Ανακοινώθηκαν τα νέα επίπεδα του κατώτατου μισθού – Τα επιδόματα που θα αυξηθούν

Ανακοινώθηκαν τα νέα επίπεδα του κατώτατου μισθού – Τα επιδόματα που θα αυξηθούν

Από την 1η Απριλίου ο νέος κατώτατος μισθός θα φθάσει στα 780 ευρώ. Στα 34,84 το ημερομίσθιο και στα 479 ευρώ το επίδομα ανεργίας.
Στα 780 ευρώ διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό όπως είπε ο πρωθυπουργός θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τα ειδικά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας.

Όπως εξήγησε πρόκειται για αύξηση κατά 9,4% και την τρίτη διαδοχική αύξηση.

Όπως η αύξηση βρίσκεται στο ανώτατο περιθώριο των δυνατοτήτων της χώρας και υπενθύμισε πως ο μισθός το 2019 ανερχόταν στα 650 ευρώ.

Κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «δεν έχω αυταπάτες, ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι χαμηλές και πιέζονται από τον εισαγόμενο πληθωρισμό».

Επεσήμανε πως η νέα αυτή αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα όπως είπε αλλά προσφέρει ανακούφιση» και δηλώνει όπως πρόσθεσε την πρόθεση της κυβέρνηση για αναβάθμιση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Εξήγησε πως η αύξηση βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατότητων της κυβέρνησης και πως η εθνική οικονομία παραμένει σε αναπτυξιακή δυναμική και πως όπως είπε είναι η ώρα τώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μια γενναία αύξηση του βασικού μισθού.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Χαμηλές οι αμοιβές στη χώρα μας – Στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας η αύξηση»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά: «Δεν έχω αυταπάτες. Ξέρω, ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό.

»Είναι κάτι το οποίο το ακούω συνέχεια, ειδικά από νέες και νέους οι οποίοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Η νέα αυτή αύξηση, προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα.

»Σίγουρα, όμως, προσφέρει μια πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα.

»Θέλω να τονίσω ότι το τελικό ποσό το οποίο έχει συμφωνηθεί, βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας».

Κωστής Χατζηδάκης: «Σημαντική και δίκαιη η αύξηση του κατώτατου μισθού»
Ενώ, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε: «Η νέα αύξηση επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων και στηρίζεται στη δυναμική που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 4 χρόνια στην ελληνική οικονομία. Είναι σημαντική αλλά και δίκαιη».

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλει η ΔΥΠΑ.

Σχετικά με τις τριετίες είπε ότι έχουν ρυθμιστεί με συγκεκριμένο τρόπο από 2012 και πως το καθεστώς θα αλλάξει όταν η ανεργία πέσει από το 10%, κάτι που εξαρτάται από την πορεία της χώρας.

Ποια επιδόματα αυξάνονται με την αύξηση του κατώτατου μισθού
Όταν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, θα αυξηθούν και μια σειρά από επιδόματα. Αναλυτικά:

Επίδομα ανεργίας. Σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας είναι 438 ευρώ.
Βοήθημα ανεργίας για αυτοαπασχολουμένους. Σήμερα διαμορφώνεται στα 438 ευρώ.
Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας. Αντιστοιχεί σε 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας: Αντιστοιχεί σε 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
Ειδικό βοήθημα ύστερα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων. Είναι τα 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή είναι 262,65 ευρώ.
Ειδικά εποχικά βοηθήματα. Οι οικοδόμοι εισπράττουν το 70% του 37πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 825 ευρώ.
Ειδική παροχή μητρότητας: Ισούται με τον κατώτατο μισθό.
Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Καταβάλλονται έως 3 μισθοί. Για εργαζομένους οι οποίοι δεν διέπονται από κλαδική σύμβαση καταβάλλονται έως 3 κατώτατοι μισθοί, δηλαδή 2.139 ευρώ σήμερα και 2.256 έως 2.320 ευρώ από την 1η Απριλίου.
Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ).
Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.
Αμοιβές προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.
Αποζημίωση για κάθε ημέρα μαθητείας/πρακτικής Ασκησης. Ισούται με το 75% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα είναι 23,88 ευρώ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα