Συναγερμό στην Ευρώπη μετά την διακοπή φυσικού αερίου - Έρχεται δύσκολος χειμώνας

Συναγερμό στην Ευρώπη μετά την διακοπή φυσικού αερίου - Έρχεται δύσκολος χειμώνας

Σε κόκκινο συναγερμό μπαίνει από σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη για το φυσικό αέριο, καθώς η στρόφιγγα του Nord Steam 1 έκλεισε λόγω έργων συντήρησης αλλά ο φόβος ότι δεν θα ξαναρχίσει η ροή εντείνεται.

Μέσω του αγωγού περνούν 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αεριού από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής και από εκεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το πιο ζοφερό σενάριο που είναι η πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να κοστίσει μόνο στη Γερμανία 193 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Είμαστε (ανήσυχοι) γιατί, φυσικά, εάν συμβεί αυτή η διακοπή, δεν θα έχουμε μόνο μικροοικονομικές συνέπειες για την ανάπτυξη, αλλά θα πρέπει να διαχειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση» τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι.

Στη σκιά της διακοπής στη ροή του φυσικού αερίου οι υπουργοί Οικονομικών συνεδριάζουν σήμερα έχοντας στο τραπέζι όλες τις μακροοικονομικές εξελίξεις αλλά και τα πιο ζοφερά σενάρια

«Όχι, αυτό δεν είναι ένα βασικό σενάριο, αλλά δεν είναι και ένας κίνδυνος που μπορούμε να αποκλείσουμε. Και εξίσου προετοιμάζουμε ότι το επίπεδο της ΕΕ αλλά και τα κράτη μέλη της ΕΕ προετοιμάζονται επίσης για αυτό το ενδεχόμενο» υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Εάν ο Πούτιν αποφασίσει να πατήσει «βαρύ φρένο» στις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έστω για ένα διάστημα οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα προκαλούσε ένα σοκ ανάλογο της κατάρρευσης της Lehman Brothers με βιομηχανίες να κλέινουν, εταιρείες ενέργειας να χρεωκοπούν και να επιβάλλεται δελτίο στα νοικοκυριά.

«Έρχεται δύσκολος χειμώνας»
Για ένα δύσκολο χειμώνα έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στην ανατολική Αττική.

Σε δύο άξονες θα κινηθεί το ενεργειακό σχέδιο της Ελλάδας σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ελλάδας περιλαμβάνει:

περισσότερο LNG καθώς έχει επεκταθεί η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας

περισσότερο αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία μέσω αντίστροφης ροής

δυνατότητα να λειτουργήσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες αλλά και μετατροπή 5 μονάδων από φυσικό αέριο σε diesel

διεργασίες για αποθήκη φυσικού αερίου στην Ιταλία

Οι επόμενες μέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς οι Ευρωπαίοι θα επιχειρήσουν να διερευνήσουν τις πραγματικές προθέσεις του Πούτιν κι εάν εκείνος θα θελήσει να στραγγαλίσει ενεργειακά την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα