ΑΜΚΑ: Νέο νομοθετικό πλαίσιο για την απόκτηση του

ΑΜΚΑ: Νέο νομοθετικό πλαίσιο για την απόκτηση του

Επικαιροποιείται το καθεστώς απόκτησης ΑΜΚΑ σύμφωνα με το άρθρο 74 του σχεδίου νόμου Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά. Ειδικότερα ορίζονται με σαφήνεια οι δικαιούχοι χορήγησης Α.Μ.Κ.Α και οι προϋποθέσεις ενεργοποίησής του.

Επίσης προβλέπεται η απενεργοποίηση λειτουργίας, για κατόχους που χάνουν το δικαίωμα νόμιμης παραμονής στη χώρα, καθώς και ο λόγος άρσης της απενεργοποίησης.
Ο ΑΜΚΑ αποτελεί υποχρεωτικό αριθμό εργασιακής και ασφαλιστικής ταυτοποίησης όλων των φυσικών προσώπων που υπάγονται στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας. Δικαιούχοι του ΑΜΚΑ είναι οι Έλληνες πολίτες, οι πολίτες κρατών μελών της ΕΕ και οι πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι παραμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Δικαιούχοι είναι και οι ανήλικοι των κατηγοριών αυτών εφόσον παραμένουν νόμιμα στη χώρα. Ο ΑΜΚΑ ενεργοποιείται με την απόδειξη ύπαρξης νόμιμης παραμονής και κατοικίας στη χώρα και αδρανοποιείται με τον θάνατο. Ο ΑΜΚΑ απενεργοποιείται σε κάθε περίπτωση απώλειας νόμιμης παραμονής στη χώρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα