καταπάτηση αυτού. Ενώ, εκτός των άλλων, δίνεται σκανδαλωδώς η «δυνατότητα» στους εργοδότες να μην καταχωρούν εκ των προτέρων το ωράριο, τις αλλαγές ή τις υπερωρίες που θα χρειαστεί να κάνει κάποιος εργαζόμενος, αλλά μέσα σε διάστημα που να μην ξεπερνά τον μήνα, αφού ήδη δηλαδή αυτές οι ώρες έχουν πραγματοποιηθεί, χωρίς καμία εξασφάλιση ότι θα έχουν κιόλας τηρηθεί τα όσα προβλέπονται στο συμφωνημένο ωράριο.  

Είναι προφανές πια πως η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στο τιμόνι του υπουργείου, υλοποιεί ένα σταθερό σχέδιο απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, που φέρνει τους εργαζόμενους συνεχώς σε δυσχερέστερη θέση, δωρίζοντας διευκολύνσεις στους μεγαλο-εργοδότες. Το οριστικό ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων και η περαιτέρω φτωχοποίηση του κόσμου της εργασίας είναι το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε πια από την ΝΔ» καταλήγει ο τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

.topontiki.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα