Οι τράπεζες ετοιμάζονται να βγάλουν σε πλειστηριασμούς 300.000 ακίνητα

Οι τράπεζες ετοιμάζονται να βγάλουν σε πλειστηριασμούς 300.000 ακίνητα

Οι τράπεζες ετοιμάζονται να βγάλουν σε πλειστηριασμούς 300.000 ακίνητα

Έτοιμες να πατήσουν το κουμπί που θα πυροδοτήσει μαζικά χιλιάδες πλειστηριασμούς ακινήτων είναι πλέον οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, καθώς τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους ως υποθήκες, θεωρούνται πλέον ώριμα να ρευστοποιηθούν σχετικά άμεσα μέσα από την πλατφόρμα eauction, όπως μεταδίδει το News247.gr.

Σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις υψηλόβαθμων στελεχών των δύο κλάδων, τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κατοχή τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων, ανέρχονται περί τα 300.000 σε πολλά από τα οποία έχει ολοκληρωθεί ο νομικός και τεχνικός έλεγχος ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο προκειμένου να οδηγηθούν σε πλειστηριασμό.

Οι ίδιες πηγές θέλοντας να αναδείξουν τον βαθμό ωριμότητας των συγκεκριμένων ακινήτων εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η διενέργεια 50.000 πλειστηριασμών τον χρόνο. Μάλιστα εξηγούν ότι πρόκειται για νούμερο που κάθε άλλο παρά πρωτόγνωρο μπορεί να χαρακτηριστεί για τα ελληνικά δεδομένα καθώς τόσοι ήταν περίπου οι πλειστηριασμοί ακινήτων που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008.

Σύμμαχος των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων στην προσπάθεια τους να επανεκκινήσεων μαζικά οι πλειστηριασμοί είναι η αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και διευκολύνει σημαντικά την διαδικασία διενέργειας πλειστηριασμών από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης.

Στο νομοσχέδιο έχει ενσωματωθεί ειδικό άρθρο για τους πλειστηριασμούς, με στόχο την επίσπευση της διενέργειας μέσω της αυτόματης μείωσης της τιμής του ακινήτου που βγαίνει στον πλειστηριασμό, αντί της δικαστικής απόφασης που προβλέπεται σήμερα. Προϋπόθεση είναι να έχουν προηγηθεί δύο άγονοι πλειστηριασμοί κατά τους οποίους δεν έγινε δυνατή η διάθεση του ακινήτου.

Το νομοσχέδιο εισάγει επίσης τη δυνατότητα απόκτησης ενός ακινήτου από πολλαπλούς αγοραστές, για την αγορά του οποίου θα μπορεί ο καθένας ενδιαφερόμενος να βάζει μέρος των χρημάτων. Στόχος να διευκολυνθεί η μεταβίβαση ακινήτων μεγάλης αξίας για τα οποία το ενδιαφέρον μπορεί να προέρχεται από πολλούς ενδιαφερόμενους που συμπράττουν για την αγορά του ακινήτου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα