Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών - Στις 24 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα

Το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ για την αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών θα ξεκινήσει στις 24 Ιουνίου οπότε και αναμένεται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα. Η επιδότηση αφορά κλιματιστικά, καταψύκτες και ψυγεία, ενώ ο αριθμός των δικαιούχων θα προσεγγίσει τις 220.000 και ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 150 εκατομμύρια ευρώ.

Το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 30%-50% ανάλογα με το εισόδημα των δικαιούχων. Ωστόσο προτεραιότητα θα δοθεί στα χαμηλότερα εισοδήματα. Το Υπουργείο εκτιμά ότι αλλάζοντας τις παλιές συσκευές με νέες τα νοικοκυριά θα εξοικονομήσουν έως 40% του ετήσιου ενεργειακού τους κόστους.

«Οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν τρία στοιχεία: Το ΑΦΜ τους, τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό της παροχής. Από εκεί και πέρα θα παίρνουν ηλεκτρονικό αριθμό και θα πηγαίνουν στο κατάστημα», εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

Όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων, στα μέσα Ιουλίου, οι δικαιούχοι θα μπορούν να τυπώσουν μέσω υπολογιστή το κουπόνι το οποίο θα παρουσιάσουν στον έμπορο για να υπολογιστεί η έκπτωση στην τιμή αγορά.

Ο έμπορος έχει την υποχρέωση, κατά την παράδοση των νέων συσκευών, να παραλάβει τις παλιές, οι οποίες πρέπει να είναι λειτουργικές, προκειμένου να τις παραδώσει για ανακύκλωση.

Στον ιστότοπο https://tool.label2020.eu/gr οι καταναλωτές μπορούν να βρουν ένα χρήσιμο εργαλείο που δημιούργησε το ΚΑΠΕΕ και η ΕΕ. Σκανάροντας τον κωδικό QR που βρίσκεται πάνω στην ενεργειακή ετικέτα μπορούν να συγκρίνουν διαφορετικά μοντέλα συσκευών ως προς την ενεργειακή απόδοση και κυρίως ως προς το κόστος λειτουργίας. Έτσι μπορούν να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας ανοίγει και η πλατφόρμα για την επιστροφή αναδρομικών για τους λογαριασμού ρεύματος.

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα