Μητσοτάκης: H Ελλάδα είναι πλέον εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας - Ανεβαίνουν οι τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Μητσοτάκης: H Ελλάδα είναι πλέον εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας - Ανεβαίνουν οι τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Στο "κόκκινο" και πάλι η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς πέφτει η θερμοκρασία και ανεβαίνει η ζήτηση. Στο 22ο διεθνές συνέδριο για το LNG, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα πλέον είναι εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας για την Ευρώπη ενώ ο υπουργός Ενέργειας ότι η ελληνική ναυτιλία παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια.

H Ελλάδα είναι πλέον εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας για την Ευρώπη μέσω των επενδύσεων που γίνονται, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 22ο Διεθνές Συνέδριο για το LNG.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι στο τέλος του 2023 με αρχές του 2024 θα είναι έτοιμο το FSRU Αλεξανδρούπολης, ενώ τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν επιπλέον δύο έως τέσσερα νέα FSRUs .

Στο ίδιο συνέδριο ο Υπουργός Ενέργειας ξεδίπλωσε την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση ώστε να μετατραπεί σε κόμβο εξαγωγής φυσικού αερίου όσο και πράσινης ενέργειας ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ελληνική ναυτιλία και το ρόλο της στη διεθνή ενεργειακή ασφάλεια.

Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκαν στις έρευνες των υδρογονανθράκων με τον Υπουργό Ενέργειας να επαναλαμβάνει πως στόχος είναι η εξόρυξη μόνο του φυσικού αερίου και όχι του πετρελαίου.

Χαμηλές θερμοκρασίες – Υψηλές τιμές

Η νηνεμία που επικρατούσε το τελευταίο διάστημα στις τιμές του φυσικού αερίου μπαίνει στο πάγο καθώς το φυσικό αέριο πλέον διαπραγματέυεται στα 146€ /Mwh ωθούμενo από την πτώση της θερμοκρασίας αλλά και την εκτίμηση της Gazprom για φυσικό αέριο στα 300€/Mwh.

Στα «κόκκινα» επιστρέφουν οι τιμές του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη . Στην Ελλάδα η τιμή χονδρικής για σήμερα σ έφθασε στα 377,94€/MWh.

Στη Γερμανία η τιμή της χονδρικής σκαρφάλωσε στα 393€/MWh, στο Βέλγιο στα 394€/MWh και λίγο ψηλότερα βρέθηκε στη Γαλλία στα 396€/MWh.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα