Ενεργειακή κρίση: Σε ισχύ σήμερα το ευρωπαϊκό εμπάργκο και πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Ενεργειακή κρίση: Σε ισχύ σήμερα το ευρωπαϊκό εμπάργκο και πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Από σήμερα οι Βρυξέλλες θέτουν σε εφαρμογή το εμπάργκο, αλλά και το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, σε μια προσπάθεια να πληγούν τα έσοδα του pροέδρου Πούτιν, που χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Από σήμερα η Ευρώπη απαγορεύει επισήμως όλες τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία. Εξαιρούνται μόνο οι Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία, διότι οι οικονομίες τους έχουν μεγάλη εξάρτηση και δεν μπορούν να βρουν εναλλακτικές άμεσα.

Παράλληλα, όπως συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα μπαίνει πλαφόν 60 δολάρια ανά βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρουν σε τρίτες χώρες ευρωπαϊκά καράβια. Εάν η τιμή του ρωσικού πετρελαίου είναι πάνω από 60 δολάρια, τότε θα απαγορεύεται η μεταφορά του.

Και ενώ η Ευρώπη εντείνει τις κυρώσεις της κατά της Μόσχας, η ενεργειακή κρίση κλιμακώνεται στο εσωτερικό και προκαλεί νέους πονοκεφάλους.

Σε κάποια κρατίδια στη Γερμανία τα νοικοκυριά είδαν αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος έως και 60% ενώ στη Γαλλία οι φήμες για προετοιμασία των Αρχών για προσωρινά μπλακαουτ, έχουν προκαλέσει πανικό.

Πάντως «πονοκεφάλους» προκάλεσε και η δήλωση Μακρόν χθες ο οποίος, αφού συνάντησε τον Μπάιντεν, είπε ότι η Δύση και το ΝΑΤΟ πρέπει να λάβουν υπόψιν τους φόβους και ανησυχίες της Ρωσίας στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας του ΝΑΤΟ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση ανατολικοευρωπαίων και Ουκρανών.

Επιβεβαιώνει πάντως ότι υπάρχουν κάποιες «μετριοπαθείς» φωνές μέσα στο ΝΑΤΟ, που θέλουν αποκλιμάκωση με τη Ρωσία και κάποιοι που θέλουν κλιμακούμενη σύγκρουση με τη Μόσχα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα