Επιστρεπτέα προκαταβολή 4 - Τα βασικά ερωτήματα και οι απαντήσεις

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4 - Τα βασικά ερωτήματα και οι απαντήσεις

Και αυτή την ώρα που διαβάζετε συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα  MyBusinessSupport για τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Η πλατφόρμα θα παραμένει ανοιχτή έως και τις 30 Νοεμβρίου ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Ποιοι έχουν Δικαίωμα συμμετοχής;

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν, πλέον, όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζόμενους ή έχουν ταμειακή μηχανή, συμπεριλαμβανομένων και των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιστημόνων, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες αναφοράς (Σεπτέμβριο-Οκτώβριοο) και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 300 ευρώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ !! Ειδικά οι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή ή έχουν έδρα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον μεσογειακό κυκλώνα ΙΑΝΟ δικαιούνται να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία ανεξαρτήτως της πτώσης του τζίρου τους, αρκεί φυσικά να έχουν ως ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 300 ευρώ.

Επίσης, δικαίωμα συμμετοχής έχουν τώρα και οι νέες επιχειρήσεις που έχουν θετικά έσοδα για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο 2020, με βάση αναφοράς τον τζίρο Ιουλίου-Αυγούστου για τις διπλογραφικές και του τρίτου τριμήνου για τις απλογραφικές.

Το ποσό οι δικαιούχοι το μαθαίνουν άμεσα αυτή τη φορά;

Ναι φυσικά. Το ύψος του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχοι από το χρηματοδοτικό σχήμα παρουσιάζεται απευθείας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Να επισημάνουμε ότι στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 προβλέπονται ακόμα ευνοϊκότεροι όροι ως προς τους δικαιούχους και το ύψος της ενίσχυσης, το 50% της οποίας είναι μη επιστρεπτέο, υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης έως και την 31η/3/2021.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης σε πόσα βήματα μπορεί να ολοκληρωθεί;

Η διαδικασία της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 ολοκληρώνεται σε 2 βήματα:

Βήμα Α:

Συμπληρώνονται τα απαραίτητα στοιχεία εσόδων-εξόδων της επιχείρησης στην εφαρμογή «ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΟΥ» στην πλατφόρμα του “myBusinessSupport”.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων αυτών, διότι μετά την οριστικοποίησή τους δεν είναι δυνατή η τροποποίησή τους.

Βήμα Β:

Μετά την οριστικοποίηση της δήλωσης στην εφαρμογή «ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΟΥ», πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί οριστικοποιημένη αίτηση χορήγησης μέσω της πλατφόρμας “myBusinessSupport”, μέσω της εφαρμογής «ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 4: ΑΙΤΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ».

Σε περίπτωση μη ορθής συμπλήρωσης της αίτησης, η αίτηση τροποποιείται μόνο αυθημερόν.

 

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη, Ειδικός Φοροτεχνικός - Αρθρογράφος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα