MyAuto και Audit-Car: Τι θα μπορείς να μαθαίνεις για το αυτοκίνητό σου on line

MyAuto και Audit-Car: Τι θα μπορείς να μαθαίνεις για το αυτοκίνητό σου on line

Όλες οι πληροφορίες που αφορούν στο όχημά σας με... ένα κλικ. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων αλλά και οι ελεγκτικές αρχές θα αποκτούν πρόσβαση στα στοιχεία μέσω των δύο νέων ψηφιακών υπηρεσιών, "MyAuto" και "Audit- Car" όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή. Επί της ουσίας οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να οργανώνονται καλύτερα προκειμένου να βλέπουν άμεσα και γρήγορα ποιες υποχρεώσεις σε σχέση με το αυτοκίνητό τους έχουν τακτοποιήσει, ποιες έχουν «ξεχάσει» και ποιες πρέπει να τακτοποιηθούν άμεσα. Και αυτό γιατί μπορούν να ενημερώνονται για τα τέλη κυκλοφορίας, την περίοδο ασφαλιστικής κάλυψης, τις ημερομηνίες για το ΚΤΕΟ κ.α.

Από την άλλη το κράτος θα μπορεί μέσω της "Audit- Car" να έχει άμεσα πλήρη εικόνα του κάθε οχήματος. Με δεδομένο ότι οι παραπάνω ψηφιακές υπηρεσίες διασυνδέονται με πληροφοριακά συστήματα των φορέων του δημοσίου τομέα και ιδίως του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, της ΑΑΔΕ, της ΕΛ.ΑΣ., του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα μπορεί μέσω διασταυρώσεων να διαπιστώνει για παράδειγμα ποια οχήματα είναι ανασφάλιστα, αν έχουν εξοφληθεί ή όχι τέλη κυκλοφορίας, εάν ένα αυτοκίνητο είναι καταχωρημένο στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. κλπ. Οι δύο πλατφόρμες θα λειτουργούν ως «μεγάλος Αδελφός» για όλα τα οχήματα.

 Ποιες πληροφορίες θα υπάρχουν στις πλατφόρμες

Οι δύο νέες ψηφιακές υπηρεσίες παρέχονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-Ε.Ψ.Π.). Οι πληροφορίες που θα εμπεριέχονται στο "MyAuto" είναι οι εξής:

α) η ημερομηνία έκδοσης και ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας και τα λοιπά βασικά στοιχεία αυτής,

β) η ημερομηνία καταβολής τελών κυκλοφορίας και τη χρονική περίοδο στην οποία αφορούν,

γ) η περίοδος ασφαλιστικής κάλυψης σε ισχύ και το ιστορικό ασφαλιστικών αποζημιώσεων,

δ) το ιστορικό Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αν το όχημα εισήχθη μεταχειρισμένο, με βάση τις διελεύσεις και τα διανυθέντα χιλιόμετρα,

ε) ο τύπος και το μοντέλο του οχήματος,

στ) η θέση του οχήματος σε προσωρινή ακινησία,

ζ) ο τεχνικός έλεγχος του οχήματος,

η) η ένταξή του στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας και

θ) η επίταξη του οχήματος.

 Στοιχεία και για τα οχήματα σε ακινησία

Οι δύο ψηφιακές πλατφόρμες θα περιλαμβάνουν πληροφορίες όχι μόνο για τα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους αλλά και για όσα έχουν κατατεθεί οι πινακίδες και έχουν τεθεί σε ακινησία.

Με τη βοήθεια των myAuto και Audit-Car, οι Αρχές –αστυνομία, ελεγκτές εφορίας, ΑΑΔΕ– θα έχουν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο και με το πάτημα ενός κουμπιού, σε πληροφορίες, οι οποίες θα «σκανάρονται» και στη συνέχεια θα είναι πιο εύκολο να διασταυρώνονται, αλλά και να επιβάλλονται πρόστιμα ή άλλες ποινές σε περίπτωση ασυνεπών ιδιοκτητών που για παράδειγμα δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας ή δεν έχουν κάνει δήλωση ακινησίας.
Τι ισχύει σήμερα και τι αλλάζει

Μέχρι σήμερα οι βασικές πληροφορίες σχετικά με τα οχήματα παρέχονται αποσπασματικά από βάσεις δεδομένων διαφόρων φορέων και όχι σε όλες τις περιπτώσεις σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα να προκύπτουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις. Με την προτεινόμενη ρύθμιση εισάγεται η δυνατότητα συγκεντρωτικής πρόσβασης, ψηφιακά, σε πλήθος πληροφοριών που αφορούν στο όχημα προς τον σκοπό της εξοικονόμησης χρόνου, αλλά και της ασφαλέστερης άντλησης και διασταύρωσης των τηρουμένων στα μητρώα του Δημοσίου στοιχείων που αφορούν στο όχημα».

Πηγή: enikonomia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα