Ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2023: Πότε λήγουν - Τι ισχύει με παράταση

Ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2023: Πότε λήγουν - Τι ισχύει με παράταση

Θέμα λίγων 24ωρων είναι πια το άνοιγμα του Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2023. Φέτος, θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση (3%) σε σχέση με πέρσι (1%) όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος μέχρι την προθεσμία που λήγει στις 31 Ιουλίου 2023. Παρότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για παράταση (δεν αποκλείεται να δοθεί και φέτος όπως κάθε χρόνο), σε κάθε περίπτωση όμως, για να έχετε την έκπτωση θα πρέπει να πληρώσετε μέχρι την παραπάνω ημερομηνία.

Πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2023
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε πει πως οι φορολογικές δηλώσεις θα ξεκινήσουν πριν από τις 25 Μαρτίου, ωστόσο, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό να ανοίξει το Taxisnet λίγες μέρες μετά, δηλαδή μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Σίγουρα, η πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στον Μάρτιο.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Η προθεσμία στο Taxisnet
Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα έχει καταληκτική προθεσμία στις 30 Ιουλίου.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τι θα γίνει με παράταση
Η παραπάνω προθεσμία θα ισχύει εάν δεν δοθεί παράταση. Πάντως, και πέρσι, με νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου.

Τα SOS της φορολογικής δήλωσης 2023
Στην τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή προβλέπεται και η πληρωμή του φόρου σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου του 2023 και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024.

Ειδικότερα προβλέπεται:

  • Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, με βάση την παρ. 2 του άρθρου 68 και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών.
  • Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2022 πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών. Η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών.
  • Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την 31η Ιουλίου 2023, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία τοις εκατό (3%). Η παρούσα δεν καταλαμβάνει τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στην εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος του άρθρου 5Β.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα