Φυσικό αέριο: Με παρέμβαση Πούτιν πέφτουν οι τιμές

Φυσικό αέριο: Με παρέμβαση Πούτιν πέφτουν οι τιμές

Πέφτουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τη Βρετανία μετά την τοποθέτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι από τις 8 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν να γεμίζουν οι ενεργειακές αποθήκες των ευρωπαϊκών κρατών.

 
Η συγκεκριμένη δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 13% την Πέμπτη η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Αυτό βέβαια δεν αναιρεί τις εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και αναλυτών ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο προκειμένου να πιέσει την Ευρώπη να εγκρίνει τον Nord Stream 2.

Το Blooberg από την άλλη επισημαίνει ότι Ρώσος ηγέτης φοβάται ότι οι πολύ υψηλές τιμές μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στη ζήτηση και επιδιώκει μια πτώση της τάξης του 60%

Η τιμή του φυσικού αερίου πλέον κινείται στα 75 δολάρια ανά MWh, επίπεδα που είναι πολύ υψηλά, αν συνυπολογίσει κανείς ότι την ίδια περίοδο πέρυσι η τιμή ήταν κάτω από τα 30 δολάρια ανά ΜWh – αλλά διαφαίνεται μία τάση της ρωσικής πλευράς να αποθαρρύνει την μεγάλη αύξηση των τιμών, προκειμένου να αποφύγει μία απότομη μείωση της ζήτησης.


Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς η μείωση στα αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι δραματική την ώρα που ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μόνο το 10% της συνολικής δυνατότητας αποθήκευσης ενέργειας χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Αυστρία φτοάνει στο 20%.

Η ανησυχία πάντως για εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξακολουθεί να υπάρχει ειδικά αν ο χειμώνας είναι βαρύς.

https://www.newsit.gr