Επίδομα αδείας: Πότε πρέπει να καταβληθεί – Πόσες μέρες άδειας δικαιούστε

Επίδομα αδείας: Πότε πρέπει να καταβληθεί – Πόσες μέρες άδειας δικαιούστε

Βρισκόμαστε ήδη στον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού και όλοι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πουθενά αλλού το μυαλό του πέρα από τις διακοπές.

Διακοπές βέβαια, έστω και ολιγοήμερες, δεν μπορούν να γίνουν χωρίς χρήματα.

Όχι ότι λύνει το πρόβλημα, αλλά κάθε εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα μαζί με την άδεια που παίρνει, δικαιούται και το αντίστοιχο επίδομα.

Πότε καταβάλλεται και τι δικαιούστε

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει άρθρο στο topontiki.gr οι εργαζόμενοι θα πρέπει να λάβουν το επίδομα αδείας κατά την ημέρα έναρξης της καλοκαιρινής τους άδειας.

Οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της άδειας του δικαιούται τις αποδοχές που θα έπαιρνε αν εργαζόταν. 

Επίσης δικαιούνται επίδομα αδείας, το οποίο είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών αδείας, με ανώτατο όριο το μισό μισθό για τους αμειβομένους με μισθό, ή 13 ημερομίσθια για τους αμειβομένους με ημερομίσθιο.

Πώς να υπολογίσετε τις μέρες αδείας

Οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ στην ιστοσελίδα του να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται στους παρακάτω συνδέσμους:

Για πλήρη απασχόληση

Για εκ περιτροπής εργασία

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν χορηγεί την άδεια που αιτήθηκε ο εργαζόμενος, έως το τέλος του ημερολογιακού έτους, οφείλει να καταβάλει τις αποδοχές του οφειλόμενου χρόνου αδείας με προσαύξηση 100%, συν το επίδομα αδείας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα