Μέτρα στήριξης: Ποια τρέχουν, ποια έπονται

Μέτρα στήριξης: Ποια τρέχουν, ποια έπονται

Νέα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων αναμένεται να τρέξουν στο άμεσο προσεχές διάστημα.

 Το ένα, ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στην ψηφιακή αναβάθμιση των δικηγόρων με την αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μεταξύ 10 και 20 Ιουνίου.

Σχετικά με τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, αναμένεται πρόγραμμα ενίσχυσης ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αιτήσεις θα ανοίξουν μεταξύ 28-30 Μαίου. Η ενίσχυση ανά επιχείρηση θα εκκινεί από 4.000€ έως 17.000€.

 Ακόμα, αναμένεται ένα μεγάλο και μη επιστρεπτέο πακέτο στήριξης του τουρισμού όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

 Ταυτόχρονα «τρέχουν» οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επανεκκίνησης της εστίασης. Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιουλίου. Μέχρι χθες βράδυ οι αιτήσεις ήταν περί τις 7.000. Ήδη έχουν εκκαθαριστεί οι πρώτες 400 αιτήσεις και οι υπόλοιπες θα έχουν εκκαθαριστεί μέσα στις επόμενες μία με δύο μέρες, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open. «Από τη στιγμή υποβολής της αίτησης θα μπορεί κάποιος να παίρνει τα χρήματά του εντός 4 εβδομάδων» σημείωσε.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει στα σκαριά της ένα πακέτο ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που ήταν κλειστοί τον Απρίλιο, με εξαίρεση την εστίαση. Το πρόγραμμα είναι ύψους 130 εκατομμύρια ευρώ και αφορά 100.000 επιχειρήσεις.

Η ενίσχυση θα ξεκινά από 1000 έως 4000 ευρώ, ενώ το ποσό θα δίδεται ανεξαρτήτως τζίρου. Η συγκεκριμένη ενίσχυση θα είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.

 Τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει και η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ο φόρος εισοδήματος θα καταβληθεί σε 8 δόσεις από τους φορολογούμενους, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στην 31η Ιουλίου.

 Παράλληλα, ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος σε ύψος θα είναι ο ίδιος με το 2020, θα πληρωθεί σε έξι δόσεις. Σημειώνεται ότι φέτος ενάμιση εκατομμύριο φορολογούμενων θα λάβουν επιστροφή φόρου.

Σε ό,τι αφορά τις κύριες και επικουρικές συντάξεις για τον Ιούνιο, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταβληθούν. Έτσι, την Τρίτη 25/5 οι συνταξιούχοι των ταμείων ΙΚΑ, Τραπεζών και ΟΤΕ με το ΑΜΚΑ τους να τελειώνει σε 1,3,5,7,9 θα πληρωθούν.

 Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 26/5, οι συνταξιούχοι των ίδιων ταμείων με ΑΜΚΑ σε 0,2,4,6,8 θα πληρωθούν. Την Πέμπτη 27/5 θα πληρωθούν οι συντάξεις των ταμείων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ ενώ την Παρασκευή 28/5 θα πληρωθούν οι ωφελούμενοι των ταμείων του Δημοσίου, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΤ-ΜΜΕ, ΔΕΗ.

Ακόμα, την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να χορηγηθούν τα αναδρομικά κληρονόμων σε 18.020 δικαιούχους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα