Εγκρίνουν το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο οι G7

Εγκρίνουν το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο οι G7

Εγκρίθηκε από την G7 το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στα 60 δολάρια το βαρέλι. Οι επτά πλουσιότερες χώρες του πλανήτη και η ΕΕ ελπίζουν με αυτόν τον τρόπο να πληγεί η οικονομία της Ρωσίας.

Από τη Δευτέρα τίθεται σε εφαρμογή το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέσω θάλασσας, το οποίο σημαίνει ότι ρωσικό πετρέλαιο για την Ευρώπη τέλος.

Τώρα το πλαφόν στα 60 δολάρια ανά βαρέλι αφορά στο πετρέλαιο που πουλάει η Ρωσία σε τρίτες χώρες.

Πρακτικά, η συμφωνία των Βρυξελλών και των G7 προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι θα απαγορεύσουν στις ασφαλιστικές και ναυτιλιακές εταιρείες τους να διευκολύνουν τις αποστολές ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες εάν αυτό πωλείται πάνω από 60 ευρώ ανά βαρέλι.

Εάν, δηλαδή, το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρει μια ευρωπαϊκή ναυτιλιακή εταιρεία από τη Ρωσία στην Ινδία κοστίζει πάνω από 60 ευρώ το βαρέλι απαγορεύεται να γίνει η μεταφορά.

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν είπε το πλαφόν θα πλήξει σημαντικά τα έσοδα του Πούτιν και την ικανότητά του να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της η Ρωσία χαρακτήρισε «επικίνδυνο και παράνομο» το πλαφόν και προειδοποίησε για αυξήσεις για τους καταναλωτές, δήλωσε όμως με βεβαιότητα ότι η οικονομία της δεν θα επηρεαστεί και ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να έχει ζήτηση.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα