Χρέη πανδημίας: Νέα ρύθμιση για τα κορωνοχρέη – Τι προβλέπει

Χρέη πανδημίας: Νέα ρύθμιση για τα κορωνοχρέη – Τι προβλέπει

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τη ρύθμιση των χρεών που άφησε πίσω της η πανδημία.
Συγκεκριμένα προβλέπεται η ρύθμιση σε έως και 72 δόσεις (επιτόκιο 2,5%) των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δημιουργήθηκαν την περίοδο Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021. Επιπροσθέτως, παρέχεται η δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με ασφαλιστικά χρέη που είχαν υπαχθεί σε ρύθμιση, αλλά την έχασαν κατά το ίδιο διάστημα.

Πιο αναλυτικά:

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ρυθμίσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές σε έως 72 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ για οφειλές + 1.000€, ενώ 30€ θα είναι η ελάχιστη δόση για οφειλές έως 1.000€. Προγράμματα ρυθμίσεων έως 36 μηνιαίες δόσεις θα είναι άτοκα. Οι ρυθμίσεις από 37-72 δόσεις θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 2,5%.

Ο οφειλέτης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των ρυθμισμένων οφειλών, άτοκα. Η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται με την καταβολή της πρώτης δόσης έως 31 Ιανουαρίου 2022, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ή, όπου αυτό δεν είναι δυνατό, μέσω του e-ΕΦΚΑ.

Με την ενεργοποίηση της ρύθμισης, ο οφειλέτης θα λαμβάνει αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας δίμηνης ισχύος, ενώ αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθούν δύο δόσεις, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την απώλεια και όλων των ευεργετημάτων, ενώ το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής θα καθίσταται άμεσα απαιτητό.

Φορολογικές δηλώσεις
Μέχρι και τις 27 Αυγούστου θα μπορούν οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Ωστόσο, να δοθεί έγκαιρα παράταση ζητούν οι φοροτεχνικοί, καθώς ακόμη υπολείπονται περίπου 3 εκατ. δηλώσεις.

Εφόσον ο φόρος εξοφληθεί εφάπαξ, οι φορολογούμενοι θα τύχουν έκπτωσης 3%.

ΕΝΦΙΑ 2021
Σε 6 δόσεις θα εξοφληθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2021, με την πρώτη να καταβάλλεται τον Σεπτέμβριο του 2021 και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2022.

Σημειώνεται ότι η εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου, δε συνοδεύεται από κάποια έκπτωση.

Μειωμένα ενοίκια Ιουνίου
Από αύριο Δευτέρα 2/8 έως και την Παρασκευή 27/8, θα γίνονται οι δηλώσεις Covid, προκειμένου όσοι ιδιοκτήτες δικαιούνται έκπτωση ενοικίου, να λάβουν το ανάλογο ποσό.

Σε περίπτωση που οι αιτήσεις δεν καταβληθούν εντός των ανωτέρω ημερομηνιών, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν τη διαφορά από την τσέπη τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO