Έκρηξη στις τιμές του πετρελαίου: Ξεπερνάει τα 83 δολάρια το βαρέλι

Έκρηξη στις τιμές του πετρελαίου: Ξεπερνάει τα 83 δολάρια το βαρέλι

 Άλμα περίπου 2% σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, διευρύνοντας τα κέρδη τους από την προηγούμενη εβδομάδα καθώς η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να πλήττει τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη εν μέσω των περιορισμένων προμηθειών και της κατακόρυφης αύξησης της ζήτησης, 

Το αμερικανικό αργό κερδίζει 1,71 δολ. ή 2,2% στα 81,06 δολ. το βαρέλι, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2014. Την ίδια στιγμή, το Brent ενισχύεται κατά 1,45 δολ. ή 1,8% στα 83,84 δολ. το βαρέλι που αποτελεί το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2018.

 "Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να συνεχίσουν να σκαρφαλώνουν σε υψηλότερα επίπεδα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο", αναφέρει ο αναλυτής της Commerzbank, Carsten Fritsch στο Reuters. 

 Οι τιμές σκαρφαλώνουν καθώς οι περισσότερες οικονομίες έχουν βγει από τα αυστηρά lockdowns, οδηγώντας σε "έκρηξη" της οικονομικής δραστηριότητας. Το Brent έχει συμπληρώσει πέντε διαδοχικές εβδομάδες ανόδου, ενώ το αμερικανικό αργό έχει καταγράψει ένα εντυπωσιακό σερί επτά ανοδικών εβδομάδων.

Η αναζωπύρωση της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με τον ψυχρό καιρό έχουν αυξήσει τη ζήτηση για ενέργεια. Την ίδια στιγμή, η πίεση για τη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας επιβράδυνε τις επενδύσεις σε νέα έργα για την ενίσχυση της παραγωγής. 

Οι τιμές για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό έχουν σημειώσει νέα ιστορικά υψηλά τις τελευταίες εβδομάδες αντλώντας ώθηση από την αλματώδη αύξηση της ζήτησης που έχει οδηγήσει σε ενεργειακές ελλείψεις σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ.

Το Κατάρ, ο μεγαλύτερος πωλητής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν είναι σε θέση να βοηθήσει στην "αποκλιμάκωση" της κρίσης καθώς έχει διαθέσει όλη την παραγωγή του. 

Την ίδια στιγμή, μεγάλες χαλυβουργίες στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιούν ότι ενδεχομένως να αναγκαστούν να αναστείλουν την παραγωγή του λόγω της εκτίναξης των τιμών. 

Κάποιες περιοχές της Ινδίας γνωρίζουν διακοπές ρεύματος λόγω της έλλειψης άνθρακα, ενώ στην Κίνα, η κυβέρνηση έδωσε οδηγίες στα ορυχεία να ενισχύσουν την παραγωγή τους για να αντιμετωπιστεί το άλμα των τιμών. 

Στο μεταξύ, η είδηση "της προηγούμενης εβδομάδας ότι η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα στρατηγικά της αποθέματα προς το παρόν, διατηρεί σφικτές τις συνθήκες στην αγορά πετρελαίου, στηρίζοντας τις τιμές", αναφέρει ο αναλυτής της UBS, Giovanni Staunovo όπως μεταδίδει το Reuters. 

capital.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα