Τι θα γίνει φέτος με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις; Σενάρια για μείωση ποσοστού ανά κατηγορία

Τι θα γίνει φέτος με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις; Σενάρια για μείωση ποσοστού ανά κατηγορία

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα πρέπει κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να έχουμε το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων προκειμένου να μην πληρώσουμε τον ανάλογο φόρο. Πως θα γίνει όμως αυτό , αφού τον περισσότερο καιρό τα καταστήματα ήταν κλειστά;

Στο σενάριο που ακούγεται να μην υπάρχει υποχρέωση αποδείξεων αντανακλά όλο τον πληθυσμό της χώρας ή κάποιο μέρος μόνο; 

Πολλά τα ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις…

Ας δούμε λοιπό κάποιες σκέψεις του οικονομικού επιτελείου προκειμένου να μην χρεωθούν οι πολίτες με άδικο φόρο.


Το βασικό σενάριο προβλέπει να μην ισχύσει ειδικά για φέτος, δηλαδή για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2020,  το πρόστιμο που επιβάλλεται του 22% στο ποσό των αποδείξεων που δεν έχουν συγκεντρωθεί, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Υπάρχουν και σενάρια για μείωση ποσοστού ανά κατηγορία.

Γιατί μπορεί κάποιοι να έλαβαν μισθό ή σύνταξη κανονικά ή και ενοίκιο ακόμα αλλά ακόμα και αυτοί πώς να δαπανήσουν τα χρήματα αφού η πλειονότητα των καταστημάτων ήταν κλειστή για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα;

Μια άλλη σκέψη κατευθύνεται στην μείωση αναλογικά της κλίμακας του απαιτούμενου ποσού που πρέπει να έχει καταναλώσει ο πολίτης, δηλαδή :

Μείωση των ποσοστών 20% και 30% των ζητούμενων ηλεκτρονικών αποδείξεων στα επίπεδα του 10%-15% ή 20% εάν αποδειχθεί ότι οι φορολογούμενοι μείωσαν τις συναλλαγές τους το 2020 λόγω πανδημίας και καραντίνας ή εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων τους. Ή ανά ποσοστό μηνών να απαιτηθούν κάποιες αποδείξεις σε αναλογία με τους μήνες. Αλλά και πάλι κάποιοι κλάδοι ήταν κλειστοί…..

Ίσως να μην ληφθούν καθόλου υπόψη οι μήνες του lockdown . Έτσι θα πρέπει να ισχύσει ένα νέο όριο για την κάλυψη του εισοδήματος των φορολογουμένων με ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα έχουν πραγματοποιηθεί για ένα διάστημα 8 μηνών αντί 12 που έχει το έτος.

Και βεβαίως να τονίσουμε ότι  σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διευρυνθεί όσο περισσότερο γίνεται ο αριθμός των φορολογουμένων που εξαιρούνται από το μέτρο των e-αποδείξεων.

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη, φοροτεχνικός και αρθρογράφο

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα