Ο oδηγός για το Power Pass: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα - Οι δικαιούχοι, τα ποσά και τα πρόστιμα

Ο oδηγός για το Power Pass: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα -  Οι δικαιούχοι, τα ποσά και τα πρόστιμα

Αύριο, Παρασκευή, 17 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση της αναδρομικής επιδότησης ρεύματος από 18 έως 600 ευρώ (Power Pass). 

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου για την υποβολή αιτήσεων. Η επιδότηση καλύπτει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022 και αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων αλλά και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών τους που σπουδάζουν στο εσωτερικό. H επιδότηση αυτή παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος που είχαν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων έως 45.000 ευρώ κατά το φορολογικό έτος 2020 και το ποσό της επιδότησης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο.

Ο “oδηγός” για το Power Pass
Χρήσιμος “οδηγός” για το Power Pass  μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις.

Ποιοι είναι δικαιούχοι 
Δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιδότηση: Πώς θα δοθεί  -τα ποσά

  • Αναδρομική επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 360 ευρώ θα λάβει όποιος είχε επιπλέον χρεώσεις 600 ευρώ μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα.
  • Αναδρομική επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 480 ευρώ θα λάβει όποιος  είχε επιπλέον χρεώσεις  800 ευρώ.
  • Αναδρομική επιδότηση  ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 600 ευρώ εάν οι επιπλέον χρεώσεις ήταν 1.000 ευρώ

Σημειώνεται ότι αναδρομική επιδότηση ρεύματος 600 ευρώ θα λάβει όποιος είχε χρεώσεις πάνω από  1.000 ευρώ

Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλεται πρόστιμο
Οι καταναλωτές ρεύματος θα πρέπει να μην δηλώσουν ψευδή στοιχεία στην πλατφόρμα για το Power Pass προκειμένου μην βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα έως 1.200 ευρώ .Όπως αναφέρεται σε σχετικό ΦΕΚ, σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί υποβολή ψευδών ή ανακριβών στοιχείων στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, είναι άμεσα απαιτητό το διπλάσιο ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυσης.

Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

Το ποσό της επιδότησης πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλώσει στην αίτηση και η καταβολή θα γίνει το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου.

Πώς υποβάλετε αίτηση για το Power Pass
Τα στοιχεία 

Οι ενδιαφερόμενοι για να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση του Power Pass θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους τα παρακάτω στοιχεία:

Το ΑΦΜ τους

Τους προσωπικούς τους κωδικούς taxisnet

Το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού

Ένα ΑΦΜ ανά λογαριασμό ρεύματος

Η διαδικασία 

Οι ενδιαφερόμενοι για να υποβάλουν αίτηση για το Power Pass θα πρέπει να ακολουθήσουν τη  παρακάτω διαδικασία :

  • Να εισέλθουν στο  gov.gr με τους κωδικούς  taxisnet.
  • Να βεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για την κύρια κατοικία, τον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.
  • Να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία για την κύρια κατοικία τους.
  • Να αναγράψουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN).
  • Να πιστοποιήσουν την ορθότητα των στοιχείων και να οριστικοποιήσουν την υποβολή της αίτησης.

Σημειώνεται ότι αίτηση μπορεί να  υποβάλει μόνο ένας εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού. Δηλαδή μπορεί να γίνει μία αίτηση στον κάθε λογαριασμό ρεύματος. Αν υποβάλουν αίτηση και τα δύο μέλη του νοικοκυριού για το Power Pass , τότε την επιδότηση  θα τη λάβει όποιος έχει το ΑΦΜ στον λογαριασμό ρεύματος που εκδίδεται θα του εμφανίζεται η ένδειξη «κύρια κατοικία»

Ποιοι μένουν εκτός επιδότησης

Δεν δικαιούται ο αιτών να λάβει την επιδότηση:

  • εάν ο λογαριασμός ρεύματος του δεν αφορά κυμαινόμενο τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζεται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
  • εάν ο λογαριασμός ρεύματος  δεν αφορά σε παροχή οικιακής χρήσης.

Τι ισχύει για τη φορολογική δήλωση
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της επιδότησης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος για το  φορολογικό έτος 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, εφόσον- υποχρεούται από τον νόμο και εάν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021- να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021, πριν την υποβολή της αίτησης για τη λήψη της  επιδότησης, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Στην τελευταία περίπτωση, ο φορολογούμενος επιβεβαιώνει κατά την υποβολή της αίτησης ότι είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης για πρώτη φορά το φορολογικό έτος 2021.

enikonomia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα