Χριστούγεννα με επίδομα 534 ευρώ

Χριστούγεννα με επίδομα 534 ευρώ

Κραυγή αγωνίας από εργαζόμενο στον επισιτισμό, ο οποίος τονίζει στο iEidiseis πως ο κλάδος παραμένει αθωράκιστος απέναντι στις δυσβάσταχτες συνέπειες της νέας οικονομικής κρίσης. Χριστούγεννα με επίδομα 534 ευρώ.

Ο επισιτισμός είναι ένας από τους κλάδους που έχουν πληγεί όσο λίγοι μέσα στο 2020. Η επιδημία του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, αλλά και τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπισή της, έχουν κυριολεκτικά λυγίσει τους εργαζόμενους στον χώρο. 

Ο Αλέκος Περράκης, υπάλληλος σε εργαστήριο παραγωγής φύλλου σε αρτοζαχαροπλαστείο, περιγράφει στο iEidiseis τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του.

Καταγγέλλει αυθαιρεσία εκ μέρους ορισμένων εργοδοτών, έλλειψη μέτρων -ικανών να ανακουφίσουν τους χιλιάδες πληγέντες του κλάδου- από πλευράς κυβέρνησης και εκτιμά πως το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο, καθώς εξακολουθεί να αγνοείται η σχετική μέριμνα της Πολιτείας.

«Παίρνουν πίσω τα 534 ευρώ»

«Μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων στον κλάδο είμαστε σε αναστολής εργασίας, δηλαδή, με 534 δηλαδή τον μήνα. Από πολύ μεγάλο μέρος των συγκεκριμένων εργαζόμενων, η εργοδοσία ζητάει να της δόσουν αυτό το έκτακτο επίδομα. Έχουν γίνει πολλές καταγγελίες. Εργοδότες ζητούν τα 530 ή να τα μοιρασθούν με τους εργαζόμενους ή τους φωνάζουν και δουλεύουν μαύρα.

Χώρια το Δώρο Χριστουγέννων, με το οποίο έγινε χαμός αυτήν τη περίοδο. Και σε αυτήν τη περίπτωση ζητούν ένα μέρος ή δεν το έδωσαν καθόλου.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι η ανασφάλεια, τι θα γίνει μετά. Τι θα γίνει μετά τις αναστολές. Αλλά και αυτό το επίδομα τι έχει κάνει; Ζεις με 534 ευρώ; Καλύπτονται οι τρέχουσες ανάγκες και υποχρεώσεις; Αλλά το κύριο είναι πάντα η ανεργία. Αυτήν τη στιγμή εγγυάται κανείς πως στη συνέχεια θα είμαστε στις δουλειές μας ή πως οι συνθήκες θα είναι οι ίδιες;», σημειώνει.

«Αγωνία και ανασφάλεια για το μέλλον»

«Εγώ ήμουν από τους λιγότερο άτυχους. Μπήκα σε αναστολή τον Νοέμβριο. Βέβαια ήμουν υπό το ίδιο καθεστώς επί 2-3 μήνες και στο πρώτο lockdown. Δούλεψα, δηλαδή, το καλοκαίρι και μετά πάλι τα ίδια. Άλλοι, όμως, ήταν ακόμη χειρότερα.

Προς το παρόν ξέρουμε πως οι αναστολές ισχύουν μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά μπορεί να πάνε παραπέρα. Αγωνία και ανασφάλεια. Υπάρχουν αναστολές, υπάρχουν εργαζόμενοι σε αναστολή, τελειώνουν οι αναστολές, θα εξακολουθούν να υπάρχουν αυτοί οι εργαζόμενοι;

Από την άλλη πώς να ζήσεις με 534 ευρώ; Χώρια πως υπάρχουν και εργαζόμενοι στον επισιτισμό, εποχικοί, οι οποίοι πήραν επίδομα μέχρι τον Οκτώβρη και από τον Νοέμβρη μπήκαν στο ταμείο ανεργίας και δεν έχουν πάρει λεφτά. Θα ξαναπάρουν λεφτά αρχές Φλεβάρη, όταν μπουν τα λεφτά του Ταμείου Ανεργίας. Με άλλα λόγια, τον Νοέμβρη, τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη, το εισόδημά τους είναι μηδέν.

Δεν είναι μόνο ο επισιτισμός και ο τουρισμός. Λένε πως θα υπάρξει μείωση του τζίρου κατά 50%. Αυτό σημαίνει πως χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά το επόμενο διάστημα. Πρέπει να υπάρξει στήριξη. Αλλά και τώρα, που παίρνουμε ελάχιστα», υπογραμμίζει.

Κρίση δύο ταχυτήτων

«Βέβαια υπάρχουν επιχειρήσεις που μέσα σε αυτόν τον χαμό βγάζουν τρελά κέρδη στον επισιτισμό: τα ταχυφαγεία, πιτσαρίες, καφές, οι μεγάλες αλυσίδες. Οι οποίες, λόγω του delivery και των μεταφορών ‘’πάνε τρένο’’. Και εκεί, ωστόσο, ισχύουν τα ίδια: βγάζουν εργαζόμενους σε αναστολή και να τους ζητούν το επίδομα, δεν τους δίνουν το Δώρο, τους βάζουν να δουλεύουν παραπάνω υπερωρία.

Στα delivery, δηλαδή, υπάρχει μεν πολλή δουλειά, αλλά ίδιες ή χειρότερες απολαβές, με το πρόσχημα ότι ‘’κοίταξε να δεις τι έρχεται μετά απ’ όλο αυτό’’, μαζί με μια σειρά άλλα δικαιώματα που καταπατούνταν και προηγουμένως: υπερωρίες που δεν πληρώνονται, ελαστικά ωράρια, ‘’μαύρη’’ εργασία - που πραγματικά δίνει και παίρνει.

Παλεύουμε να ζήσουμε με 534 ευρώ και δεν ξέρουμε αν πολύ σύντομα θα έχουμε και αυτά τα λίγα. Και από την άλλη έχεις επιχειρήσεις που δεν στηρίζουν τον υπάλληλο στα δύσκολα, δεν ‘’βάζουν πλάτη’’. Επί πολλά χρόνια έβγαζαν τρελά λεφτά και στον επισιτισμό και στον τουρισμό και τώρα;

Τους δίνουν και άλλες επιδοτήσεις για να μείνουν ανοιχτά και ήδη συζητάμε να μειώσουν τη συλλογική σύμβαση στον τουρισμό. Δηλαδή να υπογράψουν συλλογική σύμβαση με μειώσεις επειδή δεν υπάρχει δουλειά και να πεταχτούν πόσοι εργαζόμενοι στην ανεργία επειδή δεν είναι ίδιος ο τζίρος. Άρα ποιος θα στηρίξει;

Μιλάμε, βέβαια, για τη μεγάλη εργοδοσία. Για μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και ομίλους, οι οποίοι έχουν θησαυρίσει, καθώς και για πολυεθνικές στο επισιτισμό που δεν έχουν σταματήσει να δουλεύουν. Αυτές, εξαιτίας της καραντίνας έχουν περισσότερη δουλειά από πριν», δηλώνει.

Αποκρύπτονται εργατικά ατυχήματα

«Οι υπόλοιποι βγάζουν σε αναστολή τους εργαζόμενους για να γλυτώσουν τα ένσημα και όσοι μένουν πίσω δουλεύουν υπερωρίες υπό χειρότερς συνθήκες κ.τ.λ. Αλλά και πάλι τι κίνηση να υπάρχει; Όταν εξακόσιες χιλιάδες παίρνουν 500 ευρώ τον μήνα, τι να ξοδευτεί από τον κόσμο; Ακόμη και τα Χριστούγεννα.

Επίσης υπάρχουν εργατικά ατυχήματα που δεν δηλώνονται λόγω των αναστολών. Ντιλιβεράδες που τρακάρουν, που έχουν χτυπήσει και τίποτε δεν φαίνεται πουθενά, αφού υποτίθεται πως δεν δουλεύουν.

Λέγεται πως η ανεργία θα εκτοξευτεί, η ανασφάλεια είναι τεράστια», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Περράκης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής και καταλήγει επισημαίνοντας πως η Πολιτεία πρέπει να προστατεύσει τους εργαζόμενους στον επισιτισμό, καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα