Επισιτισμός- τουρισμός: Εκτός εποχικού βοηθήματος περισσότεροι από 280.000 εργαζόμενοι

Επισιτισμός- τουρισμός: Εκτός εποχικού βοηθήματος περισσότεροι από 280.000 εργαζόμενοι

Στον αέρα βρίσκονται περισσότεροι από 280.000 εποχικά εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού και τουρισμού καθώς δεν μπορούν να λάβουν το εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ.

Πρόκειται για εργαζομένους που δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τα 101 ένσημα που απαιτούνται για το επίδομα ανεργίας και ταυτόχρονα μένουν εκτός από το εποχικό βοήθημα, το οποίο καταβάλλεται εφάπαξ.

Για να λάβει κάποιος το συγκεκριμένο βοήθημα χρειάζονται να έχει 75 ένσημα. Μόνο που το 2020 λόγω του κορονοϊού και του lockdown οι εποχικά εργαζόμενοι δεν κατάφεραν να «πιάσουν» τον αριθμό των 75 ενσήμων.

 Όπως εξηγεί στο enikos.gr, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου, «οι εποχικά εργαζόμενοι στην εστίαση δεν είχαν δικαίωμα μονομερούς αναστολής σύμβασης και αποζημίωσης 534 ευρώ συν 25 ενσήμων ανά μήνα από το κράτος. Είχαν χαρακτηριστεί ως εργαζόμενοι χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. Άρα όλοι οι εποχικά εργαζόμενοι του κλάδου της εστίασης – περίπου 200.000-250.000- μένουν εκτός του εποχικού βοηθήματος».

Ο κ. Χότζογλου συνεχίζει λέγοντας πως στον… αέρα βρίσκονται και άλλοι 80.000 εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού, αλλά για διαφορετικό λόγο.

«Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είχαν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, έπαιρναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, συν τα 25 ένσημα τον μήνα. Όμως δεν μπορούν να λάβουν το εποχικό βοήθημα γιατί δεν έχει βρει τρόπο το υπουργείο Εργασίας να εμφανίσει στον ΕΦΚΑ τα ένσημα από τη μονομερή αναστολή σύμβασης», υποστηρίζει ο κ. Χότζογλου.

Παρά τις κρούσεις και τα ερωτήματα που έχουν τεθεί στους αρμοδίους, όπως λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού και Τουρισμού, «κανείς δεν γνωρίζει τίποτα».

 Προβλήματα για τους εργαζομένους και με τα ένσημα
Ο κ. Χότζογλου εξηγεί ότι υπάρχουν και άλλα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο. Όπως επισημαίνει ο ίδιος «ακόμα δεν γνωρίζουμε τι θα ισχύσει με τα ένσημα για φέτος προκειμένου να ληφθεί το επίδομα ανεργίας. Θα ισχύσει ο αριθμός 101 ή όπως πέρυσι που στο πλαίσιο διευκόλυνσης είχε τεθεί όριο το 50»;

Μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται, σύμφωνα  με τον ίδιο και από το ότι δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα τα ένσημα του 2020 για τους εργαζομένους.

 Το αποτέλεσμα είναι, όπως αναφέρει, εργαζόμενοι που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης να μην μπορούν να βγουν στη σύνταξη, άλλοι να μην μπορούν να γράψουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, καρκινοπαθείς δεν μπορούν να ξεκινήσουν χημειοθεραπείες , μητέρες δεν μπορούν να πάρουν το επίδομα λοχείας.

«Πρόκειται για τριτοκοσμικές εικόνες» λέει ο κ. Χότζογλου και προσθέτει ότι «η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μας είχε πει ότι τα ένσημα θα εμφανιστούν έως το τέλος του 2020. Όμως πλέον βρισκόμαστε στον Σεπτέμβριο του 2021 και κοντεύουμε στο τέλος του χρόνου και ακόμα τίποτα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα