Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το Taxisnet. Τι ισχύει με ΕΝΦΙΑ, τεκμήρια, αποδείξεις

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το Taxisnet. Τι ισχύει με ΕΝΦΙΑ, τεκμήρια, αποδείξεις

Στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2021, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και με βάση όσα τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος. Η πλατφόρμα αναμένεται να παραμείνει ανοιχτή ακόμα και μέχρι το τέλος Αυγούστου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

Οι πληττόμενοι της υγειονομικής κρίσης απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης, όπως και από τα «πέναλτι» (22% στη διαφορά ζητούμενων αποδείξεων και αυτών που συγκέντρωσαν) στην περίπτωση που δεν έχουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Και για τους υπόλοιπους όμως το οικονομικό επιτελείο προχώρησε στη μείωση του προστίμου. Για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, θα ακολουθηθεί το περσινό μοντέλο. Συγκεκριμένα, σε νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή περιελήφθησαν:

  • Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
  • Η παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτή καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.
  • Η δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.
  • Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021.
  • Η άρση της φορολόγησης βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.
  • Η μη επιβολή, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.
  • Η μείωση, στο ήμισυ, για υπόχρεους που δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω περίπτωση, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει για δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές το οποίο υπερβαίνει το 20% και υπολείπεται του 30% του πραγματικού εισοδήματος.
  • Η εξαίρεση των έκτακτων εισοδημάτων από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
  • Η πρόβλεψη ότι τα εισοδήματα από ενοίκια, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά τους, με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή.
  • Η παράταση της δυνατότητας για επιλογή υποβολής χωριστών δηλώσεων των συζύγων μέχρι τις 6 Μαΐου 2021.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα