Κόφτης στα κλιματιστικά: To σχέδιο εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας

Επειδή όλοι πρέπει να βάζουν πλάτη σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, θα παρουσιάσουμε και ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Διότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είτε μιλάμε για τα δημόσια κτίρια είτε μιλάμε για τις ιδιωτικές κατοικίες. Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλυτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο

O Κυριάκος Μητσοτάκης στην on camera συζήτηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εχθές το μεσημέρι φωτογράφισε ένα τέτοιο μέτρο, αν δεν το προανήγγειλε κιόλας κάνοντας λόγο για «μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας»

Σχέδιο εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για «κόφτη» στα κλιματιστικά στον δημόσιο τομέα.

«Με τους αρμόδιους υπουργούς Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια. Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό, τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας», ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας.

Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο ως σύσταση σε νοικοκυριά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ «στο δημόσιο θα υπάρξουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας».

Στις χθεσινές του δηλώσεις, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Επειδή όλοι πρέπει να βάζουμε πλάτη σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, θα παρουσιάσουμε και ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Διότι έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε σε αυτή την κατεύθυνση είτε μιλάμε για τα δημόσια κτίρια είτε μιλάμε για τις ιδιωτικές κατοικίες».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι με μερικές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια να γλιτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. «Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν από την εφαρμογή τους. Η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο», σημείωσε.

Το ισπανικό σχέδιο
 
Το σχέδιο που εγκρίθηκε πρόσφατα από το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει ελέγχους θερμοκρασίας σε δημόσια γραφεία, μαζική εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε στέγες δημόσιων κτιρίων και θα ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι.

Το καλοκαίρι, ο κλιματισμός σε γραφεία σε χώρους εργασίας δεν πρέπει να ρυθμίζεται χαμηλότερα από 27 βαθμούς Κελσίου, κάτι που είναι πιθανό να κάνει κοινή τη χρήση της παραδοσιακής ισπανικής βεντάλιας στο γραφείο. Το χειμώνα, η θέρμανση δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 19 βαθμούς Κελσίου.

Το σχέδιο, θα ενθαρρύνει επίσης τους εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ποδήλατα για να πάνε στη δουλειά τους και επίσης θα σβήνει τα φώτα νωρίτερα στα δημόσια κτίρια.

Αυξήσεις στα καύσιμα και λογαριασμοί ρεύματος
 
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ερωτηθείς αν θα υπάρξει νέο πακέτο μέτρων για την απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, ο Κώστας Σκρέκας επισήμανε ακόμη ότι για να βρεθεί λύση, πρέπει να βρεθούν τα χρήματα. «Το υπουργείο Οικονομικών διερευνά τη δυνατότητα να βρει τρόπους για να στηρίξει. Αν υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο, είναι βέβαιο ότι θα το κάνει», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε ότι ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται οι πρώτες μειώσεις στους λογαριασμούς υπογραμμίζοντας ότι από την 1η Ιουλίου με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και το πλαφόν στη λιανική, οι μειώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες και οριζόντιες για όλους.

«Χθες κατέθεσα κάποιους μηνιαίους επαγγελματικούς λογαριασμούς στη ΔΕΗ μέχρι 35 KVA, που αφορά στο 90% της παραγωγικής βάσης της χώρας μας. Το πληρωτέο ποσό ήταν 1.300 ευρώ και η επιδότηση 1.600 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση το πληρωτέο ήταν 400 ευρώ και η επιδότηση 1.200 ευρώ. Και αυτό συμβαίνει γιατί είναι από τον Μάρτιο τα μέτρα που ανακοινώσαμε, η ενισχυμένη επιδότηση που κάνουμε για τους επαγγελματίες. Και δίνουμε επιδότηση και στους οικιακούς καταναλωτές άσχετα από το αν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές», διευκρίνισε.

Σχετικά με τις καταναλώσεις Ιανουαρίου- Μαρτίου που τα επαγγελματικά τιμολόγια είχαν αυξημένους λογαριασμούς, επισήμανε ότι δοθεί πίσω αναδρομικά επιδότηση, η οποία θα καλύπτει το 80%-85% της αύξησης, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 50% στις μεγάλες επιχειρήσεις.

«Από 1η Ιουλίου αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και βάζουμε κι ένα πλαφόν στη λιανική ώστε να απορροφούμε οριζόντια τις αυξήσεις. Αυτό θα γίνει για 12 μήνες κι έχουμε δημιουργήσει ένα μόνιμο δίχτυ προστασίας», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι. «Θα έλεγα ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι γιατί έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι ζωοτροφές, δεν έχουν ανεβεί αντίστοιχα οι τιμές του γάλακτος και του κρέατος. Άρα, χρειάζονται στήριξη και γνωρίζω ότι ο κ. Γεωργαντάς ήδη ετοιμάζει παρεμβάσεις πέρα από αυτές που έχουν ανακοινωθεί», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα