Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου με τον ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου

Από την 1η Ιουλίου 2021 τίθενται σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες ΦΠΑ για τις διασυνοριακές δραστηριότητες ηλεκτρονικού εμπορίου από επιχείρηση προς τελικό καταναλωτή – μη υποκείμενο στον φόρο (B2C).

Ειδικότερα, καταργείται το υφιστάμενο όριο που προβλεπόταν από την εκάστοτε χώρα (35.000 ή 100.000 ευρώ) για τις ενδοκοινοτικές εξ αποστάσεως πωλήσεις προς τελικούς καταναλωτές (distance sales), το οποίο εφόσον ξεπερνούσαν οι επιχειρήσεις όφειλαν να αποδίδουν τον ΦΠΑ στο κράτος μέλος του καταναλωτή.

Με τις νέες διατάξεις ορίζεται πλέον νέο όριο ύψους 10.000 ευρώ για ολόκληρη την ΕΕ κάτω από το οποίο η ενδοκοινοτική εξ αποστάσεως πώληση αγαθών θα μπορεί να συνεχίσει να υπόκειται σε ΦΠΑ στο κράτος μέλος στο οποίο είναι εγκατεστημένη η επιχείρηση. Σε περίπτωση που ξεπερνούν το όριο αυτό οι επιχειρήσεις, θα μπορούν να αποδίδουν τον φόρο που οφείλεται σε άλλα κράτη μέλη μέσω της μονοαπευθυντικής θυρίδας (OSS).

Με τη χρήση του ΟSS οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εξ αποστάσεως ενδοκοινοτικές πωλήσεις δεν θα χρειάζεται πλέον να εγγράφονται στο άλλο κράτος μέλος αλλά θα μπορούν να διαθέτουν ΑΦΜ ΦΠΑ σε ένα κράτος μέλος.

Το ΟSS είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο ουσιαστικά συνιστά επέκταση της μικρής μονοαπευθυντικής θυρίδας (MOSS). Υπενθυμίζεται ότι το ΜΟSS χρησιμοποιείται ήδη επιτυχώς για την απόδοση του ΦΠΑ που οφείλεται για τις τηλεπικοινωνιακές, ραδιοτηλεοπτικές και ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες.

Η χρήση του OSS αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τις διαδικτυακές πωλήσεις, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και μειώνοντας ταυτόχρονα τις διοικητικές επιβαρύνσεις που επωμίζονταν οι έμποροι από την εγγραφή τους σε άλλα κράτη μέλη.

Επισημαίνεται ότι οι νέες διατάξεις της Οδηγίας ΦΠΑ τίθενται μεν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2021, ωστόσο κρίσιμο για την εφαρμογή τους σε εθνικό επίπεδο είναι να ενσωματωθούν άμεσα με νόμο στην εσωτερική νομοθεσία.

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα