Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σενάρια για κούρεμα 50% στους τρεις πρώτους κύκλους

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σενάρια για κούρεμα 50% στους τρεις πρώτους κύκλους

Με την πανδημία του κορωνοϊού να συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα, το ενδεχόμενο νέου ολικού lockdown να βρίσκεται μέσα στα ενδεχόμενα και την αγορά να τελεί σε κατάσταση κατάρρευσης, φαίνεται ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα για «κουρέματα» στην επιστρεπτέα προκαταβολή.

Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο άφησε ανοιχτό ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μιλώντας στο Κόντρα, είπε χαρακτηριστικά ότι «την κατάλληλη στιγμή θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις», ενώ υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, και διά στόματος Αλέξη Τσίπρα, έχει ζητήσει, στο πλαίσιο την παροχής ουσιαστικής βοήθειας στις επιχειρήσεις, τη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

Αποφάσεις το Μάρτιο

Όπως σημειώνει η «Καθημερινή» η απόφαση της Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία ανοίγει το δρόμο στην κυβέρνηση για να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο της μετατροπής μέρους των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, σε ποσοστό που θα μπορεί να φθάσει το 50%. Πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν το Μάρτιο, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Κριτήρια για το «κούρεμα»

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι οι όποιες περικοπές θα γίνουν με συγκεκριμένα κριτήρια και όχι οριζόντια. Βασικό κριτήριο θα είναι η πτώση του τζίρου του 2020. Σημειωτέον ότι για τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας κριτήριο ένταξης ήταν η πτώση να ξεπερνάει το 10%. Στους επόμενους κύκλους, το ποσοστό της απαιτούμενης πτώσης του τζίρου αυξήθηκε στο 20%, ενώ το 50% της βοήθειας έγινε μη επιστρεπτέο. Επίσης, στους τρεις πρώτους κύκλους υπήρχε πρόβλεψη για μη επιστρεπτέο κομμάτι, 30%-40%, αλλά μόνο για όσους απασχολούσαν πάνω από 20 άτομα προσωπικό και όσους είχαν μείωση τζίρου πάνω από 70% μετά από ένα χρόνο. 

Όλα εξαρτώνται από την πανδημία

Υπενθυμίζεται ότι η βοήθεια που δόθηκε με τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής ήταν 3 δισ. ευρώ, επομένως ένα οριζόντιο «κούρεμα» 50% θα κόστιζε 1,5 δισ. ευρώ συν τους τόκους, δεδομένου ότι η επιστρεπτέα είναι δάνειο με χαμηλό επιτόκιο. Υπολογίζεται ότι περίπου 145.000 επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από τη βοήθεια αυτή. Πλέον όλα φαίνεται ότι θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και το κόστος που θα έχει για την οικονομία και τον προϋπολογισμό μια νέα ολική καραντίνα

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα