Υποχρεωτικά POS σε όλους τους επαγγελματίες - Υποχρεωτική διασύνδεση με τις ταμειακές

Υποχρεωτικά POS σε όλους τους επαγγελματίες - Υποχρεωτική διασύνδεση με τις ταμειακές

Την υποχρεωτική εγκατάσταση POS σε όλους τους επαγγελματίες και την οnline διασύνδεση των ταμειακών με τα POS από τις αρχές του 2023 δρομολογούν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ κάνοντας ένα ακόμη βήμα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων.  

Έτσι, μετά την ηλεκτρονική εφαρμογή “Appodixi” που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να σκανάρουν και να εντοπίζουν «μαϊμού» αποδείξεις έρχονται νέες παρεμβάσεις για την ενίσχυση και τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που «μπλοκάρουν» τη φοροδιαφυγή. Συγκεκριμένα σχεδιάζεται:

 1. Επέκταση της υποχρεωτικής εγκατάστασης των  συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων POS σχεδόν σε όλους του κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς απαλλάσσονται από την  υποχρέωση να διαθέτουν POS δεκάδες κατηγορίες επαγγελμάτων όπως γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων,  κινηματογράφοι, θέατρα, ενοικιάσεις οχημάτων, περίπτερα, ταξί κ.α.

2. Οnline διασύνδεση των ταμειακών με τα POS. Το μέτρο θα δώσει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να έχουν πλήρη εικόνα για το ύψος, το χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και τον τρόπο πληρωμής και να εντοπίζουν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδήματος και κλοπής ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι έχουν δείξει ότι πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής η εκδίδουν απόδειξη με μικρότερο ποσό από το πραγματικό. Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS από το νέο έτος θα υπάρχει πλήρης καταγραφή των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Με το νέο σύστημα τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS), δεν θα επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής αλλά το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Ο  έλεγχος αυτός θα μπορεί να γίνεται σε 5 βήματα:

H συναλλαγή ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις εξελιγμένες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.

Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.

Το POS συνδέεται στον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) «online έγκριση» ή (β) offline έγκριση ή  (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.

Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Επιπλέον, ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ, εφόσον αυτός το υποστηρίζει.

Ο Φορολογικός Μηχανισμός – ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα