Σαρωτικές αλλαγές σε 8ώρο και υπερωρίες φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέσιο. Θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία

Σαρωτικές αλλαγές σε 8ώρο και υπερωρίες φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέσιο. Θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία

Νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στα εργασιακά και συγκεκριμένα σε ωράριο, υπερωρίες και άδειες αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, από το υπουργείο Εργασίας.
Μεταξύ των διατάξεων περιλαμβάνεται:

Μετά από συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου απασχόληση έως 10 ώρες την ημέρα.

Ο συμψηφισμός υπερωριών εντός εξαμήνου γίνεται είτε με μικρότερο ωράριο, είτε με ρεπό είτε με κανονική άδεια άλλη μέρα.

Παράλληλα έρχεται το ψηφιακό ωράριο.

Δηλαδή, η καταγραφή με ηλεκτρονικές κάρτες κάθε εισόδου και εξόδου εργαζομένων.

Παράλληλα, θα υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης δηλωμένων ωραρίων και υπερωριών.

Θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία
Επιπλέον, θεσπίζεται θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία. Αυτό περιλαμβάνει δικαίωμα «αποσύνδεσης» από τον υπολογιστή για τον εργαζόμενο. Δηλαδή να μην απαντά σε τηλέφωνα & email εκτός του ωραρίου του.

Ακόμα, θα υπάρχει κάλυψη του κόστους εξοπλισμού αλλά και Online έλεγχος για την τήρηση του ωραρίου με την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Τηλεργασία στην μετά Covid εποχή
Σε ότι αφορά στην τηλεργασία στην μετά covid εποχή, θα υπάρχει οικονομική αποζημίωση των εργαζομένων, προστασία των εργαζομένων αλλά και ενίσχυση των ΑΜΕΑ και των νέων μητέρων.

Τι λένε οι ειδικοί
«Η διαδικασία του συμψηφισμού της διευθέτησης του χρόνου εργασίας υπάρχει 15 χρόνια. Αλλά για να γίνει συμψηφισμός έπρεπε να υπάρχει διαβούλευση και συλλογικές διαπραγματεύσεις. Τώρα ο εργαζόμενος θα συμφωνήσει με τον εργοδότη, χωρίς να πάρει περισσότερα χρήματα ο εργαζόμενος» δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο σύμβουλος εργασιακών θεμάτων, Βασίλης Πρασσάς.

«Οι εργαζόμενοι θέλουν να πληρώνονται τις υπερωρίες τους. Και όχι να της συμψηφίζουν. Οι δύο ώρες υπερωρία έχουν προσαύξηση 40%. Άρα δεν μπορούμε να συμψηφίσουμε ανόμοια πράγματα. Όταν δουλεύω δύο ώρες παραπάνω θα πρέπει να πληρωθώ για δύο ώρες παραπάνω» πρόσθεσε.

Ακόμα, ο κ. Πρασσάς χαρακτήρισε λάθος το διάστημα που ανοίγει το θέμα των εργασιακών, ενώ έκανε λόγο ότι τα ωράρια των εργαζομένων γίνονται λάστιχα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα