Γιατί περισσότεροι εμβολιασμένοι τουρίστες σημαίνουν ακριβά ξενοδοχεία και πτήσεις

Γιατί περισσότεροι εμβολιασμένοι τουρίστες σημαίνουν ακριβά ξενοδοχεία και πτήσεις

Οι ειδικοί της τουριστικής βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι το κόστος ενός ταξιδιού είναι πιθανό να ανακάμψει αργά από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες εμβολιάζονται για τον κορονοϊό και κάνουν κρατήσεις για ταξίδια μακράς αναβολής. Την ίδια περίοδο πέρσι, η εναέρια κυκλοφορία στις ΗΠΑ έπεσε κατακόρυφα με 95% λιγότερους ταξιδιώτες να διέρχονται από τα σημεία ελέγχου της Υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών τον Απρίλιο του 2020 σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019. Αυτή η μειωμένη ζήτηση οδήγησε σε αντίστοιχη μείωση των τιμών των αεροπορικών ναύλων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του abcnews, το μέσο κόστος ενός εισιτηρίου για οποιονδήποτε εγχώριο προορισμό μετ’ επιστροφής το δεύτερο τρίμηνο του 2020 μειώθηκε 28% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019, στα 259 δολάρια, σύμφωνα με το Bureau of Transportation Statistics. Λίγοι ταξιδιώτες παρακολουθούσαν τις τιμές εκείνη την περίοδο, αφού γίνονταν ελάχιστες κρατήσεις. Αλλά τώρα, με τους εμβολιασμούς για την COVID-19 που δίνουν τη δυνατότητα σε εκατομμύρια περισσότερους Αμερικανούς να ταξιδέψουν ξανά, οι τιμές είναι και πάλι έτοιμες να αλλάξουν.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «εάν είστε ένας από αυτούς τους πιθανούς ταξιδιώτες, οι ειδικοί συμβουλεύουν να πραγματοποιήσετε σύντομα την κράτηση του ταξιδιού σας. Πολλά παραμένουν αβέβαια, αλλά οι τιμές είναι απίθανο να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2020».


Έτοιμη να… απογειωθεί η ζήτηση

Οι ειδικοί που παρακολουθούν τις ταξιδιωτικές προσφορές και το ενδιαφέρον των καταναλωτών αναφέρουν ότι η ζήτηση για πτήσεις είναι πιθανό να αυξηθεί, αυξάνοντας τις τιμές. Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων αναμένεται να αυξάνονται 4% - 5% κάθε μήνα έως το καλοκαίρι του 2021, δήλωσε ο Adit Damodaran, οικονομολόγος της Hopper, μιας πλατφόρμας αναζήτησης ταξιδιών. «Πολλές από αυτές τις αλλαγές βασίζονται στην εξέλιξη των εμβολιασμών».

Και αυτή η αυξημένη ζήτηση μπορεί να συνδυαστεί με μειωμένη προσφορά. Οι αεροπορικές εταιρείες μείωσαν τα δρομολόγια και τη συχνότητα πτήσεων το 2020, καθώς πολλά αεροσκάφη έμεναν καθηλωμένα στο έδαφος και σε ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού δόθηκαν άδειες άνευ αποδοχών. Η επαναφορά των αεροπορικών εταιρειών σε επίπεδα προ πανδημίας μπορεί επομένως να καθυστερήσει, ακόμη και όταν οι κρατήσεις αυξηθούν.

«Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν χάσει τόσα πολλά, οπότε αυτό που βλέπουμε είναι ότι αυξάνουν αργά τον εφοδιασμό», δήλωσε ο Jesse Neugarten, ο οποίος ίδρυσε το Dollar Flight Club, εργαλείο αναζήτησης φθηνών πτήσεων. «Αν χρειαστεί να σταματήσουν ξανά τα ταξίδια, οι εταιρείες δεν θέλουν να βρεθούν σε παρόμοια κατάσταση με εκείνη του 2020».

Οι τιμές των ξενοδοχείων μπορεί να αυξηθούν με αργό ρυθμό
Οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν επίσης μειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αν και όχι τόσο ομοιόμορφα. Οι τιμές δωματίων τον Φεβρουάριο στη Νέα Υόρκη μειώθηκαν κατά 37% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Hopper, ενώ τα ξενοδοχεία σε μικρές πόλεις σημείωσαν πτώση μόνο 5%. Αυτό αντικατοπτρίζει μια μεγαλύτερη έξοδο από πολυσύχναστες πόλεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό το μοτίβο θα μπορούσε να αντιστραφεί καθώς οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες θα επιστρέφουν στις μητροπολιτικές περιοχές αργότερα μέσα στο 2021, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών.

Αλλά ο τουρισμός αντιπροσωπεύει μόνο ένα μέρος της ταξιδιωτικής ζήτησης. Τα επαγγελματικά ταξίδια, τα οποία είχαν σταματήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πιθανότατα να αργήσουν να επανέλθουν. Αυτό θα μπορούσε να διατηρήσει τις τιμές των ξενοδοχείων χαμηλές καθ 'όλη τη διάρκεια του 2021, ειδικά σε μεγάλες πόλεις. Θα μπορούσε επίσης να μειώσει εν μέρει τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων.

Η ευελιξία στις κρατήσεις θα συνεχιστεί
Ο Neugarten, ο οποίος παρακολουθεί τις προσφορές πτήσεων, επισημαίνει ένα μεταβαλλόμενο ταξιδιωτικό τοπίο που εκτείνεται πέρα ​​από το ζήτημα της προσφοράς και της ζήτησης. Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία χειρίζονται την ευελιξία, ενώ πολλές εξαλείφουν συνολικά τα τέλη αλλαγής και ακύρωσης. Αυτό, με τη σειρά του, άλλαξε τη λογική για το πώς και πότε να κάνετε κράτηση για ταξίδια.

«Δεν πρόκειται να κάνω κράτηση την τελευταία στιγμή γιατί μπορώ να έχω μεγαλύτερο όφελος αν κάνω κράτηση τρεις μήνες νωρίτερα», δήλωσε ο Neugarten. «Υπάρχουν πολλά κίνητρα για να κάνετε κράτηση τώρα λόγω της ευελιξίας». Επιπλέον, οι ταξιδιωτικές τάσεις που σηματοδοτούν ένα τυπικό έτος παραμένουν σε εξέλιξη. «Τα παραδοσιακά γεγονότα μιας ταξιδιωτικής χρονιάς (γιορτές, αργίες) απλά δεν συμβαίνουν, οπότε δεν υπάρχει η ίδια “καλύτερη στιγμή για κράτηση” που θα βλέπαμε κανονικά», δήλωσε ο Mark Crossey, ειδικός ταξιδιού για το Skyscanner, γνωστό  εργαλείο αναζήτησης πτήσεων.

Και έπειτα υπάρχει το ζήτημα των διεθνών ταξιδιών. Πολλές χώρες έχουν περιορισμένους τουρίστες, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, και αυτοί οι περιορισμοί ενδέχεται να παραμείνουν ακόμη και όταν περισσότεροι ταξιδιώτες έχουν εμβολιαστεί. «Δεν περιμένουμε αύξηση των τιμών των διεθνών αεροπορικών ναύλων μέχρι τον Μάιο», δήλωσε ο οικονομολόγος της Hopper. Και οι μεταβαλλόμενες τιμές είναι απίθανο να είναι γεωγραφικά ομοιόμορφες, καθώς οι χώρες ενημερώνουν τις πολιτικές τους μία προς μία. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Hopper βλέπει έντονο ενδιαφέρον για τους προορισμούς της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής.

Οι αβεβαιότητες όμως παραμένουν πολλές. Η ανομοιόμορφη διανομή εμβολίων θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές, όπως και η ενδεχόμενη αύξηση των μεταλλάξεων του ιού. Οι ευέλικτες επιλογές κράτησης, αν και είναι καλές για τους πελάτες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μαζικές κρατήσεις αργότερα μέσα στο έτος. Και οι ασταθείς αγορές πετρελαίου θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις τιμές των αεροπορικών ναύλων, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν.


Παρά τις αμφιβολίες, οι ειδικοί παραμένουν πεπεισμένοι ότι όσοι θέλουν να κάνουν κράτηση για ταξίδια το 2021 θα πρέπει να το κάνουν νωρίτερα και όχι αργότερα. Η μεγαλύτερη ευελιξία μειώνει τον κίνδυνο αλλαγής σχεδίων και η αυξημένη ζήτηση ταξιδιού είναι απίθανο να οδηγήσει τις τιμές κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα.

ethnos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα